Stedentrip Helsingborg: hier komt Zweden wel heel dicht bij Denemarken

Written by Sandra van Bijsterveld

De dag voordat we Zweden gaan verlaten, voel ik me altijd een beetje weemoedig. Terug naar huis betekent ook terug naar de drukte, alles wat moet en een leven met minder natuur om me heen dan in Zweden (ook al mag ik in Twente echt niet klagen).

Afscheid nemen in Helsingborg

Tijdens onze zomervakantie in Zweden in 2015 brachten we die laatste dag door in Helsingborg. Het vakantiegevoel had zich definitief van me meester gemaakt: ik ging niet meer fanatiek op zoek naar de bezienswaardigheden van Helsingborg, maar liep samen met mijn gezin een beetje mijn neus achterna. 

Dunkers Kulturhus

We parkeerden bij het Dunkers Kulturhus, het grootste van Zuid-Zweden. Binnen is ook het Turistbyrå gevestigd en voor de deur staan schattige haasjes waarmee echt even geknuffeld en gespeeld moest worden.

Helsingborg in Zweden: Dunkers Kulturhus
Kijken naar Denemarken

De haven van Helsingborg (Norra Havn) ligt hier vlakbij en aan de overkant was Helsingør in Denemarken duidelijk zichtbaar.

Helsingborg in Zweden

Ook de veerboten waren nadrukkelijk aanwezig: ze voeren af en aan. Ze spreken hier zelfs van een ‘centrum till centrum’-verbinding, dus blijkbaar wandel je aan de overkant net zo makkelijk naar het centrum van Helsingør. Bij die Deense stad ligt ook kasteel Kronborg (waar Hamlet zich afspeelt). Ik zou best ook eens een kijkje aan de andere kant willen nemen.

Helsingborg in Zweden

Hoogste punt van Helsingborg

Via Dunkers Kulturhus en het winkelgebied liepen we naar het hoogste punt van Helsingborg: de 34 meter hoge toren Kärnan, het enige overblijfsel van een 12e eeuws fort dat hier ooit heeft gestaan.

Helsingborg in Zweden: Karnan

Voor het laatste stukje naar de voet van Kärnan kun je kiezen voor de trap of de lift. Aangezien ik dus al dagen liep te strompelen van de rugpijn, nam ik de lift. Voor 1,40 euro werd ik keurig boven afgezet en mocht ik (als ik binnen en uur terugkwam) ook weer met de lift naar beneden.

Helsingborg in Zweden

Boven stonden we weer naar Denemarken te turen.

Helsingborg in Zweden

Er hing een beetje een internationaal sfeertje in Helsingborg: toen we een ijsje gingen kopen, konden we betalen in Zweedse en Deense kronen, euro’s of dollars. Ook hoorde ik meer vreemde talen om me heen.

Andere bezienswaardigheden in Helsingborg

Vanaf Kärnan is het nog 1500 m naar openluchtmuseum Fredriksdal – de wandelroute staat met bordjes aangegeven.

Wat ook erg de moeite schijnt te zijn bij Helsingborg, is kasteel Sofiero (met tuinen vol rododendrons).

Wat we ook hebben gemist maar de volgende keer zeker opzoeken, is Chocolatte: een winkeltje waar je de lekkerste chocolade van Zweden schijnt te kunnen kopen. Bovendien kun je de makers aan het werk zien in misschien wel de kleinste chocoladefabriek ter wereld. Proef bijzondere combinaties zoals:

 • chocoladecake met koolzaad en zeezout
 • praline omhuld door pure chocolade met een vulling van toffee en gebruinde boter
 • praline met rode bosbessen en peperkoek
 • chocolade met mint en limoen

Voor deze keer bleef het bij een korte wandeling door het centrum, maar we komen vast nog wel eens in de buurt. Heb jij nog tips in en om Helsingborg?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

5 thoughts on “Stedentrip Helsingborg: hier komt Zweden wel heel dicht bij Denemarken

 1. We zijn vorig jaar ook een klein weekje in Denemarken geweest, vlakbij Helsingør, voordat we naar Vaxholm gingen. Ik moet zeggen dat die regio mij blij heeft verrast. Het is er mooi, leuke plaatsjes in de buurt (o.a. Hornbaeck met Ilse Jacobsen) en je bent ook zo in Kopenhagen.

  Helsingør heeft dat mooie slot en een scheepvaartmuseum. Verder een leuk centrum met een fijne sfeer en veel leuke winkeltjes.

  • Aline says:

   Helemaal met Debbie eens! Ook Wijck den het een prachtig gebied. Helsingor in Denemarken is echt de moeite waard!

 2. Yvonne says:

  Heerlijk he, als dat vakantiegevoel zover in je poriën is doorgedrongen dat je gewoon een beetje je neus achterna loopt. Helaas dat dan de vakantie alweer bijna voorbij is, dat dan weer wel. 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *