met de veerboot naar zweden

Overtocht Rødby-Puttgarden boeken of niet – onze ervaring

Moet je de Overtocht Rødby-Puttgarden nou boeken of niet? Die vraag krijg ik steevast eens in de zoveel tijd in de aanloop naar de zomervakantie. Vooral mensen die voor het eerst op vakantie naar Zweden gaan en de mogelijke routes aan het bekijken zijn, vragen zich dit af. Wij zijn al heel wat keertjes met de caravan naar Zweden geweest, dus ik deel graag met je wat onze ervaring is met deze ferry en het wel of niet boeken van de overtocht.

Wat kost de ferry tussen Puttgarden en Rødby?

Als je met de auto naar Zweden gaat, kan het handiger en sneller zijn om de veerboot van Puttgarden (Duitsland) naar Rødby (Denemarken) te nemen. Je hoeft dan niet helemaal om te rijden door Jutland en over Funen.

Hoeveel de veerboot naar Denemarken kost, hangt af van verschillende factoren. Op de website van Scandlines kun je invullen wanneer je met de ferry naar Denemarken wilt en met wat voor vervoer. Dan kun je de precieze prijs zien.

Een fijne tussenstop vlak bij de ferry vanuit Puttgarden is Heiligenhafen.

Boeken niet nodig

Je hoeft deze overtocht niet per se te boeken. De veerboten varen af en aan en als je niet meteen op de eerste mee kunt, kun je eigenlijk altijd wel met de volgende mee. Als je niet boekt, betaal je bij de slagboom voor het oprijden van de parkeerplaats waar je moet wachten tot je de boot op mag rijden.

Boeken wel handig

De laatste keer besloten we wel te boeken. We kwamen er namelijk achter dat de tickets voor de boot iets voordeliger zijn als je van tevoren boekt. Ze zijn zelfs veel voordeliger als je lang van tevoren boekt. En je hoeft niet te stressen over de afvaarttijd: je kunt boeken voor een vaste tijd, maar ook met een flexibele afvaart. Bovendien vonden wij het erg handig dat je, als je hebt geboekt, alleen maar de streepjescode die je in de mail hebt ontvangen voor de scanner hoeft te houden en de slagboom gaat open. Ik denk dus dat wij de volgende keer wel weer boeken, en dan het liefst lang van tevoren. Dat scheelt echt aanzienlijk in de prijs.

Je kunt de ferry naar Rødby ook boeken in combinatie met de ferry van Helsingør in Denemarken naar Helsingborg in Zweden, of in combinatie met de brug van Denemarken naar Zweden (de Öresundbrug). Ook dat kan via dit formulier op de website van Scandlines.

Ga jij voor het eerst naar Zweden? Dan vind je in dit digitale magazine ‘Eerste keer naar Zweden’ nog veel meer praktische tips. Lees alles over muggen (hoe erg is het en wat helpt?), elanden, mooie routes, campings (boeken of niet?) en nog veel meer!

Die ene keer dat het mis ging…

Ik heb het al eens eerder verteld, dus ik zal er niet te lang over uitweiden. Eén keer is de overtocht Puttgarden-Rødby bij ons misgelopen. Het waaide toen nogal hard en de brug (in Duitsland) vlak voor de aanlegplaats van de veerboot was afgesloten voor caravans. Wij hadden nog geluk: we konden nog terecht op de parkeerplaats voor de brug. Daar brachten we de nacht door, wachtend tot de wind zou gaan liggen.

De volgende ochtend stond de parkeerplaats propvol en was de wind nog steeds niet gaan liggen. We besloten terug te rijden en door Denemarken te rijden. De bruggen in Denemarken en de brug tussen Denemarken waren namelijk allemaal wel gewoon open. We zagen dat we nog geluk hadden gehad: inmiddels stonden er ook veel caravans op de vluchtstrook langs de weg. Dat leek me echt niet prettig.

In de maanden daarna hebben we op internet in de gaten gehouden hoe vaak het voorkomt dat de verschillende bruggen door harde wind moeten worden afgesloten voor caravans. Wat we zagen, is dat dat op de route over de bruggen naar Zweden maar heel weinig voorkomt. Maar bij de brug bij het veer tussen Rødby en Puttgarden gebeurt het nog best vaak. Blijkbaar is dat nogal een stormachtig stukje en ligt de brug net zo dat de wind vaak voor problemen zorgt.

Sindsdien is de overtocht Puttgarden-Rødby iets minder populair bij ons. Maar als het niet stormt in Noord-Duitsland, is het een fijne, korte overtocht!

Andere mogelijkheden

Behalve deze veerboot zijn er natuurlijk ook nog allerlei andere mogelijkheden om in Zweden te komen. Het voordeel van over de bruggen naar Zweden rijden is dat je sowieso niet hoeft te boeken natuurlijk. Je betaalt dan gewoon bij de tolpoortjes. In 2018 kozen wij voor het eerst voor de overtocht Kiel-Göteborg voor onze wintersportvakantie in Zweden – en dat beviel ook wel heel goed! Naar Kiel rijden, lekker slapen en wakker worden in Göteborg heeft zeker zijn voordelen. Ook hoor ik veel goede dingen over de overtochten tussen Grenaa en Varberg en tussen Travemünde en Trelleborg. Het gaat er maar net om wat jij het prettigste vindt. 

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

9 reacties

 1. Dank je voor het delen van jullie ervaring
  Ik ben benieuwd wat de kosten zijn van de verschillende overtochten naar Zweden, auto met caravan
  Ook de prijs van de toll voor de brug Kopenhage Malmo
  Alvast bedankt

  Hartelijke groet, Bram

  • Hi Bram, het is bijna niet te doen om dit hier neer te zetten, omdat de prijzen voor de overtochten variëren (bijvoorbeeld voordeliger als je eerder boekt, of er gelden kortingscodes), en om een goede vergelijking te maken met de kosten voor de brug moet je ook de actuele brandstofprijzen meenemen. Je kunt dus het beste even doorklikken naar de verschillende overtochten om de prijzen te bekijken en zelf een afweging maken.

 2. Beste Ronny, ik heb net op de website gekeken omdat wij het plan hebben in augustus met de camper naar Denemarken te gaan. De prijs voor 2 pp en 1 hond en de camper is dan voor een enkele reis € 125,00.

 3. Het is me wat die overtocht Rødby- Puttgarden. Vroeger deden we hem ook vaak, namen de “creditcard lane” en waren daarmee best snel op een boot. Ook met een brobizz ben je iets meer geld kwijt, maar eerder aan boord. Let op met de caravan kan je niet door de brobizz lane, je moet rechts!
  Een paar tips voor als je boot toch gaat nemen. 1. Kijk vantevoren op de website en boek een boot in de morgen of middag. Ben je er eerder, maakt niet uit je kan gewoon mee, want je sluit aan in de rij van gereserveerde tickets voor welke tijd dan ook. 2. Boek online want je betaalt meer als je aan de poort nog een ticket moet kopen. Dat staat ook duidelijk op hun website en je komt bovendien in de rij voor niet-gereserveerde tickethouders.
  Maar, voordat je bij de uitgifte hokjes aankomt, rijd je dus op de weg er naar toe. Houdt dan vooral rechts als je met een caravan of camper ben, want de moet bij de Gele hokjes uitkomen en die zitten echt rechts. Alleen auto tot zes meter mogen links. Sta je toch links dan kom je in een chaos van auto’s met aanhangers en campers die in de andere baan willen komen. Houd je dus al op de rijweg naar de haven aan de rechterkant, dat gaat het snelst, terwijl iedereen gewoonlijk denkt dat links het snelst gaat…
  Bedenk ook dat het voor het personeel niet uit maakt of je jouw op tijd gereserveerde boot haalt, zei zeggen: je ticket is de hele dag geldig dus wat maakt het uit. Maar als jij op een bepaalde tijd op de camping wil komen of zo, zorg dat je gereserveerd heb en ga desnoods vér voor die tijd naar de boot, sluit rechts aan en je kan vaak veel eerder mee dan je gereserveerde tijd. Tja die tijd stelt dus niets voor, maar je hebt een gereserveerd ticket, dat telt vaak voor: eerder op de boot. Wij reserveerden voor vandaag voor 15:15. De andere tijden waren nu. allemaal volgeboekt. We verlieten de camping om 12:00 en we zaten ondanks file en chaos al om 13:45 op de boot. Zeker, wij moesten ook wachten, maar niet zo heel erg lang. Op de boot is het eten erg duur, dus neem zelf drinken en eten op de boot mee of eet klaargemaakte boterhammen in de haven op als je toch moet wachten. In de haven zijn wel wc’s maar absoluut geen plekken voor kinderen om te spelen, wat lastig is als je lang moet wachten. Omdat het in de rijen vaak gevaarlijk is door langs rijden campers, bus of andere wagens. Hopelijk is dit nuttige info voor Zwedengangers in drukke zomertijden.
  Groet, Jet

 4. Eij hebben in febr een overtocht travemunde naar malmo geboekt nog geen 48 uir voor de boot zou vertrekken ontvimgen wij een sms dat de boot niet ging afvaren wegens technische problemen. Geen boot te boeken.
  Nu gaan we inderdaad via puttgarden rijden. Duimen dat dit lukt!

 5. Beste Jet,
  Als nieuwelingen in het gebruik van deze pont hebben we vandaag je tips nagevolgd. Het klopte werkelijk allemaal, dus konden we na een wachttijd van een paar minuten in een bijna lege opstellaan op een vroeger tijdstip mee. Terwijl links de lange rijen stonden te wachten op de volgende boot…
  Bedankt, klasse!
  Hartelijke groeten, Annette

 6. Ik heb net voor de terugweg (juli) de Ferry/pont Rodby-Puttgarten geboekt. Ticket staat op 14.15uur, we rijden die dag op ons gemak van Ballerup naar Rodby en zien wel of we eerder mee kunnen. Early Booking tarief 62,50 Euro (auto/2 volw). Later nog maar eens kijken of ik ook Helsingborg-Helsinggor vooruit boek. Dat oversteekje willen we op de zaterdagmiddag doen en is dan wellicht wat drukker. Heenweg varen we van Travemunde naar Trellenborg. Nachtboot voor 178 Euro (auto/2 volw en binnenhut)
  Mvrgr
  Ruud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *