ikea in zweden

Vijf redenen om (ook) in Zweden naar IKEA te gaan

IKEA in Kalmar, Zweden

Ga je op vakantie naar Zweden? Vergeet dan niet je IKEA Family Card mee te nemen. Want in Zweden naar IKEA gaan is om meerdere redenen een goed idee, zeker als je met kinderen reist of kampeert. Wij zijn tijdens onze vakanties in Zweden altijd wel een keer bij IKEA te vinden, en wel om de volgende redenen.

1. IKEA is Zweeds én wereldberoemd

Het bedrijf werd in 1934 opgericht door de 17-jarige Zweed Ingvar Kamprad. De eerste twee letters van IKEA zijn Ingvars initialen en de laatste twee letters komen van de boerderij en het dorp waar hij opgroeide, Elmtaryd en Agunnaryd. Vanaf 1947 ging IKEA naast allerlei andere spullen ook plaatselijk geproduceerde meubels verkopen. Sinds 1951 is het een echt meubelwarenhuis, met de bekende catalogus. Later volgde de overgang naar zelf in elkaar te zetten meubels en werden de eerste showrooms geopend: eerst in Zweden en later ook daarbuiten.

Tegenwoordig kun je in ruim veertig landen wereldwijd naar IKEA. Maar door het gebruik van het geel en blauw uit de Zweedse vlag en natuurlijk de eenvoud en sierlijkheid van Zweeds design is de meubelgigant altijd herkenbaar gebleven als typisch Zweeds. Als je in Zweden op zoek gaat naar iconen zoals elanden, Dalapaardjes en Vikingen, mag je IKEA niet overslaan.

Ga jij voor het eerst naar Zweden? Dan vind je in dit digitale magazine ‘Eerste keer naar Zweden’ nog veel meer praktische tips. Lees alles over muggen (hoe erg is het en wat helpt?), elanden, mooie routes, campings (boeken of niet?) en nog veel meer!

2. IKEA is praktisch

Zweeds design wordt niet alleen gekenmerkt door eenvoud en sierlijkheid. Het is vaak ook nog eens ontzettend praktisch. Dat kan goed van pas komen, bijvoorbeeld als je keukengerei tekort komt of op een camping zonder wasmachine door je schone beddengoed heen bent. Bij IKEA kun je bekende producten net zo makkelijk terugvinden als in Nederland. En wie weet kom je onderweg nog leuke nieuwtjes tegen die we in Nederland nog niet hebben.

3. IKEA is lekker

De Zweedse gehaktballetjes kennen we wel van de Nederlandse IKEA. Maar in de Zweedse IKEA liggen ook andere lekkere dingen voor je klaar dan in Nederland. Zo zijn ze in Zweden dol op koffiedrinken met iets lekkers erbij, bijvoorbeeld een kanelbulle of chokladboll. Fika noemen ze dat en daar doen wij maar al te graag aan mee.

4. IKEA is ontspannend

Bij IKEA is altijd ruimte waar kinderen kunnen spelen. En als kinderen spelen, kunnen hun ouders lekker relaxen. Combineer dit met een keertje voordelig buiten de deur eten en de aanschaf van vergeten, gesneuvelde of natgeregende spullen en je hebt een ideaal uitstapje voor als het even geen buitenspeelweer is en de kinderen op de camping letterlijk de tent afbreken.

5. IKEA is goed voor je Zweeds

Zweeds spreken leer je niet van de ene dag op de andere. Maar met een beetje moeite kun je al snel hier en daar een woordje Zweeds leren begrijpen. De teksten die IKEA op bordjes en in de catalogus gebruikt, zijn kort en bevatten geen ingewikkelde woorden. Bovendien staat er vaak een pictogram bij. Tijdens een bezoekje aan het woonwarenhuis kun je dus mooi je woordenschat uitbreiden.

Bonus: gratis WiFi

Een van mijn lezers was zo aardig om me erop te wijzen dat ik nog een heel belangrijk voordeel was vergeten: je hebt er gratis WiFi! Soms heb je wel je IKEA Family Card nodig om te kunnen inloggen. Nog een reden dus waarom die kaart op onze inpaklijst voor de zomervakantie staat.

Helemaal onbevooroordeeld zijn wij als fans van Zweden natuurlijk niet. Komt het daardoor dat we IKEA een leuk uitstapje vinden, of komen jullie er ook zo graag?

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

3 reacties

  1. Ik heb een vraag die ik nergens kan stellen, maar wil wel graag antwoord.
    Ooit verkocht Ikea een andere maat kussens met bijpassende kussenslopen. Die zitten nu niet meer in het assortiment. Maar ik ben juist zo blij met de kussen en vraag mij af of ik in Zweden wel nog die maat kussenslopen kan bestellen

  2. Wie denkt in Zweden goedkoper uit te zijn voor producten van Ikea komt bedrogen uit. Een dekbed, model Fjällhavre, kost in Zweden 1.895 sek. (ca. € 176) In Nederland € 79,95. RaRa, hoe kan dit? Wie kan mij hiervoor een verklaring geven?
    Van andere producten heb ik geen onderzoek gedaan. Mocht je toch een product in Zweden kopen, bv tijdens een vakantie, kijk dan eerst op de site van Ikea nl wat de prijs van het betreffende artikel kost. Het kan veel geld schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *