pinnarp camping

2 x opnieuw beginnen in Zweden: het verhaal van Dennis en Annika en hun Pinnarp Camping

In oktober 2009 besloten de jonge dertigers Dennis en Annika Seegers, die toen net een jaar getrouwd waren, naar Zweden te vertrekken. In Nederland zagen ze niet genoeg ruimte en mogelijkheden om iets voor zichzelf te beginnen. Opnieuw beginnen in Zweden trok hen wel. Maar het stel uit het Noord-Brabantse Baarle-Nassau had het bewust niet over emigreren. Ze gaven zichzelf twee jaar om het te proberen, dan zouden ze wel weer zien. Hoe is het ze vergaan?

Binnenspeeltuin

Het daadwerkelijk nemen van de grote stap was heel veel werk. Vertrekken naar het buitenland is namelijk (veel) meer dan alleen verhuizen. Voordat het zo ver is. moet er eerst een heleboel werk worden verzet. Best begrijpelijk dat veel mensen alleen daardoor al van hun plannen afzien.

Maar Dennis en Annika niet. Ze namen een binnenspeeltuin in Gävle over van een Nederlands echtpaar dat geen zin meer had in het beheer ervan. De speeltuin, die op zo’n 1,5 uur van Stockholm stond, was duidelijk toe aan een opknapbeurt en de nieuwe eigenaars zetten flink de schouders eronder. Ze vernieuwden en verbouwden het speelparadijs en maakten het tot een gigantisch succes.

Pinnarp Camping Zweden familie
Foto: Pinnarp Camping

Maar in maart 2011 eiste de huurbaas van het pand dat Dennis en Annika het pand zouden kopen of zich zouden vastleggen om dit in de toekomst te doen. Het enige alternatief was vertrekken. Dennis en Annika hadden nog een contract tot augustus 2012 en moesten dus door de huurbaas worden uitgekocht als hij ze echt weg wilde hebben. En zo gebeurde het.

Camping in Kisa

Terwijl Dennis en Annika zich afvroegen wat hun volgende stap zou zijn, bleek in Kisa een camping te koop te staan. Er zou weer een boel werk in gaan zitten, maar het stel vond dat ook dit project een kans verdiende. Ze kochten de camping en begonnen meteen met het slopen van het servicegebouw, want dat was zo gedateerd dat je er niet bepaald voor de lol ging douchen.

Pinnarp Camping Zweden luchtfoto
Foto: Pinnarp Camping

Dubbel raak

Het harde werken werd beloond. Hun eerste seizoen, in 2012, liep Pinnarp Camping meteen ontzettend goed. En dat was niet het enige goede nieuws, want na vier jaar dokteren werd in het laatste weekend van het seizoen dochter Gigi geboren.

Pinnarp Camping Zweden duiken
Foto: Pinnarp Camping

Gigi is nu twee en komende zomer wordt alweer het vierde seizoen. Natuurlijk hopen Dennis en Annika weer op een volle ‘bingokaart’, zoals ze de plattegrond van de camping noemen waarop ze aankruisen welke plekken er bezet zijn. Ze zagen hun camping in eerste instantie als een 5-jarenplan, maar het lijkt erop dat dat plan na 3-4 jaar al aardig is volbracht!

Pinnarp Camping Zweden kampvuur
Foto: Pinnarp Camping

In het zomerseizoen is de camping dagelijks geopend. Dan werken Dennis en Annika 24 uur per dag, 7 dagen in de week keihard om het iedereen naar de zin te maken. Dat lukt aardig, anders zou de camping niet vol staan. In de winter is de camping gesloten, maar dat wil niet zeggen dat er geen werk te verzetten is. Er gaat veel tijd zitten in onderhoud en planning voor het nieuwe jaar.

Pinnarp Camping Zweden avondrood
Foto: Pinnarp Camping

Gouden tips

Dennis en Annika hebben dus eigenlijk niet één, maar twee keer iets succesvols opgebouwd in Zweden. Wat zijn hun gouden tips voor mensen die daar ook van dromen?

  • Volg je hart, doe wat je wilt, maar bereid het goed voor. In Zweden kun je bijvoorbeeld niets zonder een persoonsnummer (BSN-nummer). Dat kun je pas aanvragen als je een woonadres hebt in Zweden, en zonder dat nummer kun je geen bankrekening openen.
  • Besluit niet om vanaf dag 1 voor altijd weg te gaan uit Nederland. Het kan altijd om de een of andere reden niet lukken of tegenvallen. Je zal maar gewoon heimwee krijgen…
  • Als je in Zweden “Ja ja, misschien…” te horen krijgt, bedoelt men: “Nee, dank je.” Zweden zijn niet direct, kunnen slecht tegen kritiek en zullen nooit recht in je gezicht zeggen wat ze eigenlijk bedoelen. Ze laten bijvoorbeeld liever een briefje achter dan dat ze vragen of de buurman zijn fiets ergens anders wilt neerzetten. Het probleem voor Nederlanders is dat onze directe manier van doen op Zweden al snel intimiderend en arrogant overkomt.

Nieuwe uitdagingen

Dennis, Annika en Gigi zijn gelukkig in Zweden. Als ze nog in Nederland hadden gewoond, hadden ze waarschijnlijk nog steeds hetzelfde werk gedaan voor dezelfde baas. Die dagelijkse sleur tot aan hun pensioen, daar moeten ze niet aan denken. Ze genieten van de rust en de ruimte in Zweden, ondanks de lange winters. Toch wil het jonge stel niet oud worden in Zweden. Ze houden altijd hun oren en ogen open voor nieuwe uitdagingen, waar dan ook ter wereld.

Deze zomer vind je ze in ieder geval nog hier:

Pinnarp Camping
(klik hier voor de beoordeling door de ANBW)
Pinnarp Fritidsanläggning, 590 39 Kisa
Telefoon: 0046 (0)494 43088
E-mail: info@pinnarp.com

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *