Astrid Lindgren Varld

Astrid Lindgrens Wereld in Zweden: onze ervaringen + extra tips

Als je met kinderen naar Zweden gaat, wil je vast ook op bezoek bij Pippi Langkous. Dan mag je Astrid Lindgrens Wereld in Småland niet missen! Wij waren er toen de kinderen alle drie nog onder de 10 jaar waren en hadden er een heerlijke dag. Onze dag in Astrid Lindgrens Wereld was gevuld met spelen, muziek en fantasie. Er zijn trouwens nog meer plekken in Zweden waar je Astrid Lindgren en personages als Pippi, Lotta, Michiel, Karlsson kunt tegenkomen. En omdat je makkelijk een hele dag zoet bent in Astrid Lindgrens Värld, kan het handig zijn om een plek in de buurt te zoeken om te overnachten. Die zijn er gelukkig genoeg (kijk hier maar eens). Hieronder vind je onze ervaringen met dit Pippi Langkous-park plus andere handig tips.

Over Astrid Lindgrens Wereld / Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld in Småland is een prachtig aangelegd park dat eigenlijk om één ding draait: spelen. Niet voor niets zei Astrid Lindgren zelf over haar jeugd: “We speelden en speelden en speelden. Het is een wonder dat we er niet bij neervielen.”

Alle ruimte voor fantasie

Wij besloten het park zonder plan te verkennen en gewoon op onze ogen en oren af te gaan. Die brachten ons eerst naar het kleine podium, waar net een voorstelling begon over het jongetje Peter, dat roept dat er geen rover in het bos zit. Maar als hij de wereld van zijn poppenhuis in stapt, blijken daar wel degelijk heel spannende dingen te gebeuren. Ik was meteen getroffen door de eenvoud van het stuk: geen aanzwellende muziek die keihard uit de speakers knalt, maar drie muzikanten die de liedjes (zonder lang aangehouden noten of overdreven uithalen) begeleidden en tegelijkertijd meespeelden in het verhaal. Door af en toe een deel van het podium om te draaien of open te klappen, belandden we als publiek in een ander deel van het verhaal. Allemaal handmatig en eenvoudig – je fantasie doet de rest.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Småland & Öland misschien interessant voor je.

Waar staat het huis van Pippi Langkous?

Het huis van Pippi Langkous, Villa Kakelbont, staat natuurlijk ook in Astrid Lindgrens Wereld. Na die eerste voorstelling hadden we de smaak te pakken en konden we meteen aansluiten bij Villa Kakelbont, waar Pippi Langkous al een avontuur aan het beleven was. Haar avonturen spelen zich af in en om haar Villa, waar je tussen de voorstellingen zelf mag rondkijken en spelen. Voor alle voorstellingen geldt dat de acteurs na afloop de kinderen uitnodigen om naar ze toe te komen. Ze blijven dan in hun rol en praten, spelen en zingen met de kinderen.

Astrid Lindgren Varld
Villa Kakelbont in Astrid Lindgrens Wereld

Rondsnuffelen in Villa Kakelbont, waar de pannenkoeken aan het plafond hangen, vonden de kinderen geweldig. Maar er was nog veel meer te verkennen, dus na een tijdje liepen we verder, langs het schip van Pippi’s vader en een onbewoond eiland richting de Mattisburcht uit Ronja de roversdochter. En alles wat we onderweg tegenkwamen, nodigde uit om te spelen.

Pippi Langkous Wereld
Het schip van de vader van Pippi Langkous

Een echt lekkere lunch

Op die manier vloog de tijd en al gauw was het tijd om een hapje te eten. Dat deden we in de vallei van de Gebroeders Leeuwenhart, waar wel af en toe spannende zwarte ridders rondliepen. Hier wachtte ons een fijne verrassing: er stond geen fastfood op het menu, maar gezondere alternatieven. Na een pastasalade, een salade met gegrilde kip, een stukje zalm met aardappelsalade en twee grote bekers aardbeien waren we alle vijf helemaal klaar voor de rest van de dag.

Astrid Lindgrens Wereld
Op weg naar de Gebroeders Leeuwenhart

Toegezongen door Karlsson

Nu vonden de kinderen het echt tijd om die ondeugende Karlsson van het Dak op te zoeken, die ze kenden van een dvd. We waren er inmiddels helemaal aan gewend dat werkelijkheid en fantasie door elkaar lopen in Astrid Lindgrens Värld. Toen de voorstelling van Karlsson was afgelopen, wilde onze dochter, die die dag zeven werd, aan een van de acteurs gaan vertellen dat ze jarig was. Glunderend werd ze op een tafel gezet en in het Zweeds toegezongen. Natuurlijk kon er ook bij Karlsson weer volop worden gespeeld: klimmen op het dak en dan lekker naar beneden over een van de glijbanen.

Pippi Langkous Park
Karlsson van het dak

Minihuisjes

Hier kwamen we ook het rode huis van Madieke en de drie huizen van Bolderburen tegen.

Astrid Lindgren Wereld
Bolderburen in Astrid Lindgrens Wereld

Daarna namen we de tijd om door de verschillende straatjes met miniatuurhuisjes te lopen.

Astrid Lindgren Wereld

Bij sommige huisjes kon je naar binnen, andere waren daar echt te klein voor, zoals de winkel waar Pippi Langkous achttien kilo karamels kocht.

Astrid Lindgren park

Michiel van de Hazelhoeve

De kinderen speelden en speelden en speelden tot ze er bijna bij neervielen: bij de oude watermolen, in het huis van Niels Ukkepuk waar je je klein voelt omdat alles heel groot is en op het voetjes-van-de-vloer-pad. Als afsluiting schoven we nog aan bij een voorstelling van Emil i Lönneberga, die in Nederland Michiel van de Hazelhoeve heet. Ook daar werden weer prachtige liedjes gezongen.

Astrid Lindgren World
Michiel/Emil van de Hazelhoeve in Astrid Lindgrens Wereld

Ontroerend mooi

Moe maar voldaan reden we terug naar onze camping. Onze dochter had een geweldige verjaardag gehad. Ook onze andere kinderen waren het liefst de volgende dag weer naar Astrid Lindgrens Värld gegaan. En ik… ik die niet van drukte, musicals en sentimentele muziek houd… ik was echt geraakt door hoe het erfgoed van Astrid Lindgren hier wordt neergezet.

Ja, het park is groot en trekt veel bezoekers. Maar het is geen pretpark met achtbanen, lange rijen en veel herrie. Het is een mengeling van speeltuinen en podia waar altijd wel een plekje voor je is. Een wereld in het klein waar je de gemoedelijkheid van Zweden en Astrid Lindgren meekrijgt, ook als je geen Zweeds spreekt.

Overnachten bij Astrid Lindgrens Wereld

Omdat je makkelijk de hele dag zoet kunt zijn in Astrid Lindgrens Wereld, kan het een goed idee zijn om ergens vlakbij te overnachten. Op deze pagina vind je een handig overzicht van accommodaties vlak bij Astrid Lindgrens Värld – variërend van jeugdherberg tot hotel of B&B.

Of kies voor een authentiek Zweedse overnachting met intieme sfeer en logeer in de gloednieuwe accommodatie Villa Vimmerby van de Zweedse familie Corneliusson. In drie voormalige authentieke Zweedse rode huizen in het centrum van Vimmerby hebben Janna, Adde en hun twee kinderen een B&B met knusse kamers gevestigd.

Zelf sliepen wij in deze stuga op een camping in Ankarsrum, op 25 minuten van Astrid Lindgrens Wereld. Deze camping viel meteen op door de bijzonder vriendelijke ontvangst van Karin Galli. De stuga en de inrichting zagen er nieuw uit en alles was ruim en netjes. Er was een aparte slaapkamer met een tweepersoonsbed, een aparte slaapkamer met twee eenpersoonsbedden en een grote woonkamer met een slaapbank. Het huis (dit konden we geen huisje meer noemen) was van alle gemakken voorzien – er was zelfs een afwasmachine. We hadden een prachtig uitzicht op het aan de overkant van de weg gelegen meer en voor de deur stopte een paar keer per dag een smalspoortreintje. We voelden ons hier echt in de watten gelegd

Astrid Lindgren in Vimmerby

Ga zeker ook even het stadje Vimmerby in. Dit is de plaats waar Astrid Lindgren opgroeide en waar ze, toen ze op 95-jarige leeftijd overleed, begraven werd. Vimmerby is terug te vinden in veel boeken van Astrid Lindgren, zoals die over superdetective Kalle Blomkvist, Michiel van de Hazelhoeve en natuurlijk Pippi, die hier ging winkelen op zoek naar ‘spoenk’ en uiteindelijk zakken vol snoep kocht. Op Stortorget (de grote markt) in Vimmerby staat een standbeeld van Astrid Lindgren die aan een tafel zit te schrijven en bij de kerk van Vimmerby staat het bankje waar de vader van Astrid Lindgren, Samuel August, haar moeder Hanna ten huwelijk vroeg – met daarbij een verhaal over hoe dat ging.

Astrid Lindgrens Näs

De boerderij Näs, waar Astrid Lindgren opgroeide, ligt niet ver van Vimmerby en het pretpark Astrid Lindgrens Wereld. Ook de avonturen die ze hier als meisje meemaakte, vind je terug in haar verhalen. Nu kun je Astrid Lindgrens Näs bezoeken en zien op welke boom de limonadeboom van Villa Kakelbont gebaseerd is, en hoe de houtschuur eruitziet waarin de ondeugende Michiel van de Hazelhoeve soms wordt opgesloten. Näs is nu een bezoekerscentrum over Astrid Lindgren: Astrid Lindgrens Näs. Over het leven van de Zweedse schrijfster is de tentoonstelling ‘Hela Världens Astrid Lindgren’ ingericht.

Dorpjes uit Astrid Lindgrens verhalen

In de omgeving van Vimmerby en Näs zijn verschillende dorpjes te vinden die iets te maken hebben met Astrid Lindgren:

  • Sevedstorp: hier groeide Astrids vader Samuel August op. Het dorpje vormde de basis voor de verhalen over Bullerbyn, oftewel Bolderburen, en werd in 1986 en 1987 gebruikt als locatie voor de verfilming daarvan. Hier vind je de drie boerderijen waarin de kinderen uit de verhalen wonen.
  • Gibberyd: hier zijn de verfilmingen van de boeken over Michiel van de Hazelhoeve opgenomen. In het Zweeds heet Michiel trouwens Emil en de Hazelhoeve Katthult.
  • Mariannelund: ook dit dorpje komt voor in de verhalen over Michiel en de Hazelhoeve. Mariannelund is ook gebruikt als filmlocatie voor die verhalen. Tegenwoordig vind je er Filmbyn Småland. Op de website van dit ‘filmdorp’ vind je aanwijzingen om in de voetsporen van Michiel (of Emil) te treden en er is een bezoekerscentrum.

Fietsroutes in het teken van Astrid Lindgren

Voor mensen die deze locaties met de fiets willen verkennen, zijn er de speciale fietsroutes Cykla i Astrid Lindgrens Fotspår en Astrid Lindgrens Leden.

Astrid Lindgren buiten Småland

Ook buiten Småland zijn plekken te vinden die te maken hebben met Astrid Lindgren:

Goed voorbereid op pad

Hoe meer je weet over het leven van Astrid Lindgren en haar personages, hoe leuker een bezoek aan Vimmerby en omgeving wordt. Helemaal omdat de voorstellingen in Astrid Lindgrens Wereld allemaal in het Zweeds zijn. Het is dus handig om van tevoren de verhalen te lezen. Er bestaan ook verfilmingen van de boeken van Astrid Lindgren. Niet alleen over Pippi en Michiel, maar ook over bijvoorbeeld Madieke van het rode huis, Rasmus en de landloper, Karlsson van het dak en de kinderen van het eiland Zeekraai. Heerlijk om te kijken op donkere winteravonden, als voorbereiding op de lange zomerdagen in Småland. (Zelf hebben wij deze Astrid Lindgren box.)

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

3 reacties

  1. Onze pubers willen best mee, maar vooralsnog mij een plezier te doen als fan van Astrid Lindgren. Is het ook leuk voor bezoekers die oudere of geen kinderen bij zich hebben? Want het park lijkt me zo mooi…..

  2. Hallo,

    Ik wil denk ik vooral Näs bezoeken, de tentoonstelling rond Astrid Lindgren en haar graf en geboortehuis. Is dat allemaal in Näs? niet in Astrid Lindgrens Varld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *