Natuur en cultuur in Zweden

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Natuur en cultuur in Zweden

Je kunt in Zweden eindeloos wandelen door de bossen en varen over de meren. Een volledig overzicht van alle mooie plekjes is onmogelijk. Maar ik vertel je graag waar ik zoal ben geweest.

Hou je van fietsen? Regel hier online een huurfiets in Zweden.

Wandelen naar de Njupeskär-waterval

In Nationaal Park Fulufjället kun je verschillende wandelingen maken naar de Njupeskär-waterval. De korte wandeling is ook goed te doen met kinderen.

Sami-wandeling bij Grovelsjön

In de omgeving van Idre kom je langzamerhand terecht in het leefgebied van de Sami. Zo kun je er rendieren tegenkomen en een wandeling maken langs oude Sami-nederzettingen.

Wandelen in nationaal park Tiveden

Nationaal Park Tiveden heeft een woest landschap vol rotsen, bossen en meren. We verbleven er bij Nederlanders en maakten er een mooie wandeling.

Klimmen over de rotsen bij Hovs Hallar

Na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats kom je terecht bij enkele rotsformaties in de branding, die enthousiast worden beklommen door wandelaars.

Runenstenen en molens op Oland

Öland is een eiland voor de oostkust van Zuid-Zweden. Het is vooral populair vanwege de zandstranden, maar je komt er ook runenstenen en oude windmolens tegen.

Heel veel Zweedse cultuur rondom het Siljanmeer

Dalarna wordt wel het hart van Zweden genoemd. Je vindt er veel iconen van de Zweedse cultuur, zoals werkplaatsen waar Dalapaardjes worden gemaakt, een knäckebrödfabriek en de finish van de Vasaloppet.

Het schilderachtige kustplaatsje Fjällbacka

Dit plaatsje kenden we uit de serie Fjällbacka Murders. Maar we bleken er ook een leuke wandeling te kunnen maken door een smalle kloof, met als beloning een prachtig uitzicht over het dorpje en de zee.

De rotstekeningen van Tanum

Bij Tanum kun je een wandeling tussen de rotsen en bomen combineren met het bekijken van oeroude rotstekeningen, gewoon in de openlucht. Ook wordt er meer verteld over de manier van leven van de makers van de tekeningen.

Stockholm-archipel

De Stockholm-archipel is een van mijn favoriete plekken in Zweden. Maar liefst 30.000 eilanden liggen voor de kust van Stockholm – sommige niet meer dan een grote rots, andere met mooie accommodaties, fijne restaurants en natuur om in te wandelen en fietsen.

Wanas Konst

Bij Wanas Konst kun je wandelen in een bos vol kunstwerken. Sommige kunstwerken zijn bedoeld om op te zitten, zoals de lange schommels en de bankjes. Andere verrassen je met bijvoorbeeld geluid. Je kijkt je ogen uit!

Tykarpsgrottan

In Hässleholm kun je met een gids gaan wandelen in Tykarpsgrottan: een grot vol vleermuizen… Als je durft!

Vikingdorp Foteviken

Hier zijn we al meerdere keren teruggeweest, gewoon omdat we het zo leuk vinden. Vlak bij Malmö is een Vikingdorp nagebouwd waar mensen zoveel mogelijk proberen te leven als Vikingen. Er dobbert zelfs een Vikingschip in het water.

Halle-Hunneberg

Halle-Hunneberg is een natuurgebied vlak bij Trollhättan waar je kunt wandelen door een trollenbos en meer te weten komt over elanden in het elandenjachtmuseum. Dit schijnt ook een goede plek te zijn om tegen zonsondergang elanden in het wild tegen te komen.