Wat kun je doen om minder afval te produceren als je onderweg of op reis bent?

Wildkamperen in Zweden is voor veel mensen een droom. Maar er gelden wel belangrijke voorwaarden voor, zoals de plek achterlaten zoals je hem hebt aangetroffen. Je afval neem je dus mee. Nog beter is het om minder afval te produceren. Dit probeer ik me zowel thuis als op vakantie steeds meer aan te wennen. En hoewel ik het tegenstrijdig vond om daar dan weer eerst iets voor te kopen, heb ik toch wat spulletjes aangeschaft die mijn impact op de langere termijn hopelijk gunstig beïnvloeden. Hieronder vind je mijn tips, inclusief dingen die ik al langere tijd gebruikte om minder afval te produceren onderweg.

Minder afval onderweg

1. Dopper

Mijn dopper heb ik al een paar jaar en het lukt me steeds beter om er altijd aan te denken om mijn eigen fles water mee te nemen, zodat ik onderweg geen flesje water hoef te kopen. Kwestie van routine die ik hoop uit te bouwen naar andere duurzame gewoontes op reis en onderweg. Inmiddels hebben we hier in huis allemaal onze eigen dopper, de we allemaal meenemen op vakanties en dagjes uit.

2. Koffiebeker van bamboe

Ik nam dus al een tijdje mijn eigen water mee, maar ik haalde wel heel vaak koffie voordat ik in de trein stap. En na elke beker stationskoffie gingen die beker en dat dekseltje hup de prullenbak in. Dat moest anders kunnen. Maar ik had geen zin in een lekkende beker in mijn tas natuurlijk.

Na wat rondkijken heb ik gekozen voor een bekervan organische biologisch afbreekbare bamboevezel. Hij is lekker licht en kan in de afwasmachine. De antilek-deksel en gripband om de beker zijn van recyclebare BPA- en ftalaatvrije siliconen. Nu nog eraan wennen dat ik ook deze altijd meeneem, en dat ik vraag of de door mij bestelde koffie misschien daarin kan.

3. Rietjes van RVS + ragertje

Laatst las ik hoe belachelijk veel rietjes er eigenlijk op jaarbasis doorheen gaan. Nooit bij stilgestaan! Maar… kun je een herbruikbaar rietje wel goed schoon houden? Dat weerhield me een tijdje, maar bij dit setje rietjes van RVS zit een ragertje om ervoor te zorgen dat er geen vuil en bacteriën achterblijven in je rietje. Geen wegwerprietjes meer nodig dus!

4. Spork

Sporks heb ik al langere tijd in huis, maar ik zag ze altijd als kampeerspullen. Handig ook dat je ze bij AH To Go vaak gratis kunt meenemen. Maar…eigenlijk zonde als ik ze ook al thuis heb liggen! Kortom: een volgende stap in mijn routine is om ook altijd een spork mee te nemen, voor als ik bijvoorbeeld pas laat weer op de trein naar huis stap en onderweg wat eet.

5. Herbruikbare ‘boterhamzakjes’

Een afwasbaar rietje en een spork nemen weinig ruimte in. Een dopper en een koffiebeker wat meer. Natuurlijk zou ik ook nog een brooddoos kunnen meenemen, maar ik merkte dat ik toch vaak naar een boterhamzakje greep. Ik neem namelijk vaak alleen iets te eten mee voor op de heenreis en vond het dan zonde van de ruimte om de rest van de dag met een lege brooddoos in mijn tas rond te lopen – waarin ook al mijn dopper en mijn koffiebeker zitten. In een rugzak pas dat nog wel, maar als ik een beetje een nette schoudertas wil meenemen, wordt het al snel te vol.

De oplossing vond ik in soepele, herbruikbare zakjes en wikkels om brood of tussendoortjes in te verpakken. Zelf heb ik een lunchskin (afwasbaar zakje met klittenbandsluiting) en een foodwrap (ook met klittenband) die ik ooit van SNP Natuurreizen heb gekregen. Die laatste wikkel je om je brood heen, waarna je hem vastzet met klittenband. Eenmaal leeg nemen de foodwrap en lunchskin nauwelijks ruimte meer in. De lunchskin kan zelfs in de vaatwasser (binnenstebuiten).

6. Opvouwbaar boodschappentasje

Deze tastjes kennen we inmiddels hopelijk allemaal wel. Altijd handig om bij je te hebben – ook op vakantie. Zo hoef je geen plastic tasje te nemen als je boodschappen koopt die niet meer in je rugzak passen, om maar iets te noemen. Het tasje dat ik hier als voorbeeld heb gebruikt heb ik ooit gekregen van Landal en is gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

7. Wasbare ‘wattenschijfjes’

De laatste tijd ben ik steeds meer gaan overstappen op natuurlijke producten voor mijn lichaamsverzorging. Ik ben bijvoorbeeld gek op Weleda en Lush. Weleda gebruikt veel recyclebare glazen verpakkingen en Lush doet veel ‘naked’ – in vaste vorm en zonder verpakking. Zo sloeg ik twee vliegen in één klap: lief voor mezelf en lief voor het milieu.

Op die manier werd ik steeds bewuster en toen ik op een dag nieuwe wattenschijfjes nodig had om mijn gezicht te reinigen, vroeg ik me af of dat ook niet anders kon. Zo stuitte ik op deze herbruikbare ‘wattenschijfjes’ van biologische katoen. Ik gebruik ze nu een tijdje en dat gaat prima. Ik spoel ze meteen na gebruik uit en zal ze binnenkort eens in een wasnetje in de machine meewassen. Enige nadeel: ze hadden van mij best wat kleiner mogen zijn. Ik heb het idee dat ik nu toch vaak per ongeluk meer reinigingslotion gebruik dan op een wattenschijfje. Toch ben ik er blij mee – weer wat dagelijks afval minder. Ze gaan dus ook mee in mijn toilettas als ik op vakantie ga.

8. Wasbare inlegkruisjes

Hierover twijfelde ik het meest. Is dat niet vies? Heerlijk hygiënisch toch, om je inlegkruisje regelmatig te vervangen door een nieuw en het vieze exemplaar meteen weg te gooien?  Ja! Toch ben ik het gaan proberen. En ik moet zeggen, het valt me niet tegen. Deze katoenen inlegkruisjes zitten met vleugels en een drukkertje om je onderbroek vast en blijven goed op hun plek. Wil je je inlegkruisje vervangen en heb je niet de mogelijkheid om het gebruikte inlegkruisje meteen in de was te doen (bijvoorbeeld onderweg), dan kun je het netjes opvouwen met de vieze kant naar binnen. Ook nu gebruik je het drukkertje om dit netjes op zijn plek te houden, in dit geval in elkaar gevouwen. Ik gebruik ze dus ook gewoon op dagen dat ik niet thuis ben.

Extra voordeel: ik heb minder last van een geïrriteerde huid dan bij gewone inlegkruisjes. Ook schijnen er in gewone inlegkruisjes allerlei chemicaliën te zitten die helemaal niet goed voor ons zijn. Bovendien geeft Eco Femme voor elk katoenen inlegkruisje dat je koopt er ook één aan een pubermeisje in India in het kader van het Pad for Pad- en Pads for Sisters-programma voor vrouwen en meisjes in India. De inlegkruisjes worden trouwens ook gemaakt door een vrouwencollectief in India en zorgen ervoor dat zij in hun eigen inkomen kunnen voorzien.

Het maandverband zou een volgende stap kunnen zijn. Of ik moet toch eens zo’n menstruatiecup proberen, al lijkt dat me op dit moment nog een onsmakelijk gedoe. Maar ik blijf gewoon kleine stapjes zetten richting duurzamer leven – ook op reis en onderweg!

Tips voor minder afval welkom!

Zoals ik aan het begin van deze blogpost al aangaf: ik ben me ervan bewust dat ik nog heel veel stappen kan zetten om steeds duurzamer te leven. Daarom ben ik ook zo benieuwd naar jullie tips. Wat doen jullie bijvoorbeeld om minder afval te produceren? Ik hoor het graag!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

2 reacties

  1. ik neem altijd een lamp/oplader mee die je op zonn-energie kunt opladen en daarna kunt gebruiken. Scheelt heel veel batterijen en ook stroom uit het stopcontact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *