tannes stuga

De veelzijdige vrouw achter Tannes Stuga

Tanne en Wim Vermeulen wonen al sinds 1997 in Zweden. Na 18 jaar is het echt hun thuis, dat merkte ik wel toen ik ze in 2014 ontmoette op Scandinavië XL. Hoe ze het ook naar hun zin hadden dat weekend, hun ogen begonnen te sprankelen als ze het hadden over wanneer ze weer terug zouden gaan. Door hun enthousiasme was ik meteen nieuwsgierig naar hun plekje in Zweden.

Hoe het begon

Ze kwamen in aanraking met Zweden door Wims werk als exportmanager voor Scandinavië in de tuinbouw. Op een middag vroeg hij Tanne wat ze ervan zou vinden als ze naar Zweden zouden verhuizen. Ze hoefde er eigenlijk niet eens over na te denken. Hoewel ze zich nog nooit had verdiept in het land, de mensen en de cultuur, voelde Zweden gewoon goed. Ze was meteen enthousiast.

Het zou Skåne worden, in Zuid-Zweden. Wim en Tanne huurden eerst een huisje aan de kust, in de buurt van Höganas en Mölle. Dat deden ze in mei, een prachtige maand om Zweden te leren kennen. Vanaf die plek, waar ze het ‘Zwedengevoel’ kregen, gingen ze op huizenjacht. Bij de makelaar hing een foto van het huis dat nu Hoefijzergård heet en ze werden op slag verliefd.

Hoefijzergård, Tannes Stuga
Hoefijzergård B&B. Foto: Tannes Stuga

De eerste dagen konden ze samen voor het raam zitten en met een kop koffie in de hand mijmeren over het fantastische uitzicht op de besneeuwde bomen en de kerk. De eerste jaren hadden ze nog geen besef van wat er om hen heen gebeurde. Ze genoten simpelweg van Zweden, van elkaar, van de ruimte om hen heen en van het restaureren van het huis.

Tannes stuga

In die tijd kregen ze ook heel veel visite. Te veel visite eigenlijk. Zo kreeg Tanne het idee om een B&B te beginnen. In 2000 trok ze de stoute schoenen aan en verwelkomde ze de eerste B&B-gasten. Het appartement dat ze verhuurde was zo compleet, dat ze steeds meer gasten kreeg die langer bleven. Hierdoor kwam Tanne op een nieuw idee: Hoefijzergård B&B uitbreiden met een paar mooie vakantiehuisjes, die romantisch, schoon en van hoog niveau moesten zijn. Met dat hoge niveau en haar Nederlandse achtergrond onderscheidde ze zich van haar collega’s in het Noorden. Zo ontstond het huidige Tanne’s stuga, met meerdere mooie vakantiehuizen en een aantal huizen van derden die Tanne beheert. Eerst had ze het er vooral in de zomer druk mee, maar nu weten gasten de huisjes het hele jaar door te vinden. Elk seizoen laat immers weer een andere mooie kant van Zweden zien.

Stjarnan Tannes Stuga
Svenstorps Stjarnan Foto: Tannes Stuga

Eenvoudig leven, hard werken

Hoewel dat heus hard werken is, vindt Tanne het leven in Zweden eenvoudiger dan in Nederland. Het is niet zo gestrest. ‘s Morgens werkt Tanne op kantoor, met uitzicht op de vogels die in de tuin naar voedsel zoeken en zich bij gevaar verstoppen in de coniferen. Tanne beantwoordt dan aanvragen, stelt contractjes op en werkt de websites bij. Intussen moeten de wassen voor de huisjes worden gedraaid en in het hoogseizoen staat ze altijd klaar om gasten te ontvangen en wegwijs te maken. Gasten laten genieten, dat doet ze het liefst. Daar legt ze haar hele ziel en zaligheid in. In de zomer organiseert ze bijvoorbeeld regelmatig een BBQ of uitstapje. Als haar gasten blij zijn bij aankomst en na een fijne vakantie nog blijer naar huis vertrekken, is Tanne ook gelukkig.

Ken je deze boeken over emigreren naar Zweden al?

Vrije tijd

In hun vrije tijd gaan Tanne en Wim graag wandelen met de honden. De rust en ruimte in de omgeving lenen zich daar goed voor: ze wonen aan de rand van het bos en achter hun huis ligt een meertje waar in het voorjaar kraanvogels flink van zich laten horen. Als er sneeuw ligt, genieten Wim en Tanne van een kop koffie in het zonnetje, of met de buren van een BBQ in de sneeuw.

Tawibo Tannes Stuga
Tawibo Stuga Foto: Tannes Stuga

Verder is Tanne lid van de Soroptimistklubb Hässleholm, een vereniging van vakvrouwen die zich inzetten voor de positieverbetering van vrouwen en kinderen. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft ze ook nog een galerie aan huis met onder andere mooie tekeningen en schilderijen van haar vader, Charles-Louis Vennik. Zelf was ze ooit behoorlijk bekend als goudsmid en maakte ze grote, zilveren beeldjes die jaarlijks als prijzen op de Nederlandse televisie werden uitgereikt. Veel Nederlandse artiesten zullen nog zo’n  Oog, Oor, Pen of aanmoedigingsprijs in de kast hebben staan. Door slijtage van haar schouders is ze daarmee gestopt, maar haar creativiteit is ze natuurlijk niet kwijt: ze maakt nog steeds beeldjes.

Geen schone schijn

Iets wat Tanne behalve de rust en ruimte aanspreekt aan de Zweedse manier van leven, is dat je er niet echt hoeft na te denken over wat je s’morgens aantrekt. Iedereen ziet er gewoon uit, dus ze kiest meestal gewoon voor een spijkerbroek. Schoenen zijn al helemaal geen punt, want die trek je toch uit als je binnenkomt.

Tawibo Tannes Stuga
Interieur Tawibo Stuga Foto: Tannes Stuga

Is er dan niets wat ze mist? Nou ja, even een kop koffie drinken bij een vriendin of buur misschien. Of even samen een wijntje doen als je langskomt. Want in Zweden is alles op afspraak. De Zweden zijn heus wel hartelijk, maar wel erg op zichzelf.

Roze bril en paddestoelen

Hoewel ze dus erg gelukkig is in Zweden, heeft Tanne een belangrijke tip voor mensen met dezelfde droom: Zet geen roze bril op en bedenk goed hoe je je geld wilt gaan verdienen. Tanne en Wim hebben 18 jaar heel hard gewerkt om te komen waar ze zijn. Wat ze nu hebben, was nooit mogelijk geweest als Wim niet zo’n goede baan had gehad. Ze kwamen niet naar Zweden met het plan om een B&B te beginnen – in die tijd waren die er trouwens nauwelijks. Tanne heeft tot nu toe zelfs nog nooit een salaris uit haar bedrijfje gehaald. Dat hoopt ze te kunnen doen als zij en Wim gepensioneerd zijn. Ze is van mening dat een B&B beginnen alleen zin heeft als je er niet financieel van afhankelijk bent. Ze drukt mensen die toch een B&B willen beginnen in Zweden op het hart dat er al heel veel Nederlanders naar Zweden zijn gekomen met datzelfde doel. Wil je het toch doen, kies dan in ieder geval een plek waar de Nederlandse B&B’s niet als paddenstoelen uit de grond schieten.

Je vindt Tannes Stuga hier:

Rökevägen 17, 28292 Västra Torup, Skåne, Zweden
www.tannesstuga.se

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

7 reacties

 1. Lijkt me logisch. De verhalen die niet gelukt zijn hoor je niet zo vaak. Soms in Ik vertrek :-). Wat ik er niet uithaal is of Wim nog steeds een baan heeft.

  • Hallo Hans,

   Waarom je dit zo belangrijk vindt weet ik niet, maar mijn man Wim,
   heeft altijd zijn eigen werk gehad, en dat heeft hij nog steeds.

   Sandra, je zit er niet naast, het is zoals je het schrijft.
   Wel helpt Wim mij tegenwoordig meer dan vroeger, aangezien ik het behoorlijk druk heb!

   Met vriendelijke groet en iedereen fijne paasdagen!
   Tanne Vermeulen-Vennik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *