nationaal park stenshuvud

Nationaal park Stenshuvud: wandelen, onbeperkt koekjes eten en strand

Onze jongste dochter is bijna altijd jarig in de zomervakantie. Als we op haar verjaardag op vakantie zijn, kiezen we voor die dag natuurlijk altijd een invulling waarvan de jarige blij wordt – en het liefst wij allemaal. Dit jaar waren we op haar verjaardag op vakantie in Zuid-Zweden. De bestemming voor deze verjaardag werd nationaal park Stenshuvud in Österlen. Daar zouden we een korte wandeling kunnen maken, onbeperkt kunnen proeven van Zweedse koekjes en zoete broodjes en kunnen relaxen op het strand. Dat leek ons een ideale combinatie en het bleek inderdaad een mooie invulling van deze feestelijke dag.

Over nationaal park Stenshuvud

Nationaal park Stenshuvud is het zuidelijkste nationale park van Zweden. Het ligt net ten zuiden van Kivik en 15 km ten noorden van Simrishamn. Stenshuvud is ongeveer 400 hectare groot, waarvan 80 hectare aan zeeoppervlak. Het is een veelzijdig natuurgebied: je vindt er bos, moeras en strand.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Wandelen in NP Stenshuvud

We begonnen met een korte wandeling, die we zelf samenstelden uit de verschillende wandelroutes in nationaal park Stenshuvud. Vanaf de parkeerplaats bij de hoofdingang van Stenshuvud volgden we eerst de gele wandeling door het bos. Wat was alles prachtig groen!

nationaal park stenshuvud

Even verderop kwamen we in een moerasgebied terecht, waar een plankenpad is aangelegd.

nationaal park stenshuvud

Een trap aan onze rechterhand bracht ons van dit laaggelegen gedeelte van het park weer omhoog, richting de drie uitkijkpunten in nationaal park Stenshuvud. Vanaf hier volgden we de rode wandelroute.

Stenshuvud heeft drie toppen (noord, oost en zuid), die vlak bij elkaar liggen. Ze staan alle drie duidelijk aangegeven met bordjes. Het noordelijkste uitkijkpunt is het hoogste: 97 meter.

nationaal park stenshuvud

Maar ook het uitzicht de andere kant op mag er zijn.

nationaal park stenshuvud

Op de terugweg naar de parkeerplaats liepen we nog over een veld met graftombes uit het einde van de steentijd en een oude kasteelmuur. Ook dit pad leidde uiteindelijk weer naar die mooie blauwe zee die ons erg aantrok met deze zomerse temperaturen.

nationaal park stenshuvud

Fika bij Annorlunda

Een van de redenen dat we juist op de verjaardag van onze jongste dochter naar Stenhuvud waren gegaan, was de ‘kaffestuga’ langs de weg naar de hoofdingang van het nationale park. Bij Annorlunda mag je namelijk voor een vast bedrag onbeperkt proeven van het buffet met 8 verschillende soorten koekjes en zoete broodjes.

nationaal park stenshuvud

Oorspronkelijk was Kaffestugan Annorlunda een schoolgebouw. Gråmanstorps skola werd in 1846 gebouwd in Klippan. Sinds 1956 is het een ideale plek voor een fika bij nationaal park Stenshuvud en volgens veel mensen de gezelligste plek om koffie te drinken in Österlen. De koekjes en zoete broodjes voor het traditionele koekjesbuffet worden allemaal volgens klassieke recepten in het eigen bakkerijtje gebakken.

nationaal park stenshuvud

Het smaakte allemaal prima, zeker met een potje koffie erbij.

nationaal park stenshuvud

Geen zin in koekjes? Dan kun je bij Annorlunda natuurlijk ook iets anders bestellen, zoals ijs, appel- of chocoladetaart, een broodje garnalen of een pizza met zuurdesembodem.

Naar het strand van Stenshuvud

Wij stapten na deze heerlijke fika nog even met zijn tweeën het Naturum (bezoekerscentrum) van nationaal park Stenshuvud binnen. Hier vind je meer informatie over de planten die hier groeien en de dieren die hier leven. De kinderen zochten alvast het strand op.

Dat strand ligt ongeveer 500 meter lopen vanaf de parkeerplaats. Er is een plankenpad aangelegd dat toegankelijk is voor rolstoelen en kinderwagens. Langs het pad zie je ook nog Krivareboden staan, een oude vissershut.

Het strand van Stenshuvud staat bekend als het meest exotische strand van Skåne. Dit is vanwege het fijne zand. De zee blijft hier lang ondiep, waardoor het een populaire plek is voor gezinnen met kleine kinderen.

nationaal park stenshuvud

De wolken die we vanaf de uitkijkpunten hadden zien hangen, bleven gelukkig netjes boven het binnenland hangen. Zo hadden we nog een heerlijke zonnige middag op het strand. Op de terugweg naar onze camping was de jarige helemaal tevreden over haar dag – en wij dus ook.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *