Helsingborg in Zweden

Stedentrip Helsingborg: vergeet kuuroord Ramlösa niet!

Als je op vakantie gaat naar Zweden, is de natuur daar vast een belangrijke reden voor. Toch heeft Zweden ook best wat leuke stedentrips voor je in petto. Ga naast Stockholm, Malmö en Göteborg bijvoorbeeld eens naar Helsingborg. En vergeet dan naast de bezienswaardigheden in het centrum zeker kuuroord Ramlösa niet!

Parkeren bij Dunkers Kulturhus

Beide keren dat we in Helsingborg waren, parkeerden we bij Dunkers Kulturhus. Je zit hier dicht bij de meeste bezienswaardigheden in Helsingborg. Ook goed om te weten: hier kun je als het nodig is ook naar het toilet.

Kijken naar Denemarken

Vanaf Dunkers Kulturhus liepen we eerst naar de haven van Helsingborg (Norra Havn). Hier kun je aan de overkant Helsingør in Denemarken duidelijk zien liggen.

ferry helsingborg

Veerboten varen hier af en aan. Ze spreken hier zelfs van een ‘centrum till centrum’-verbinding, dus blijkbaar wandel je aan de overkant net zo makkelijk naar het centrum van Helsingør. Vlak bij die Deense stad kun je ook kasteel Kronborg (het ‘kasteel van Hamlet’) zien liggen. Ik zou best ook eens een kijkje aan de andere kant willen nemen. Maar dat deden we nu niet.

Hoogste punt van Helsingborg

Na een tijdje naar Denemarken kijken haalden we een ijsje bij Tivoli en aten dat op op een bankje in Ångfärjeparken. Daarna liepen we via het winkelgebied van Helsingborg richting het hoogste punt van Helsingborg. Om daar te komen, beklim je eerst de trappen bij deze twee torens (Terrastrapporna). Let op: er is ook een lift als je bijvoorbeeld met de rolstoel of kinderwagen bent!

Helsingborg in Zweden

Eenmaal boven kun je weer uitkijken over Helsingborg en naar Denemarken aan de overkant.

Helsingborg in Zweden

Achter de terrastrappen staat de 34 meter hoge toren Kärnan. Deze toren is het enige wat nog over is van een 12e eeuws fort dat hier ooit heeft gestaan.

Helsingborg in Zweden

Andere bezienswaardigheden in Helsingborg

Vanaf Kärnan is het nog 1500 m naar openluchtmuseum Fredriksdal – de wandelroute staat met bordjes aangegeven.

Wat ook erg de moeite schijnt te zijn bij Helsingborg, is kasteel Sofiero (met – als je er in het juiste jaargetijde bent – tuinen vol rododendrons).

Maar wij gingen ergens anders naartoe: kuuroord Ramlösa.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Ramlösa bij Helsingborg

We stapten weer in de auto en reden naar Ramlösa Brunnspark, een stuk ten zuiden van het centrum van Helsingborg.

Als je al eerder op vakantie in Zweden bent geweest, heb je vast wel eens flessen bronwater van Ramlösa in de supermarkt zien staan. Dat komt dus hiervandaan.

We parkeerden in de buurt van de kruising van Södra Brunnsvägen en Hyllengrensgatan en liepen vanaf daar zo het park in. Het is een mooie plek voor een korte wandeling.

Ramlosa bron en kuuroord

Al gauw zagen we de eerste gebouwen opdoemen van het kuuroord dat hier in 1707 werd opgericht.

Ramlosa bron en kuuroord

Deze colonnade deed ons erg denken aan de kuuroorden in Tsjechië die we wel eens hebben bezocht.

Ramlosa bron en kuuroord

In de colonnade zijn foto’s te zien van hoe het er hier vroeger uitzag, toen het een druk bezocht kuuroord was.

Ramlosa bron en kuuroord

Vlak naast de colonnade kun je zelf proeven van het bronwater dat hier uit de grond komt. De minerale samenstelling geeft het een aparte smaak.

Ramlosa bron en kuuroord

In de omgeving van de bron staan mooie houten gebouwen die in de hoogtijdagen van het kuuroord zijn neergezet, zoals een groot kuurhotel en dit badhuis.

Ramlosa bron en kuuroord

Ook staan er prachtige villa’s waar vroeger kuurgasten verbleven, maar waar nu gewoon mensen wonen.

Ramlosa bron en kuuroord

Echt een leuke plek om even rustig rond te kijken, zeker als het zonnetje lekker schijnt zoals op deze middag!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

5 reacties

  1. We zijn vorig jaar ook een klein weekje in Denemarken geweest, vlakbij Helsingør, voordat we naar Vaxholm gingen. Ik moet zeggen dat die regio mij blij heeft verrast. Het is er mooi, leuke plaatsjes in de buurt (o.a. Hornbaeck met Ilse Jacobsen) en je bent ook zo in Kopenhagen.

    Helsingør heeft dat mooie slot en een scheepvaartmuseum. Verder een leuk centrum met een fijne sfeer en veel leuke winkeltjes.

  2. Heerlijk he, als dat vakantiegevoel zover in je poriën is doorgedrongen dat je gewoon een beetje je neus achterna loopt. Helaas dat dan de vakantie alweer bijna voorbij is, dat dan weer wel. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *