rotstekeningen tanum

Vakantie in Zweden duur? 7 redenen waarom ik NEE zeg

Veel mensen denken dat een vakantie in Zweden duur is. En ik moet toegeven dat we in Zweden eigenlijk nooit uit eten gaan, terwijl we dat in bijvoorbeeld Tsjechië wel wat makkelijker doen. Maar er zijn genoeg dingen die juist wel voordelig zijn in Zweden – soms zelfs voordeliger dan in Nederland! De precieze prijzen in Zweden variëren natuurlijk, maar ik kan hier wel onze ervaringen met de prijzen in Zweden delen.

1. Kamperen is voordelig

Geen ingewikkelde prijslijsten met aparte kosten per persoon, auto of caravan, geen douchemuntjes of borg voor een pas die toegang biedt tot de camping… Gewoon een plek met of zonder elektriciteit, klaar. Lekker overzichtelijk en zeker voordelig als je met zijn vijven bent. Op Trollhättans camping, Särna Camping en Hjelmsjö Camping (je vindt ze terug in het overzicht van campings in Zweden die we hebben bezocht) waren we in 2017 zo’n 25-30 euro per nacht kwijt, tegenover 45-55 euro op de heen- en terugweg in Denemarken. Dat is inclusief het gebruik van een volledig ingerichte keuken en soms ook woonkamer die veel Zweedse campings hebben!

Uitzicht vanaf Särna Camping in Dalarna

2. Natuur is gratis

Natuur is de grootste aantrekkingskracht van Zweden. En het is gratis. Er geldt zelfs een allemansrecht, wat wil zeggen dat je vrij mag wandelen, zwemmen en kamperen. Als je alles ook maar weer netjes achterlaat natuurlijk.

Wandelen in Nationaal Park Tiveden

3. Er zijn gratis bezienswaardigheden

Veel musea en natuurcentra zijn gratis. Bijvoorbeeld alle rijksmusea in Stockholm en Göteborg, maar ook het museum met deze rotstekeningen in Vytlicke en Naturum Dalarna bij het Siljanmeer. In andere steden vind je gratis toegankelijke stadsparken, zoals in Ängelholm en Karlstad, waar je met kinderen makkelijk een halve dag zoet bent. In Trollhättan kun je een wandeling langs de oude en nieuwe sluizen maken en ook voor Ales Stenar hoefden we niets te betalen toen we daar een paar jaar geleden waren. In veel landen zou om dit soort dingen een hek staan en moest je betalen. Is een bezienswaardigheid niet gratis, dan is er meestal wel een voordelige gezinskaart.

Rotstekeningen van Tanum en Vitlycke Museum

Ga jij voor het eerst naar Zweden? Dan vind je in dit digitale magazine ‘Eerste keer naar Zweden’ nog veel meer praktische tips. Lees alles over muggen (hoe erg is het en wat helpt?), elanden, mooie routes, campings (boeken of niet?) en nog veel meer!

4. Parkeren is gratis of voordelig

Vaak kun je gewoon voor de deur parkeren als je een bezienswaardigheid gaat bekijken. Ook in middelgrote steden gaat dat verbazingwekkend makkelijk. In veel plaatsen parkeer je een paar uur gratis met een parkeerschijf, die je dan ook nog eens gratis kunt ophalen bij de plaatselijke VVV. Als je iets moet betalen, is dat een fractie van wat je in Nederland kwijt bent voor een parkeerkaart. In parkeergarages betaal je trouwens wel: voor een middag in een parkeergarage in Göteborg betaalden we 10 euro. Maar bij attracties als Tomteland parkeer je weer gratis. Je betaalt dus niet nog eens 7,50 of 10 euro boven op de toegangsprijs, zoals zo vaak in Nederland.

5. Toiletten zijn gratis

Altijd fijn als je met kinderen reist die het nog niet zo lang kunnen ophouden. En zelf vind ik het ook wel eens prettig… Bij grote supermarkten (7 dagen in de week en soms zelfs 24 uur per dag geopend) vind je vaak keurig keurige wc’s. En nee, er staat geen schoteltje en je hoeft ook geen muntje in de deur te doen. Het is bijna altijd gewoon gratis.

6. Openbaar vervoer is in veel plaatsen gratis voor kinderen

Ik moet eerlijk zeggen dat we hier geen ervaring mee hebben, omdat we meestal alles lopend of met de auto doen. Maar het openbaar vervoer schijnt in veel Zweedse plaatsen gratis te zijn voor kinderen (bron: Visit Sweden).

7. Je eigen eten meenemen is heel normaal

Niet alleen is het heel normaal om je eigen eten mee te nemen, er worden ook actief voorzieningen voor aangeboden. Overal zijn bijvoorbeeld ruimschoots voldoende picknicktafels neergezet. Heb je niets te eten bij je, dan is er altijd nog de aantrekkelijk geprijsde dagschotel Dagens rät. In Tomteland zat daar onbeperkt knäckebröd en (vooral dat vond ik fijn) de saladebar bij. Ik heb liever een saladebar dan een berg friet! Even afgezien van de prijzen valt me trouwens ook het aanbod aan gezonder eten in pretparken op. Zo aten we in Astrid Lindgrens Värld geen patat of pannenkoeken, maar kochten we in het park bakjes met salade en fruit, en flesjes versgeperst sap voor erbij.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

17 reacties

 1. Helemaal mee eens. En de attracties/bezienswaardigheden waar wel entree betaald moet worden, kosten nog niet een vijfde van wat je bijv. in Frankrijk betaalt voor o.a. een kasteeltje!

 2. Ben nu ook in Zweden , en kan er mee eens zijn.
  Reis je met de auto, dan is de benzine nogal goedkoper dan in Nederland.
  Zou reden 8 kunnen zijn.

 3. Helemaal mee eens, naast het niet uit eten gaan in Zweden, zijn er ook weinig grote winkelsteden zijn waar je dan ook niet heen gaat en niks uit geeft.
  Naast het goedkope kamperen, wij huren altijd een heerlijk vrijstaand huis ergens in de bossen voor een schijntje van de prijs in overige vakantielanden.

  Al met al weet ik niet of we dit allemaal zo wereldkundig moeten maken, het is er namelijk nog zo lekker rustig.

 4. Wij komen al meer dan 40 jaar in Zweden. Het klopt idd dat Zweden een vakantie niet duur hoeft te zijn. Het is wat mij betreft ook nog eens een van de mooiste landen om te reizen. Prettige mensen, mooie natuur en alles goed geregeld.

 5. Bijna alles in Zweden heeft normale Europrijzen, behalve als een agent vindt dat je te snel rijdt.
  Heb meegemaakt dat ze naast me gingen rijden, straal recht uitkeken en dan een bordje met 110 omhoog hielden en verder rijden. Dat was goedkoop. Maar toen de eerste lasergun me betrapte, of die lui van de politieschool toen waren de rapen gaar (en duur). Eigen schuld trouwens.
  Noorwegen ai nog erger.

 6. Net terug uit Zweden met 2 kids. Altijd gedacht dat zweden enorm duur was. dat was misschien zo toen we hier in nederland nog de gulden hadden. sinds de euro is zweden goedkoper dan nederland kan ik u vertellen. Nederland is met veel dingen gewoon duurder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *