oland

De leukste bezienswaardigheden op het eiland Öland in Zweden

Maar één dag hadden we tijdens onze zomervakantie in Zuid-Zweden ingepland voor Öland – en dat bleek veel te kort om alles te zien! Maar één dag op Öland bleek wel genoeg om een echt eilandgevoel te krijgen, plus heel veel zin om nog een keer terug te komen. Deze keer maakten we een rondrit over de zuidkant van het eiland en daar kwamen we molens, runenstenen, grafheuvels en nog veel meer tegen.

Ölandsbron

We begonnen bij de 6072 m lange brug naar Öland. Öland wordt sinds 1971 met het vasteland verbonden door een brug en de stuga waarin we één nachtje op Öland verbleven, stond hier vlakbij. Na een middagje in Kalmar waren we mooi op tijd om vanaf onze camping de zon te zien ondergaan achter de brug.

Brug naar Oland

Stora Alvaret

De volgende ochtend reden we over weg 136 richting het zuiden. Onze camping was eerlijk gezegd behoorlijk groot en druk en ik vroeg me af of heel Öland niet vol met toeristen zou zitten. Maar zodra we onderweg waren, was het heerlijk rustig. Gelukkig maar!

De 136 loopt langs de kust van Öland, rondom de grote kalksteenvlakte Stora Alvaret. Die ligt in het midden van Öland en bestaat uit gesteente dat 400 miljoen jaar geleden is ontstaan. Dit gebied staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en er groeien alleen bepaalde planten en korstmossen die onder deze omstandigheden kunnen overleven.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Småland & Öland misschien interessant voor je.

Karlevisteinen

Al snel kwamen we bij Karlevisteinen: een runensteen uit de 11e eeuw, die gewijd is aan Sibbe de Wijze, die ook wel Sibbe de Goede werd genoemd. Wat gaaf om dit zomaar in de natuur te zien staan, in plaats van achter glas in een museum!

Runensteen op Oland

Beijershamn

In de buurt van de runensteen ligt Beijershamn, een gebied waar veel water- en moerasvogels leven. Over het vlonderpad liepen we naar de uitkijktoren om ze te bekijken. Wat groeien er ook veel mooie bloemetjes op Öland!

Vogelgebied op Oland

De molens van Öland

Op Öland staan wel 400 molens en het kon dus niet missen of wij zouden er ook een paar tegenkomen. Al gauw was het zo ver: een paar op een rijtje zelfs, en eentje was open zodat je ook binnen kon kijken. Ik kreeg een beetje een Don Quichot-gevoel.

Molens op Oland

Grafheuvels

Behalve molens kom je ook veel grafheuvels en grafmonumenten tegen op Öland. De lage stenen deden ons denken aan Ales Stenar bij Ystad. Maar zulke dunne, rechtop staande stenen had ik nog nooit gezien.

Grafmonumenten op Oland

Karl X Gustafs mur

Het zuidelijke deel van Öland was vroeger koninklijk jachtgebied en om te voorkomen dat dorpelingen daar ook kwamen met hun vee, werd rond 1655 dwars over het eiland een enorme muur gebouwd,: Karel X Gustafs mur. Een heel apart gezicht: zo’n muur dwars over het eiland, en dan te bedenken dat hij al zo oud is…

Muur op Oland

Ölands zuidkaap

Op de zuidpunt van Öland staat de ruim 40 meter hoge vuurtoren Långe Jan. Dit is de oudste en grootste vuurtoren van Zweden.

Vuurtoren op Oland

Ook dit is weer een natuurgebied waar veel vogels leven. Bij Ottenby Fågelstation kun je vogeltentoonstellingen bekijken en vogelwandelingen maken met een natuurgids.

Zuidkaap van Oland

Dat deden we niet, maar we kwamen hier wel nog een grafheuvel tegen – met een kruis erbij deze keer.

Grafheuvel op Oland

Om op dit stuk van Öland te komen, moet je wel over een wildrooster rijden, want hier loopt het vee gewoon los rond. Af en toe even wachten dus tot er een koe is overgestoken.

Koeien op Oland

Wat hebben we gemist?

Toen was het helaas de hoogste tijd om terug te gaan naar onze camping op het vasteland. Wat hebben we gemist? Veel! Zo had ik nog best een kijkje willen nemen bij:

 • Ölands Museum: kunst- en cultuurmuseum in Himmelsberga
 • Borgholm: mooie badplaats met Borgholms Slottsruin en het koninklijke Sollidens Slott
 • Byxelkrok: oud vissersdorp
 • Eketorps Borg, waar je kunt zien hoe mensen in de ijzertijd leefden
 • Het mooie dorpje Vickleby
 • Fort Gråborg uit de ijzertijd en ruïnes van de middeleeuwse St. Knutkapel

Öland heeft ook nog een eigen dierentuin en onderweg kom je regelmatig kleine winkeltjes tegen waar je handwerk, antiek, mosterd en honing kunt kopen. Ik had hier best nog wat langer willen rondkijken en je kunt er ook mooi wandelen en fietsen. Öland heeft dus nog steeds een plekje op onze lange lijst met droombestemmingen.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

6 reacties

 1. Yes, wij zijn twee jaar geledenop Öland geweest. Ons huisje stond in het noorden van het eiland, de dingen die jij beschrijft hebben we helaas niet gezien. Wel heeeeel veel koeien, die hebben een prachtleven daar!

 2. Beste Sandra, van 16 tot 29 juni maken we met ons tweetjes een RoadTrip in Zuid-Zweden.
  Alhoewel we langs Kalmar rijden, waar we het kasteel en de kathedraal zullen bezichtigen, hebben we jammer genoeg ècht geen tijd om Öland aan te doen.
  Een volgende keer misschien?
  Alvast dank voor jouw info! Top!

  • Ga dan vooral naar het zuiden van het eiland , daar ziet U nog natuur…Herten, heel veel vogels in vele soorten, allerlei strandlopers , zeehonden.Maar misschien houdt U daar niet zo van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *