kalmar

Stedentrip Kalmar bij Öland: koffie en kanonnen in Kalmar Läns Museum

Daar was hij dan: de brug naar Öland. Al jaren wilde ik dat eiland eens bekijken. Aan de ene kant wilde ik die brug dus zo snel mogelijk over. Toch besloten we een tussenstop te maken in de mooie badplaats Kalmar, waar we de auto parkeerden tegenover het eiland, voor de deur van het Kalmar läns museum.

In het museum

In het museum werden we verwelkomd door een rij kanonnen met stapeltjes kogels. En door een mevrouw die vertelde dat we met ons toegangskaartje voor het museum korting kregen bij een aantal andere attracties. Handig om te weten als je wat langer in Kalmar bent.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Småland & Öland misschien interessant voor je.

Rampschip Kronan

De focus van het museum lag op een tentoonstelling over het schip Kronan, dat In 1676 door een snelle wending kapseisde en ontplofte tijdens een zeeslag waarbij ook Nederland betrokken was. Volgens de overlevering wist de kapitein dat zijn bevel tot wenden rampzalig zou zijn. Hij gaf nog het bevel om de kanonnen goed vast te sjorren en sprak de vrees uit dat het met de Kronan net zo zou aflopen als met de in 1628 gezonken Vasa. Hij had gelijk: het gewicht van de kanonnen, die toch naar één kant van het schip gleden, trok het omver. Daarna brak het ook nog eens finaal doormidden door een enorme explosie.

In de jaren direct na het ongeluk werden al kanonnen van de Kronan boven water gehaald. Dappere (of onfortuinlijke) mannen gingen met een duikersklok naar de bodem om kabels aan de kanonnen te bevestigen, zodat ze naar boven konden worden gehesen. Daarna raakte het schip in de vergetelheid, maar in 1980 werd het weer gevonden. Tegenwoordig worden er elke zomer overblijfselen van de bodem gehaald.

Duikers bij het wrak van de Kronan

Het was lang geleden dat ik zo onder de indruk was van een tentoonstelling. Alles was erg mooi vormgegeven met schilderijen, animaties, maquettes, authentieke voorwerpen en nagebouwde scheepsinterieurs.

Impressie van het kapiteinsvertrek

Tijd voor fika

Nadat we ook de andere verdiepingen van het museum hadden bekeken, inclusief het ruime speelgedeelte met het thema ‘piraten’, gingen we naar het museumrestaurant. Daar troffen we een klassieke inrichting, koffie en taartjes op schattig serviesgoed, nog een mooie speelruimte (een ouderwets schooltje) en een prachtig uitzicht op de jachthaven, de brug en het eiland. En ja, WiFi was er ook.

Ik had er wel uren willen blijven zitten. Maar dat eiland hè. Dat trok nog steeds. Dus vertrokken we weer, met een buik vol frambozen- wortel- en amandeltaart. Na een korte wandeling door Kalmar reden we dan eindelijk die brug over. Mocht jij dat ook gaan doen, vergeet dan niet te stoppen in Kalmar. Al was het maar voor een taartje.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

5 reacties

  1. Ja, inderdaad: Kalmar is zeker een stop waard. Een paar jaar geleden hebben we Kalmar bezocht tijdens een vakantie. Ook het museum werd met een bezoek vereerd. Ook verder niets dan positieve herinneringen: Leuk stadje, een mooie camping aan het water. En niet te vergeten het prachtige kasteel: Kalmar Slott.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *