hedenstugan

Van huis in Zweden tot Hedenstugan B&B Hotel

Stef van Heteren maakte begin jaren 90 voor het eerst kennis met Zweden, toen hij een relatie kreeg met een Nederlandse met Zweedse achtergronden. Hun eerste gezamenlijke vakantie ging naar Zweden, naar haar Zweedse oma: mormor in het Zweeds. Die mormor woonde (en woont) in Värmland, net buiten de plaats Sunne. Daar was Stef meteen geraakt door de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Zweden.

Zweden verkennen vanuit Värmland

Er volgenden nog veel meer vakanties naar Zweden. Het huis van mormor was het uitgangspunt voor talloze tripjes door Värmland. Ook de aangrenzende provincies werden verkend. Daarbij was het een groot voordeel dat Stefs partner de Zweedse taal beheerste. Dat opent deuren en vaak ging haar oma ook nog eens mee. Zij liet het stel plekken zien waar je als toerist niet komt. Zo maakte Stef kennis met het toeristische Zweden, maar ook met het dagelijks leven van een Zweedse familie.

Niet over één nacht ijs

woonhuis in Zweden

Het besluit om te emigreren naar Zweden nam het stel niet zomaar. Toch deed het vaak zo drukke en gestreste leven in Nederland hen uiteindelijk, na jaren wikken en wegen, besluiten de stap te wagen. Rond de jaarwisseling van 2007/2008 hakten ze de knoop door en het voorjaar en de zomer van 2008 gebruikten ze om zich te oriënteren op de Zweedse huizenmarkt. Tijdens de zomervakantie van 2008 bezochten ze diverse huizen en uiteindelijk vonden ze een huis in een klein plaatsje zo’n 30 kilometer boven Gävle. De sleuteloverdracht was begin januari 2009, daarna gingen ze nog even terug naar Nederland en eind februari 2009 vertrokken ze definitief uit Nederland.

Afscheid nemen en genieten

Het achterlaten van familie en vrienden viel niet mee. In tijden van nood zijn dat toch de steunpilaren die je nodig hebt, maar opeens zaten die niet meer bepaald om de hoek. Helaas hebben de Nederlanders dat zeer kort na hun emigratie meteen moeten ervaren, toen Stefs schoonvader overleed.

Daarbuiten is in Zweden wonen voor Stef toch grotendeels genieten. Elke dag als hij de deur uit gaat, is het eerste wat hij ruikt de schone boslucht en het eerste wat hij ziet de ruimte en rust om hem heen. Het is het bekende beeld van Zweden waarvan hij geniet: worstjes grillen op een vuurtje ergens midden in het bos, aan zee of aan een meer, met verder niemand om je heen. En dan maar luisteren naar… de Stilte.

Hoe is Zweden voor kinderen?

Stef heeft drie kinderen en hoewel ook zij natuurlijk de oma’s en andere familieleden moeten missen, ziet hij dat ze in Zweden in alle rust kunnen opgroeien en zich kunnen ontwikkelen, zonder dat er constant op ze gelet moet worden tijdens bijvoorbeeld het buitenspelen. Echt druk verkeer is er immers niet. In de winterperiode staan buitenschoolse activiteiten zoals drumles, gitaarles en zangles vast op de agenda. Ook sport is belangrijk: een van de kinderen speelt innebandy (floorhockey), een andere doet aan curling.

Technische tekeningen

Stef had geluk: toen hij vertrok naar Zweden, kreeg hij van zijn toenmalige werkgever de kans om voor het bedrijf te blijven werken. Daar maakte hij dankbaar gebruik van. Vanuit zijn kantoor in Zweden ging hij technische tekeningen maken voor allerlei staalconstructiewerken, machine-onderdelen, trappen en hekwerken. Inmiddels is die werksituatie iets veranderd: Stef doet nog steeds technisch tekenwerk, maar nu ook voor Zweedse klanten, zoals handgemaakte houten slalomski’s.

Hedenstugan Bed & Breakfast Hotel

Hedenstugan Bed & Breakfast Hotel

In 2012 kwam er een ommezwaai. In november van dat jaar kocht het stel min of meer onverwacht een oud pand in een dorpje in de buurt. Dat was het begin van een compleet andere uitdaging: het opknappen van een vervallen gebouw met behulp van enkele goede vrienden en lokale aannemers. Zo toverden ze het pand in de winter en lente van 2013  in zes maanden om tot Hedenstugan Bed & Breakfast Hotel.

Slaapkamer Hedenstugan

In december 2013 begonnen ze in de avonduren bij een binnentemperatuur van -20 met slopen. Stef tekende de plattegronden met nieuwe indelingen voor de begane grond en de eerste verdieping. De bouwvergunning was snel rond en op 16 januari 2013 werden de eerste nieuwe bouwmaterialen gemonteerd. Na een heftige periode van 6 maanden verbouwen, klussen, schilderen enz. opende Hedenstugan in mei 2013 de deuren. Sindsdien combineert Stef het maken van technische tekeningen met het runnen van het hotel, samen met zijn partner. Het geeft het stel elke keer weer een goed gevoel als tevreden klanten hun hotel verlaten.

Succesformule

Wat is nu zijn succesformule voor een emigratie naar Zweden en het runnen van een hotel? Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Bedenk bijvoorbeeld dat een huisje midden in de bossen met een lange oprit leuk klinkt, maar dat er wel sneeuw moet worden geruimd in de winter. Zo is er nog veel meer waar je wel even goed bij moet stilstaan, zoals wat een emigratie betekent voor relaties en vriendschappen, het leren van de Zweedse taal, werk zoeken, een sociaal leven opbouwen en je financiën op orde hebben.

Hedenstugan Eetzaal

Wat betreft het hotel ziet Stef de succesformule vooral in het feit dat het een klein hotel is in een rustgevende, bosrijke omgeving vol natuur en cultuur. De mooie inrichting en de zeer persoonlijke service hebben al aardig wat gasten een fijne tijd bezorgd. Hoewel de bezettingsgraad nog wel wat omhoog mag, is hij best tevreden over deze beginperiode.

Hedenstugan zelf bezoeken?

Hedenstugan Bed & Breakfast Hotel staat in het plaatsje Heden, 30 kilometer ten noorden van Gävle in Gastrikland. Hedenstugan ligt vlak bij de snelweg E4 tussen Gävle en Söderhamn. Je kunt ook op de hoogte blijven van alle mogelijkheden van Hedenstugan via Facebook en Instagram.

Meer emigratieverhalen lezen? Bekijk dan deze boeken over emigreren naar Zweden en Noorwegen vol tips van ervaringsdeskundigen.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *