ruisonderdrukkende koptelefoon

Rustiger reizen met een ruisonderdrukkende (noise cancelling) koptelefoon

Laatst kreeg ik een berichtje waardoor ik echt geraakt werd. Een volger vroeg me hoe ik dat doe, zoveel reizen terwijl ik tinnitus (oorsuizen) heb. Zelf had deze lezer nu een paar maanden zo’n irritante piep in zijn oren en dat weerhield hem ervan om dingen te doen waarin hij vroeger plezier had, zoals reizen. Ik realiseerde me dat ik nog nooit heb geschreven over de ‘trucjes’ die ik gebruik om minder last te hebben van omgevingsgeluiden die bij mij het oorsuizen verergeren. En ook als je geen oorsuizen hebt, kan het natuurlijk heel prettig zijn om je te kunnen afsluiten voor het motorgeluid in een vliegtuig of de candans van een trein. Je komt dan toch uitgeruster aan. Toch maar even een ode aan mijn ruisonderdrukkende (noise-cancelling) koptelefoon dus.

noise-cancelling koptelefoon

Hoe werkt noise cancelling?

Het voordeel van mijn ruisonderdrukkende hoofdtelefoon zit hem voor mij in drie dingen:

  • Ik heb een hoofdtelefoon gekocht die over mijn oren zit en die daarmee al een deel van het geluid van buitenaf wegneemt.
  • Als ik het knopje van de noise cancelling aanzet, wordt er blijkbaar een soort tegengeluid geproduceerd dat het geluid van buitenaf opheft. Vraag me niet hoe het werkt, maar zodra ik dat knopje omzet, wordt het motorgeluid van het vliegtuig of het geluid van de wielen van de trein op de rails een stuk minder. Omroepberichten en andere geluiden die afwijken van het voortdurende achtergrondgeluid hoor ik wel. Ik ben dus niet helemaal afgesloten van de buitenwereld.
  • En dan kan ik de ruisonderdrukkende koptelefoon natuurlijk ook nog gebruiken om ergens naar te luisteren, zoals muziek, natuurgeluiden of een geleide meditatie.

Sinds ik deze hoofdtelefoon heb, kan ik me overal terugtrekken in mijn eigen wereldje waar ik zelf bepaal wat ik (van buitenaf) hoor. Dat gevoel alleen al is geruststellend – ook al gaat het oorsuizen er natuurlijk niet mee weg.

Ik heb trouwens deze koptelefoon van Sony, die vrij voordelig is. Bij navraag kreeg ik hele enthousiaste aanbevelingen van de Bose QuietComfort, maar op dat moment vond ik die te duur omdat ik nog niet wist of het zou werken.  Geen idee hoeveel beter die Bose nog is, maar ik ben heel blij met mijn Sony.

Andere dingen die ik altijd meeneem

Deze hoofdtelefoon is wel de ontdekking waarmee ik het meest blij ben. Maar er zijn nog twee dingen die ik meeneem om minder last te hebben van geluiden tijdens het reizen:

  • Oordopjes: toen ik net tinnitus had, wilde ik helemaal niets in de buurt van mijn oren hebben. Veel te bang dat er nog meer ‘stuk’ zou gaan! Inmiddels is dat wel wat minder. Als we met de caravan op pad zijn en de regen op het dak tikt, is dat op de een of andere manier een geluid dat mijn oorsuizen extra irritant maakt. Dan doe ik oordopjes in. Het moeten wel hele zachte zijn, anders krijg ik ze er niet in (een smalle gehoorgang zit in de familie).
  • Kussen met een speakertje erin: gaat echt niet mee voor een paar dagen, maar als ik toch een kussen meeneem, is het dit kussen. In dit kussen zit een speakertje en er zit een audiosnoertje aan dat ik in mijn telefoon kan pluggen. Als de piep in mijn oor zo erg is dat hij me wakker houdt (wat gelukkig niet meer zo vaak gebeurt als toen het begon), kan ik zo naar iets rustgevends luisteren zonder dat een koptelefoon in de weg zit bij het in slaap vallen (dat doe ik altijd op mijn zij, wat niet zo lekker is met een koptelefoon op). Mijn man heeft geen last van het geluid.

Als je geen last hebt van tinnitus, kunnen een ruisonderdrukkende koptelefoon en oordopjes erg fijn zijn op reis. En mocht je wel oorsuizen hebben: sterkte. Ik weet dat het soms helemaal niet meevalt. Acceptatie en er niet te veel op letten zijn tips die je vaak hoort, maar veeeeeeel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voor ondersteuning kan ik je het boek Eerste hulp bij oorsuizen aanraden. Er zijn ook cursussen ‘Omgaan met tinnitus’. Ik volgde deze bij de GGMD in Apeldoorn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *