hem62

Vakantie in Värmland? Ton en Suzanne van Hem62 vertellen je er alles over!

Tijdens Scandinavië-XL ontmoette ik Ton en Suzanne Strijbosch van Hem62. Ik had die naam al een paar keer voorbij zien komen, maar wist nog niet precies waar die voor stond. Reden genoeg om deze Nederlanders die met één voet in Zweden leven daar eens naar te vragen. Lees hier hun verhaal, dat begon met vakantie, uitliep tot (o.a.) een eigen huis in Zweden èn een eigen reisgids en waarvan emigratie wel eens het volgende hoofdstuk zou kunnen zijn.

Hem62 in Varmland
Foto: Hem62

Van vakantie naar eigen plek in Zweden

In de zomer van 2003 gingen Ton en Suzanne voor het eerst op vakantie naar Zweden. Twee weken lang verbleven ze in Osby in Skåne en in die twee weken genoten ze van de Zweedse zomer, rust en natuur. Die twee weekjes bleken genoeg om verliefd te worden op Zweden. Op weg naar huis wisten de twee al dat ze het volgende jaar weer naar Zweden zouden gaan.

Het jaar daarna zochten ze een plek iets verder naar het noorden. Dat werd Friel, aan de rand van het Vänernmeer. Het werd weer een mooie zomer en op de terugweg ging het gesprek dan ook opnieuw over welke plek in Zweden ze het jaar daarop zouden opzoeken.

Handige boeken over emigreren naar Zweden

Zo ging dat jaar in, jaar uit. Ton en Suzanne bezochten Närsen, Evertsberg, Särna, Fräkentorp, Sunnaryd en Branäs. Elke keer als ze Zweden in reden, voelde het als thuiskomen. Het vertrek werd daarentegen steeds moeilijker. De laatste jaren ging het op de terugweg niet alleen meer over de volgende vakantie, maar ook over een eigen plek in Zweden.

Hem62 in Varmland
Foto: Hem62

De keuze voor Värmland

Die eigen plek kwam er, en wel in Stöllet in Värmland. Ton en Suzanne zochten namelijk een regio die nog goed vanuit Nederland te bereiken is en die toch de rust en de ruimte biedt die ze zo mooi vinden aan Zweden. Värmland voldoet aan die eisen: hun thuis in Zweden is zowel ‘s zomers als ‘s winters goed bereikbaar. Maar Ton en Suzanne ontdekken vanuit hun Zweedse thuis niet alleen de directe omgeving. Ze gebruiken het ook als uitvalbasis voor tochten door heel Zweden en Noorwegen.

Hem62 in Varmland
Foto: Hem62

Hem62: alles over vakantie in Värmland

De basis voor Hem62 werd al tijdens het zoeken naar een huis in Zweden gelegd. Ton en Suzanne besloten namelijk te gaan bloggen over hun belevenissen tijdens die zoektocht. Toen ze eenmaal een huis hadden, zijn ze blijven schrijven. Na verloop van tijd kregen ze ook steeds vaker vragen over Zweden, over het kopen van een huis daar of over vakantie in Värmland. De Nederlanders beantwoordden al die vragen met plezier en zochten allerlei dingen uit om dat zo goed mogelijk te doen. Zo ontstond het idee om een website op te zetten met toeristische informatie. Dat dat is VisitVarmland geworden, met “alle informatie voor een onvergetelijke vakantie in Zweden”.

Een paar jaar geleden raakten Suzanne en Ton in gesprek met iemand die vroeg of ze dat allemaal gratis deden. Zelf hadden ze er nog nooit bij stilgestaan om geld te verdienen met hun kennis en ervaring. Nadat ze er een tijdje over hadden nagedacht, besloten ze een reisgids over Värmland te schrijven: Värmland. Ongerept en avontuurlijk Zweden. Dat was tegelijkertijd het echte begin van Hem62, een naam die is ontstaan uit het Zweedse woord voor thuis en weg 62, waarlangs het huis van de Nederlanders staat.

Hem62 is druk bezig aan volgende stappen: er is een website over Dalarna in de maak en Ton en Suzanne werken aan een tweede druk van de reisgids over Värmland, die begin april verschijnt. Ook komt er een wintergids, die dit jaar ook nog zal verschijnen.

Hem62 in Varmland
Foto: Hem62

Tips van Hem62 over Värmland

Een paar tips voor een vakantie in Värmland willen ze hier ook wel verklappen. De allerbeste tip is volgens hen: Verlaat het asfalt! De echte rust en ruimte vind je pas in de ongerepte natuur. Via de onverharde wegen kom je op de mooiste plekken. Je ontdekt dan de mooiste meren om in te zwemmen en de mooiste paden om over te wandelen.

Hem62 in Varmland
Foto: Hem62

Värmland is heel divers en heeft voor elk wat wils:

  • de schitterende wandeling 7-torpsleden
  • railfietsen vanuit Uddelholm
  • kennismaken met stoere honden tijdens een huskywandeling
  • op een regenachtige naar Bodaborg met het hele gezin
  • winkelen in Karlstad
  • op een warme dag zwemmen in het Gröckenmeer
  • en nog veel meer…

Volgende stap: emigreren naar Zweden

Op de vraag of ze er wel eens over denken om te emigreren, antwoorden de twee volmondig: “Ja!” Hun huis staat wat hen betreft op de mooiste plek in Zweden en biedt alle ruimte die ze nodig hebben. Zodra de kinderen goed op eigen benen staan, gaan ze dan ook serieuze plannen maken om te emigreren.

Meer weten over Hem62?

Heb je zelf plannen voor een vakantie in Värmland, of misschien wel voor het kopen van een huis in Zweden? Neem dan gauw een kijkje bij Hem62 voor:

Je kunt Hem62 ook volgen op Facebook.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *