nationaal park fulufjallet

Back to nature: 3 mooie natuurbelevenissen in Dalarna

Wij zijn gek op Dalarna. Deze regio is letterlijk en figuurlijk het hart van Zweden en staat bekend om de rode huisjes, uitgestrekte berglandschappen, Sami-cultuur en wilde dieren zoals rendieren en elanden. Ook voor outdoor- en kampeerliefhebbers is Dalarna een paradijsje: je vindt er nog ruige natuur zover het oog reikt. Deze zomer kun je in Dalarna genieten van drie nieuwe Back to Nature-ervaringen in de Zweedse wildernis. Een betere manier om het bosrijke Midden-Zweden te beleven is er niet! Bovendien is het heel goed voor je fysieke en mentale gezondheid om even terug naar de basis te gaan en tijd door te brengen in de frisse buitenlucht.

Slapen in een boomhut in Furudal

De eerste natuurbelevenis die je in Dalarna kunt komen ervaren, vind je in Furudal bij het Siljanmeer. Daar kun je overnachten in een boomhut midden in de ongerepte natuur. Ook al bevind je je op grote hoogte, je bed is verbazingwekkend comfortabel met heerlijk zacht beddengoed. De boomhut heeft een lounge, een fornuis en een kleine koelkast. Je wordt omringd door ontspannende wellness- en natuuractiviteiten en komt helemaal tot rust in de sauna en hottub. Elke dag begint hier met een heerlijk ontbijt en wordt in stijl afgesloten met lokale Zweedse vis- en vleesgerechten. Je boekt deze nieuwe Furudal Glamping-ervaring hier.

Railfietsen en slapen in een tipi

Station Sågen, 30 km ten zuiden van Vansbro, is het beginpunt van een bijzondere ontdekkingstocht door het bosrijke Dalarna: per railfiets over niet meer gebruikte spoorrails. Vul een picknickmand en ga met het hele gezin op railfietsavontuur door de Zweedse wildernis op deze oude, verlaten spoorlijn midden in de Zweedse bossen. Railfietsen is geschikt voor alle leeftijden en kan in elk seizoen (tenzij er sneeuw ligt). Onderweg kom je prachtige plekken tegen voor een verfrissende duik, dus neem zeker zwemspullen mee. De duur van je fietstocht bepaal je zelf: kies voor een paar uur, een dag of zelfs een meerdaagse tocht met overnachting in een knusse, ruime tipitent. Rol een slaapzak uit, installeer jezelf bij het kampvuur en rooster voor het avondeten worstjes boven de vlammen. Zweedser kan niet! Station Sågen biedt verschillende arrangementen aan, die nu online te boeken zijn.

Je eigen vis vangen in Älvdalen

Dalarna biedt een grote verscheidenheid aan vis; in bijna elk water zijn snoek en baars te vinden. Het noordelijke deel van de regio heeft daarnaast grote hoeveelheden zalm, forel en vlagzalm. In Älvdalen kun je onder leiding van lokale gids Michael Nyberg de kunst van het visvangen leren. Maar een ‘puur natuur’ Zweeds vis-avontuur met deze professionele gids is meer dan vissen alleen. Michael wil een complete filosofie met je delen: een gevoel van hier en nu, de echte vis-belevenis.

Samen met Michael zoek je de kristalheldere bergmeren of kronkelende rivieren in Dalarna op om te vliegvissen op vlagzalm en forel of om in wilde bergwateren te vissen op zalm. Behalve vissen omvat de expeditie ook een stukje cultuur. Terwijl jullie de vangst van de dag klaarmaken op een kampvuur, vertelt Michael over de plaatselijke cultuur en taal in Älvdalen. Alle maaltijden en een overnachting zijn inbegrepen. Hier lees je meer over deze nieuwe vis-belevenis midden in de Zweedse natuur.

Nog veel meer mooie belevenissen in Dalarna vind je op de website van Visit Dalarna.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *