Träporten Restaurang & Camping: het begon met IKEA

Written by Sandra van Bijsterveld

Eigenlijk begon het allemaal met IKEA. De Zweedse woonwinkel had in 1997 een overtocht en een huisje in Zweden in de aanbieding en nu… Nu wonen Paul Gielen en Margriet Neefjes met hun 3 volwassen kinderen (Nadinka van 25, Nikander van 23 en Kalindi van 20) in het land met de blauw-gele vlag.

Traporten Restaurang och Camping
Foto: Träporten Restaurang och Camping

Geen Frankrijk meer

Voor die eerste vakantie was Frankrijk hun favoriete vakantieland. Maar in de schoolvakanties kenden ze “hun” Frankrijk niet meer terug. De reisaanbieding van IKEA bracht ze voor het eerst naar Zweden, met op de terugweg een bezoek aan Denemarken – inclusief Legoland. Daarna volgden nog veel meer vakanties in Zweden, in alle jaargetijden. Soms in een huisje, maar in de zomer met de caravan en later met de camper. Alle uithoeken van Zweden bezochten ze: van Karlskrona in het zuiden tot Riksgränsen/Abisko in het noorden.

Van vakantie tot emigratie

In 2005 hadden Paul en Margriet het gevoel dat ze bijna constant heen en weer aan het rijden waren tussen Zweden en Nederland. “Zouden we er niet kunnen wonen en werken?” begonnen ze zich af te vragen. Hun werkomstandigheden op dat moment pasten bij een leven in de grote stad. Maar daar wilden ze niet meer wonen. Juist de natuur en de rust spraken hen erg aan en het dagelijkse filerijden waren ze behoorlijk zat.

Op zoek naar een camping in Zweden

Ze besloten voor zichzelf te beginnen en een camping te gaan zoeken. In 2006 zegde Paul zijn baan als financieel medewerker op en via heel veel contacten bekeek hij allerlei campings die te koop stonden.

In de zomer van 2006 dachten de Nederlanders iets gevonden te hebben. Maar ze vonden de prijs te hoog. De cijfers leken niet te kloppen, de gebruikte rekenformules waren onduidelijk en de accountant van de campingeigenaar was onbereikbaar. Toen kwam er opeens een mailtje dat de camping verkocht was. Navraag bij de gemeente bleek dat dit niet waar was. De campingeigenaar wilde de camping gewoon niet verkopen aan Margriet en Paul.

Träporten Restaurang & Camping

De onofficiële tip dat Träporten Restaurang & Camping in Borgsjö te koop stond, kwam in augustus 2006. Deze camping was kleiner dan het stel in gedachten had, maar wel met een veel groter restaurant. Paul verbleef eerst een paar dagen op de camping. In november ging hij terug om de camping – en de cijfers – eens goed te bekijken. Hij bleef enthousiast en in de kerstvakantie kwam het hele gezin een kijkje nemen.

Traporten Restaurang och Camping
Foto: Träporten Restaurang och Camping

De definitieve overstap

Met een voorlopig koopcontract gingen ze naar huis. In februari 2007 ging Paul bij de toenmalige eigenaar werken om de klanten te leren kennen. In mei werd de koop definitief. De oudste 2 kinderen (toen 16 en 14) verhuisden naar Zweden en begonnen met Zweedse lessen op school. Margriet ging met de jongste dochter van 12 terug naar Nederland, zodat zij daar groep 8 kon afmaken. Samen met alle spullen verhuisden zij eind juli naar Zweden.

De drie pubers konden gelukkig goed aarden in Zweden. Margriet en Paul zelf genieten nog elke dag van het weidse uitzicht, de natuur om hen heen en de korte afstanden van en naar het werk. Het dichtstbijzijnde verkeerslicht is 40 kilometer verderop – wat een rust!

Alle dagen hard werken

Tegelijkertijd is het hard werken. Het restaurant en de camping zijn het hele jaar open: in de zomer tot 20.00 uur en van september-mei tot 18.00 uur. In het laagseizoen runnen Paul en Margriet Träporten doordeweeks samen en in de weekends met extra hulp. In de zomer hebben ze ieder jaar dezelfde kok in dienst, van wie Paul inmiddels al veel over de Zweedse keuken heeft geleerd.

Traporten Restaurang och Camping
Foto: Träporten Restaurang och Camping

Al met al werken Paul en Margriet 7 dagen in de week en zeggen ze regelmatig tegen elkaar dat ze blij zijn dat een week maar 7 dagen heeft en niet meer. In het hoogseizoen plannen ze op woensdagochtend een vrije ochtend, maar als er iets speciaals is, komen ze toch naar de zaak. Rond Kerstmis gaat de zaak een paar dagen dicht, maar Paul en Margriet vinden het moeilijk om het restaurant standaard één dag in de week te sluiten. Als wegrestaurant willen ze mensen niet voor een gesloten deur laten staan.

St Olavsleden

Träporten Restaurang & Camping ligt bovendien aan de pelgrimsroute St Olavsleden, die begint in Sundsvall en doorloopt naar Trondheim in Noorwegen. Afgelopen zomer kregen Margriet en Paul ongekend veel wandelaars over de vloer en was er veel aandacht van de pers.

Hindernissen bij emigreren naar Zweden

Natuurlijk kwamen Paul en Margriet bij het emigreren naar Zweden ook hindernissen tegen. Hun huis, dat al sinds 2006 te koop stond, hoopten ze ongeveer tegelijkertijd met hun emigratie naar Zweden te verkopen. Helaas lukte dat pas veel later: in 2011. Lieve vrienden hebben al die tijd het huis en de tuin verzorgd.

Als je verhuist naar een land waar een andere taal wordt gesproken, krijg je natuurlijk te maken met de taalbarrière. Margriet en Paul hadden wel Zweeds geleerd in Nederland, maar hadden in Zweden niet echt tijd voor de cursus Zweeds voor niet-Zweden. Door in de zaak Zweeds te praten, Zweedse boeken te lezen en Zweedse tv te kijken, ging hun woordenschat wel vooruit. Toch twijfelt Margriet wel eens of mensen haar wel goed begrijpen – en andersom. “Ik heb een keer tegen iemand gezegd dat ik op dat moment geen tijd had, maar over een kwartiertje wel. Als iemand dan na een half uur nog niet terug is, denk je dat ze je niet goed begrepen hebben. Gelukkig kwam ze na drie kwartier toch terug.” Thuis spreekt het gezin Nederlands. Paul en Magriet hadden zich, voordat ze emigreerden, nooit gerealiseerd dat je niet overschakelt naar de taal van het land waar je woont, omdat je je in je moedertaal veel beter kunt uitdrukken.

Ook het achterlaten van familie en vrienden was best lastig. Margriet relativeert: “Toen mijn vader in 1956 met mijn moeder van Noord-Holland naar Rottterdam verhuisde, was dat relatief gezien verder dan nu van Nederland naar Zweden. Er was wel telefoon, maar bellen was erg duur. Met de trein was je ook een aardige tijd onderweg.”

Traporten Restaurang och Camping
Foto: Träporten Restaurang och Camping

Tips voor een emigratie naar Zweden

Vanuit deze eigen ervaring hebben Margriet en Paul de volgende tips voor mensen die ook willen emigreren naar Zweden:

  • Bereid je goed voor en ga niet over één nacht ijs. Sluit je aan bij Facebook-groepen of forums over emigreren naar Zweden. Daar is veel informatie te vinden en je kunt er terecht met je vragen.
  • Is je huis meer waard dan de prijs waarvoor je het gekocht hebt? Verkoop het dan voordat je naar Zweden komt.
  • Leer de taal.
  • Regels zijn steeds meer Europees. Dus als regelgeving een motief is voor emigreren naar Zweden, denk er dan nog eens over na.
  • Je kunt altijd spijt krijgen van iets dat je gedaan hebt. Maar als je er geen spijt van wilt krijgen dat je iets niet hebt gedaan – doe het dan. Paul en Margriet hebben, ondank het feit dat het hard werken is en er weinig tijd overblijft om te genieten van de omgeving, in ieder geval nooit spijt gehad van hun emigratie naar Zweden.

Hier vind je handige boeken over emigreren naar Zweden

Destination Ljungandalen

Een extra tip bij een emigratie naar Zweden en bij het succesvol runnen van een bedrijf, is deelnemen aan de vele verenigingen die Zweden rijk is. Margriet en Paul zijn bijvoorbeeld actief lid en bestuurslid van de vereniging Destination Ljungandalen, die rond 2009 is opgericht en die steeds meer mensen in hun omgeving laat inzien hoe mooi het gebied waar ze wonen is. Zo worden de mensen steeds trotser en willen ze al dat moois in hun omgeving ook aan anderen laten zien.

Traporten Restaurang och Camping
Foto: Träporten Restaurang och Camping

Träporten Restaurang & Camping bezoeken?

Wil je eten of verblijven bij Magriet Neefjes en Paul Gielen? Kijken hoe mooi het bij ze is of misschien wel een stuk van St Olafsleden wandelen? Je vindt ze hier:

Träporten i Borgsjö AB
Borgsjöbyn 139
841 97 Erikslund, Sverige
Of bekijk deze en andere Zweedse campings bij de ANWB en volg de Facebook-pagina

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *