IJsberenjong geboren in Orsa Rovdjurspark in Dalarna

Vrolijk lentenieuws uit Zweden: in Orsa Rovdjurspark (in de regio Dalarna) is een ijsberenjong geboren. Wat een wondertje! Het is alweer een tijdje geleden dat wij een kijkje namen in Orsa Rivdjurspark tijdens onze kampeervakantie in Zweden, maar ik weet het nog goed. In dit dierenpark vind je roofdieren die in het Noorden wonen, zoals Siberische tijgers, oehoes, luipaarden en kodiakberen. En ijsberen dus – vanaf nu eentje meer 🙂

Wilbär en Ewa

De ouders van het ijsberenjong zijn Wilbär en Ewa. Moeder Ewa is geboren in Nederland: in Ouwehands dierenpark om precies te zijn. Maar sinds 2009 woont ze samen met Wilbär in Polar World in Orsa Rovdjurspark, de enige plek in Zweden waar je (het hele jaar door) ijsberen kunt zien. Wilbär en Ewa maken deel uit van een programma van de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) ter behoud van de ijsbeer. In september 2020 gebeurde er iets opvallends. Ewa besloot een winterslaap te houden – iets wat erop duidde dat de vrouwtjesijsbeer in verwachting was.

Spannende tijd

Er volgde een spannende tijd. Het komt namelijk niet vaak voor dat ijsberen die in een dierentuin leven jongen krijgen. Bovendien overleeft slechts 50% van die jongen de cruciale eerste weken. Het was dus nagelbijten voor de verzorgers van de ijsberen. Via een live cameraverbinding hielden ze nauwlettend in de gaten hoe het met het ijsberenjong ging.

Johanna Berglind, een van de verzorgers, vertelt: “Die eerste paar weken waren echt zenuwslopend. Het risico dat het jong het niet zou overleven was groot. We bedwongen onze nieuwsgierigheid en gaven Ewa de ruimte om rustig aan het moederschap te wennen. Zoals altijd was het van het grootse belang om de behoeften van de dieren voorop te stellen en hun grenzen te respecteren.”

ijsberenjong orsa rovdjurspark
Foto: Grönklittsgruppen – Orsa Rovdjurspark

Eerste stapjes in Polar World

Nu is het ijsberenjong 4 maanden oud en komt het af en toe tevoorschijn om samen met de kersverse moeder het verblijf te verkennen. Samen genoten ze van de sneeuw in Polar World en sommige bezoekers hebben al het geluk gehad om ze te kunnen zien. Het jong is speels, maar wijkt nooit van moeders zijde. Dieren in Orsa Rovdjurspark leven in grote verblijven, die hun natuurlijke leefgebied zo goed mogelijk nabootsen, zodat ze zich net zo kunnen gedragen als in het wild. In de loop van de lente zal het jong steeds meer buiten zijn en ook gaan zwemmen.

Beschermen en behouden

De geboorte van het ijsberenjong is extra mooi aangezien ijsberen in het wild het moeilijk hebben, vooral vanwege de klimaatverandering en wegsmeltend ijs. Orsa Rovdjurspark is heel actief op het gebied van behoud, onderzoek en educatie, want de ijsberen zijn niet de enige bedreigde diersoort in het park. Bezoekers komen er heel veel te weten over de vier grote roofdieren van Zweden: de veelvraat, de wolf, de lynx en de bruine beer) en de andere dieren in het park. Allemaal vanuit de gedachte dat kennis over deze prachtige dieren mensen ook zal inspireren om ze te beschermen en behouden.

Hier vind je de openingstijden van Orsa Rovdjurspark.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *