sifferno stugby

Van Nederlandse ‘ratrace’ naar Sifferbo Stugby in Zweden

Na meer dan 45 jaar wonen in Nederland hakten Karen van Rangelrooij en Ronald de Jong de knoop door: ze emigreerden naar Dalarna en zetten met Sifferbo Stugby och B&B een eigen bedrijf op. Dat is nu 6 jaar geleden en ze kunnen heel tevreden terugkijken op wat ze hebben bereikt.

Weg uit de ‘ratrace’

Karen en Ronald konden zich steeds minder vinden in het werkklimaat in Nederland. Ze hadden allebei een drukke baan en werkten hard. Daartegenover stond steeds minder waardering van het bedrijf waar ze werkten. Ook de werkomstandigheden werden steeds minder leuk.

Karen en Ronald van Sifferbo Stugby och B&B
Foto: Sifferbo Stugby

Een eigen bedrijf starten was een mogelijke uitweg uit deze situatie. Maar in Nederland was dat, onder andere vanwege het begin van de crisis, nagenoeg onmogelijk. Zoekend naar een uitweg uit de ‘ratrace’, naar een omgeving met meer ruimte, natuur en kwaliteit van leven, kwamen ze uit op Scandinavië. Daar gingen Karen en Ronald al regelmatig op vakantie, vooral naar Noorwegen.

Emigratiebeurs en ‘Invest Dalarna’

Via de Emigratiebeurs in maart 2008 in Utrecht kwamen ze in aanraking met Dalarna en ‘Invest in Dalarna’. Daar zagen ze een folder van een Sifferbo Stugby, een Zweeds vakantiepark dat te koop stond. Het sprak ze meteen aan en na zich verder geïnformeerd te hebben, besloot het stel de stap te zetten en Sifferbo Stugby te kopen.

Dat was eind 2008. Karen en Ronald zegden hun banen op en emigreerden in april 2009 naar Sifferbo. Ze kwamen niet in een goed lopend bedrijf terecht: Sifferbo Stugby stond al twee jaar te koop, dus ze namen eigenlijk alleen de huisjes over. Het was een hele klus om het bedrijf goed van de grond te krijgen en uit te bouwen tot iets levensvatbaars.

Hoewel ‘Invest in Dalarna’ hen prima had geholpen om naar Dalarna te komen, kregen ze toen ze eenmaal in Zweden zaten nog maar heel weinig hulp. Ze waren op zichzelf aangewezen en dat viel niet mee. Gelukkig kreeg het stel wel alle medewerking van het plaatselijke bureau voor toerisme.

Karen en Ronald van Sifferbo Stugby och B&B
Foto: Sifferbo Stugby

Verrotte bomen

Omdat het nog tot augustus 2010 duurde voordat ze hun huis in Nederland konden verkopen, waren hun financiële middelen om te investeren beperkt. Ook hadden ze zich een beetje op verkeken op het noodzakelijke bosonderhoud, dat erg zwaar werk is en veel tijd in beslag neemt. Het terrein van Sifferbo Stugby och B&B beslaat in totaal 1,5 hectare en bestaat voor een groot deel uit bos. Dat bos is door de vorige eigenaren verwaarloosd, waardoor er verrotte bomen in staan, die soms spontaan omvallen en opgeruimd moeten worden.

Kansen en mogelijkheden

Toch bleek hun keuze een goede. Zweden heeft een vergelijkbare manier van leven met Nederland en biedt voldoende kansen en mogelijkheden. Ronald en Karen genieten van de omgeving met de schitterende natuur. Ook het eigen baas zijn bevalt prima: je deelt zelf je tijd in en al het werk dat je doet, doe je voor jezelf. De stress en drukte van Nederland behoren tot het verleden en dat geldt ook voor de files tijdens het woonwerkverkeer. Dat het ze uiteindelijk lukte om een eigen bedrijf op te bouwen en levensvatbaar te maken, geeft veel voldoening.

Karen en Ronald van Sifferbo Stugby och B&B
Foto: Sifferbo Stugby

Elke dag anders

Tegenwoordig is geen dag hetzelfde voor deze nieuwe Zweden.’s Morgens bepalen ze welke werkzaamheden ze die dag willen gaan verrichten, maar daar komt regelmatig iets onverwachts tussen. Die afwisseling is leuk, maar maakt het plannen wel lastig.

Het zomer- en winterseizoen zijn totaal verschillend en ook dat beïnvloedt de dagelijkse werkzaamheden, die variëren van huishoudelijk werk, onderhoud aan het vakantiepark, allerlei klusjes en administratie tot service verlenen aan gasten: tips geven en activiteiten regelen zoals kano-, sneeuwscooter-, wandel- of sneeuwschoenwandeltochten.

In hun vrije tijd genieten ze van de omgeving en zijn ze graag actief door te wandelen, schaatsen en sneeuwschoenwandelen. Daarnaast lezen ze graag en bezoeken ze de bezienswaardigheden en toeristische trekpleisters in de regio, zodat ze hun gasten daarover goed kunnen informeren.

Vallen en opstaan

Mensen die er ook over denken om te emigreren naar Zweden of een ander (Scandinavisch) land, willen Karen en Ronald het volgende meegeven:

  • Dromen is niet genoeg: je moet allebei voor de volle 100% achter deze stap staan.
  • Houd er rekening mee dat je veel doorzettingsvermogen nodig zult hebben.
  • Ook moet je tegen tegenslagen en teleurstellingen kunnen, want emigreren gaat met vallen en opstaan.
  • Werken in de toeristenbranche is onregelmatig: hard werken in het hoogseizoen (zomer en winter) en daarnaast zeer rustige periodes.
  • Zorg voor ondersteuning bij de opstart en emigratie: er is gigantisch veel te regelen en je kent de regels, wetten en gewoontes van het land niet.
  • Wees creatief en innovatief. Gelukkig zijn dit meestal wel sterke punten van Nederlanders.
  • Doe zo veel mogelijk zelf. Dat is goedkoper en je bent niet afhankelijk van (soms onbetrouwbare) Zweedse bedrijven. Bovendien kun je bij goed resultaat jezelf op de borst kloppen. Karen en Ronald hadden nog nooit een eigen huis gebouwd, maar hebben toch een groot deel van de twee bijgebouwde huizen (stuga Djurås en stuga Rista) zelf gedaan. De huizen zijn heel mooi geworden en daarop is het stel erg trots.

Kortom: zie het emigreren en iets nieuws opbouwen als een uitdaging en ook een beetje als een avontuur dat als het slaagt veel voldoening geeft.

Gemis uit Nederland

Is er dan niets dat deze nieuwe Zweden missen uit Nederland? Toch wel. Hoewel ze nu in een prachtige omgeving met veel ruimte en rust wonen, kunnen ze het wat uitgebreider shoppen, naar het theater gaan en lekker uit eten gaan wel missen. Het zijn en blijven Nederlanders – zo zeggen ze zelf – en dat kan ook niet anders als je meer dan 45 jaar in Nederland hebt gewoond.

Je vindt Karen en Ronald hier:

Sifferbo Stugby och B&B
Gimmenvägen 1
785 63 Sifferbo
Zweden

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *