Emigreren naar Zweden: het verhaal achter Hamgården Nature Resort Tiveden

Ik kwam Marian ten Ham tegen op de vakantiebeurs, in de stand van Visit Sweden. Wat ze me vertelde over het mooie plekje waar zij en haar man wonen in Zweden, maakte me zo nieuwsgierig dat we van plan zijn het komende zomer met eigen ogen te gaan bekijken. Maar ik werd ook nieuwsgierig naar het verhaal van Arjan en Marian. Want iedereen die het televisieprogramma Ik vertrek kent, weet dat emigreren niet iets is dat je zomaar even doet…

Zuidelijke wildernis Tiveden

Arjan en Marian wonen op twaalf uur afstand van Nederland: in Midden-Zweden, halverwege Stockhom en Göteborg. Daar, tussen de twee grootste Zweedse meren Vättern en Vänern, ligt de prachtige streek Tiveden. Dit is de zuidelijkste wildernis van Zweden. In Nationaal Park Tiveden zie je duidelijk de invloeden van het afsmelten van de gletsjers na de IJstijden: enorme afgesleten hellingen, rotsformaties, opeenhopingen van keien, diepe ravijnen en kristalheldere meren.

Van camping naar vakantiedorp

Arjan en Marian wilden graag iets voor zichzelf beginnen in het toerisme en wonen nu al 12 jaar in Zweden. Eerst hadden ze een camping, maar nu bouwen ze hun eigen kleine vakantiepark (stugby): Hamgården Nature Resort Tiveden. Het bestaat uit fijne huisjes voor twee personen met douche en toilet. De stuga´s staan ruim en hebben zicht op het kristalheldere meer Unden. Komende zomer is ook het restaurant klaar, zodat gasten kunnen komen ontbijten en ‘s avonds kunnen genieten van gerechten als elandenstoofpot en zalmforel. Het is een heerlijk rustige en ontspannend plek, maar wie actief wil zijn, heeft ook volop mogelijkheden. Zo kun je in de omgeving prima wandelen, fietsen, kanoën, paardrijden en vissen.

Boeken met tips over emigreren naar Zweden

Afstand als grootste hindernis

Afstand was de grootste hindernis bij het aarden in Zweden. Het vinden van de juiste weg bij het aanschaffen van dingen als bouwmaterialen was lastig, want voor elke boodschap moest een heel eind worden gereden. Bovendien was er destijds nog vrij weinig keus. Dat wordt nu steeds beter en ook kunnen Arjan en Marian alles inmiddels veel makkelijker vinden. In ‘hun’ dorpje, Tived, is trouwens wel een kleine winkel met de basisvoorzieningen – èn heerlijke vleeswaren.

Afstand speelt ook een rol bij het missen van familie en vrienden. Gelukkig is er Facebook en komen er af en toe bekenden langs voor een meerdaags bezoek. Dat is dan extra genieten. Ook hebben Marian en Arjan inmiddels volop contacten in hun nieuwe woonomgeving. De Zweden hebben hen hartelijk verwelkomd, maar echt een van hen worden viel absoluut niet mee. Gelukkig doen ze nu regelmatig mee aan gezamenlijke en heel gezellige activiteiten.

Opvallend is dat waar veel mensen naar Zweden willen voor de rust, de overgang van een druk en gestrest leven in Nederland naar de rustige gang van zaken in Zweden wel heel groot was. Ook nu nog merken ze dat alles niet zo snel gaat als ze wel zouden willen.

Elke dag buiten

Ondanks die kanttekeningen heeft het niet meer stressen en geleefd worden, maar zelf kunnen ondernemen wat ze willen en wanneer ze dat willen Marian en Arjan erg gelukkig gemaakt. Elke dag buiten kunnen zijn en genieten van de natuur, de stilte, de ruimte om je heen en de frisse lucht, dat is hun grote geluk. En als het dan lukt om rond te komen van de inkomsten van hun onderneming, zonder in dienst te hoeven zijn, is dat een groot goed.

stuga Hamgarden binnen

Een gewone dag in Tiveden

Hoe ziet het dagelijks leven van deze Nederlanders in Zweden er nu uit? Ze beginnen elke dag met een flinke wandeling door de bossen met de hond. Rondom het terrein hebben ze met behulp van enkele andere mensen verschillende routes uitgezet. Daarna gaan ze afhankelijk van het weer lekker aan de gang met de opbouw van het vakantiedorp: bouwactiviteiten, het bos dunnen en begaanbaar maken of het isoleren van een stuga. Marian gidst af en toe een groep in Nationaal Park Tiveden of op de Bergslagsleden. In de zomer werken Arjan en Marian bij de VVV en in de winter verzorgen ze de catering in een congrescentrum.

Ook emigreren naar Zweden?

Droom je ook van emigreren naar Zweden? Dan hebben Marian en Arjan nog wel een paar tips voor je:

  • Zorg dat je goed voorbereid bent. Realiseer je dat je er in principe alleen voor staat.
  • Verwacht niet te veel van anderen, maar zoek zelf veel uit en luister naar de ervaringen van anderen.
  • Probeer vooral niet meteen met je eigen mening klaar te staan. Nederlanders zijn erg open naar elkaar toe, Zweden zijn dat niet gewend.
  • Wees voorzichtig met kritiek. Je stoot hiermee mensen van je af.

Lagom är bäst

Een laatste tip die Marian en Arjan je willen geven heeft te maken met het typisch Zweedse begrip lagom: precies goed, dus niet te veel en niet te weinig, niet overdrijven, alles met mate. Dit idee zit bij de Zweden echt flink in gebakken, dus wen er alvast aan als je wilt emigreren naar Zweden. Niet voor niets zeggen de Zweden: Lagom är bäst!

Op bezoek?

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar Hamgården Nature Resort Tiveden? Bekijk dan hier alle info over dit vakantiedorp in Zweden. Adres, telefoonnummers en mailadres vind je hieronder:

Baggekärr 8, 69597 Tived
tel 0046 584 47 40 30 / mobiel 0046 70 6803033
info@hamgarden.se

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

3 reacties

  1. Een heel belangrijke tips mis ik in dit verhaal: zoek veel contact met zweedse buren en dorp-/stadsgenoten en ga mee in verschillende zweedse verenigingen (sport/cultuur/intresse etc). Praat zoveel mogelijk zweeds ook al gaat het stuntelig in het begin (vergeet andere taalkennis) en ontwijk andere nederlanders (niet samenhokken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *