Veilig op vakantie in Zweden: alle ruimte in Dalarna, Skåne, Småland en op Öland

Hoera! De kleurcode van Zweden gaat op 1 juli 2021 op geel, dus we mogen (onder bepaalde voorwaarden) weer op vakantie naar Zweden. Dat is heel fijn voor iedereen die blij is dat we weer mogen reizen, maar niet zo zit te wachten op drukte en mensenmassa’s. In Zweden heb je namelijk alle ruimte! Wat denk je bijvoorbeeld van de populaire Zweedse vakantieregio’s Öland, Småland, Skåne en Dalarna? Daar kun je in alle rust genieten van de lange Zweedse zomerdagen.

Het mooie zuiden van Zweden

Een voordeel van de Zuid-Zweedse regio’s Småland, Skåne en het eiland Öland is dat je er best snel bent vanuit Nederland – of je nu voor de bruggen of voor de ferry naar Zweden kiest. Het is dan ook niet voor niets dat deze regio’s zo populair zijn bij Nederlanders. Je vindt er lekker veel natuur en kunt er allerlei outdoor-activiteiten ondernemen. Al die ruimte en dat buitenleven was altijd al fijn, maar sinds Corona helemaal!

oland
Een prachtige dag op Öland

Een lange zomer in Dalarna

Toch liever iets noordelijker? Een andere Zweedse regio die bij veel Nederlanders populair is, is Dalarna in Midden-Zweden. Dalarna staat bekend om de Dalapaardjes, rode huisjes en zuidelijkste Sámi-nederzetting van Europa. Ook hier is ruimte genoeg voor iedereen om te komen genieten van de natuur, cultuur en heerlijk lange Zweedse zomer. Met maar liefst 29.086 km2 aan ongerepte natuur en een gemiddelde van 9,82 inwoners per vierkante kilometer (in Nederland is dit 420) hoef je hier bijna niet na te denken bij afstand houden – het gaat op de meeste plekken vanzelf.

nationaal park fulufjallet


Op pad met een persoonlijke gids

Met een gids zie je meer – dat geldt ook voor de natuur. Zo gingen we zelf in Dalarna al eens wandelen met een rendier en iemand die ons alles over rendieren kon vertellen. Een geweldige ervaring!

sneeuwschoenwandelen renbiten
Wandelen met rendier & gids in Dalarna

In je eentje of met een klein groepje de natuur verkennen onder leiding van een deskundige kan natuurlijk ook in de zomer. Deze duurzame en veilige vorm van natuurbeleving is tijdens Corona enorm populair geworden in Dalarna. Bij verschillende outdoorbedrijven kun je bijvoorbeeld familiewandelingen, kajaktochten of meerdaagse outdooravonturen door ruige natuurgebieden in Dalarna boeken. Kijk maar eens bij Human By Nature, Green Owl Travel en Scandinavian Hiking.

Off-the-grid overnachten

Ook slapen kan makkelijk zonder dicht bij anderen te hoeven komen. Zoek bijvoorbeeld een plekje op een van de vele campings in Dalarna, of kampeer dankzij het Zweedse allemansrecht met je tentje in de natuur.

Op zoek naar een huuraccommodatie? Ook dan zit je goed, want Dalarna heeft mooie off-the-grid accommodaties. Wat denk je van deze:

wandelen njupeskar
Nationaal park Fulufjället

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *