geijersholm herrgard

Van Nederlandse hectiek naar Geijersholm Herrgård in Zweden

Een heel ontspannen leven, zo noemen Jan en Hanneke van der Zanden hun nieuwe bestaan in Zweden. Drukte en hectiek waren dan ook precies wat hen 4,5 jaar geleden deed besluiten hun huis en bedrijf te verkopen en te emigreren. Inmiddels hebben ze een knusse B&B in Zweden en eerlijk gezegd was dat helemaal niet zo moeilijk…

De charmes van Zweden

Voor Jan en Hanneke is Zweden een land waar de rust vanaf straalt, met bijzonder aardige mensen en een heerlijk klimaat. Waar je vaak hoort spreken over lange, donkere winters in Scandinavië, vinden deze nieuwe Zweden dat elk jaargetijde hier zijn eigen charmes heeft. Een goede keuze dus, toen ze alle drukte in Nederland achter zich wilden laten.

Deze boeken bevatten tips over emigreren naar Zweden

Elke dag naar school

Het eerste halfjaar gingen ze elke dag naar school om de taal onder de knie te krijgen – meteen een aanrader voor iedereen die met dezelfde plannen rondloopt. Hierdoor spreken ze namelijk een aardig mondje Zweeds en zijn ze prima geïntegreerd. Jan is bijvoorbeeld voorzitter van de ‘wegcommissie’ voor de eigen weg waar ze aan wonen. Verder hebben Jan en Hanneke leuke contacten met de buren, die regelmatig bij hen binnenlopen – en dat doen ze andersom ook.

B&B in Zweden Geijersholm Herrgard in de zomer
Foto: Geijersholm Herrgård

Altijd dichtbij

Of ze Nederland missen? Ach, met alle huidige communicatiemiddelen is alles en iedereen eigenlijk altijd dichtbij. Zelfs vrienden, kennissen en familieleden die er van tevoren van overtuigd waren dat Zweden te koud of te duur zou zijn, hebben hun mening bijgesteld en reizen nu regelmatig af naar het Hoge Noorden.

Levendige natuur

Met een woning aan de bosrand is ook de natuur uiteraard altijd dichtbij. Allerlei ‘wilde’ dieren kom je er tegen, zoals herten, vossen en elanden. Niet ver van het huis van Jan en Hanneke ligt een meer met een gigantische beverburcht. Daar gaan ze regelmatig een kijkje nemen en bijna altijd krijgen ze de bevers dan ook te zien. Daarnaast leven in dit gebied (de provincie Värmland) allerlei soorten vogels, zoals spechten, goudvinken, kraanvogels, zwaluwen, mezen en boomklevers.

Verder maakt het stel graag lange wandel-, kano- en fietstochten in verschillende delen van Zweden. Want hun nieuwe thuisland is ontzettend uitgestrekt en heeft oneindig veel mogelijkheden, van een lange kustlijn, meren en steden tot watervallen, bossen en bergen.

Nog een voordeel van al die natuur zijn alle wintersportmogelijkheden, die tegenwoordig aan de achterdeur grenzen voor Jan en Hanneke.

B&B in Zweden Geijersholm Herrgard in de winter
Foto: Geijersholm Herrgård

Geijersholm Herrgård

Jan en Hanneke hebben een kleine B&B in Zweden, waar ze op kleine schaal gasten ontvangen: Geijersholm Herrgård. Ze vinden het heerlijk om ‘nieuwe’ mensen te ontmoeten, een praatje met ze te maken en ze te verwennen. Maar Geijersholm Herrgård is een klushuis, dus is er ook werk aan de winkel. Dat werk doen ze met mate, zodat het niet gaat vervelen en elke klus een mooie uitdaging blijft. Inmiddels is het boven helemaal klaar en zijn ze toe aan de benedenverdieping, waar zich het privégedeelte bevindt.

B&B in Zweden Geijersholm Herrgard interieur
Foto: Geijersholm Herrgård

Ook vertrekken?

Voor wie er ook van droomt om de hectiek van Nederland achter zich te laten, hebben Jan en Hanneke de volgende tips:

  • Gewoon de stap zetten, zodat je geen spijt krijgt dat je het niet hebt gedaan. Volg je hart!
  • Goed overwogen te werk gaan: bezoek het land van je dromen in alle jaargetijden.
  • Niet meteen gaan kopen. Overweeg of het niet beter is om eerst te huren.
  • Zorg dat je de taal spreekt.
  • Praat met mensen die de stap al gezet hebben.
  • Luister en praat met elkaar!
  • Besef goed, dat waar ook ter wereld er omstandigheden zullen zijn, waar je het niet mee eens bent of die tegenvallen/anders uitpakken, ook in het land van je dromen.
  • Vergeet niet dat je vakantie en permanent wonen niet kunt vergelijken.
  • Realiseer je dat de afstanden in uitgestrekte landen veel groter zijn dan in Nederland. Geijersholm Herrgård ligt slechts 3 kilometer van Hagfors, dat van alle gemakken is voorzien. Maar dat is in Zweden niet vanzelfsprekend. Er zijn genoeg mensen die 30 tot 45 minuten moeten rijden naar bijvoorbeeld een winkel, apotheek, (tand)arts, bouwmarkt of bibliotheek. Ook de ‘grote stad’ (voor Jan en Hanneke is dat Karlstad) ligt niet naast de deur. In de winter kan zo’n rit een hele klus zijn.

Of op bezoek?

Wil je verblijven in deze B&B in Zweden? Je vindt Jan en Hanneke hier:

Geijersholm Herrgård
683 91 Geijersholm, Hagfors, Värmland
E-mail: info@geijersholm-herrgard.se
Telefoon: (0046) (0)563 270 60 / (0046) (0)727299967

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *