midzomer

Midzomer vieren in Zweden: zo gaat dat en zo doe je mee

Een van onze leukste herinneringen aan een vakantie in Zweden is die ene keer dat we bij verrassing alsnog Midzomer konden vieren in Zweden. We dachten dat Midzomer vieren in Zweden voor ons onmogelijk was, omdat de kinderen dan nog school hadden. Maar toen bleek dat het op sommige plekken later werd gevierd. Wat een geluk! Dit jaar balen we natuurlijk dat onze geplande vakantie in Zweden niet kan doorgaan, maar er is ook en geluk bij een ongeluk: dit jaar kunnen we online de Zweedse Midzomer vieren. Hieronder lees je hoe je dit feest op vrijdag 19 juni kunt meevieren. Meld jij je ook aan?

Hoe vieren de Zweden Midzomer?

Midzomer in Zweden is niet zomaar een feestdag. Het is dé feestdag, bijna net zo belangrijk als Kerstmis. Het schijnt dat het hele land zo’n beetje plat ligt, omdat alle Zweden Midzomer aan het vieren zijn. Dit bijzondere feest wordt al sinds de 16e eeuw gevierd en heeft alles te maken met de langste dag van het jaar en vruchtbaarheid. Met het licht van de lange zomerdagen bloeit alles immers weer op. Tegenwoordig gaat het vooral om gezelligheid met vrienden en familie, uitgebreid lunchen en samen buiten zijn.

En hoe doen ze dat dan? Nou, ze:

  • Zetten een meiboom neer
  • Maken een bloemenkrans voor op hun hoofd
  • Dansen en zingen
  • Dragen klederdracht en varen soms in boten
  • Spelen spelletjes zoals zaklopen en touwtrekken
  • Eten haring met nieuwe aardappelen en dille, en aardbeien met slagroom
  • En plukken op Midzomeravond zeven verschillende bloemen en leggen die onder hun kussen om in hun dromen hun ware liefde te zien

Dit filmpje geeft een leuk idee:

De vrijdagavond die zo tussen 19 en 25 juni valt is dé avond om dit feest te vieren in Zweden. In 2020 is dit vrijdag 19 juni. De volgende dag is de eigenlijke Midzomerdag. Dit is in Zweden een officiële feestdag waarop verder alles gesloten is. (Meer over Midzomer lees je hier bij Visit Sweden.)

Onze Midzomer in Zweden tijdens de schoolvakantie

Tot ons grote geluk konden we zelf ook al een keer Midzomer vieren in Zweden. Want opeens vond ik een mededeling in een plaatselijke krant dat ergens aan het Siljanmeer pas later Midzomer werd gevierd. Precies in de week dat we in dit deel van Dalarna waren!

Voor de zekerheid vroeg ik het nog even na bij het toeristenbureau van Rättvik: klopt het dat je hier in juli nog Midzomer kunt vieren? Daar keken ze in eerste instantie ook verbaasd, maar een blik in het evenementenkrantje leverde op dat het klopte. Er zijn nu eenmaal plaatsjes waar de festiviteiten traditioneel één of meerdere weken na het gebruikelijke midzomerweekend plaatsvinden, werd ons uitgelegd. Of we daar als toeristen ook welkom bij waren? Absoluut!

Dus daar stonden we, op een grasveldje bij het dorpje Mångberg. Eerst met een handjevol mensen, later met steeds meer. Plat op het veld lag de meiboom, nog kaal en met de voet tegen een staande, platte steen.

midzomer

Aan de overkant van het meertje waren mensen in klederdracht te zien. Ook dat werden er steeds meer. En toen kon het allemaal beginnen. In een optocht kwamen ze naar het veldje toe lopen: vioolspelers voorop en daarachter een groepje volwassenen en kinderen, van wie sommige er echt té snoezig uitzagen in hun klederdracht.

midzomer in zweden

Samen droegen ze een lange, groene sliert en kransen van bladeren. Daarmee gingen ze, terwijl de vioolmuziek doorging, de majstang versieren. Het ging allemaal heel rustig, eendrachtig en geduldig en wij stonden erbij, keken ernaar en genoten.

midzomer

Toen het versieren klaar was, kon het hele gevaarte rechtop worden gezet: de Majstangrejsning waarover we in de krant hadden gelezen. Ik had wel eens gezien dat dat met lange stokken gebeurde, maar ik had er eerlijk gezegd nog nooit bij stilgestaan dat het een hele klus is, waar heel wat tijd in gaat zitten. Met kleine beetjes werd de meiboom steeds een stukje hoger getild. Daarna werd er weer gestopt, zodat de stokken en de mannen die ze vasthielden een stukje konden opschuiven. Eén man had, als een soort dirigent, de leiding. Deze hele procedure duurde bijna een uur en al die tijd bleef er vioolmuziek over het veldje klinken.

midzomer in zweden

Toen de majstang uiteindelijk rechtop stond, werd hij met een ijzeren beugel aan de steen vastgezet en kon het dansen beginnen. Er werden allerlei liedjes gespeeld waarbij gebaren en danspasjes hoorden, zoals het bekende kikkertjeslied Små grodorna.

midzomer

Dit was het leukste onderdeel van de midzomerviering. Maar daarmee was het nog niet afgelopen. Eerst konden de kinderen zaklopen en daarna werd er een kruiwagen vol badeendjes leeg gekieperd in het meer, om te kijken welke drie eendjes het eerst aan de overkant waren. De eendjes waren genummerd en iedereen had een lot met een nummer kunnen kopen.

Wat opviel, is hoe rustig en stil dit allemaal verliep. De onderdelen werden niet omgeroepen of aangekondigd, maar begonnen gewoon – je merkte vanzelf wel waar je moest zijn. Voor het zaklopen konden de kinderen die wilden meedoen gewoon aansluiten – ze hoefden dus niet ingedeeld te worden in een bepaalde categorie en de uitslag werd niet bijgehouden, want er werden toch geen prijzen uitgereikt. Ook geen discussies over valsspelen en wie als eerste over de streep was dus! Het ging echt alleen om het plezier. Later die avond zou er nog een potje touwtrekken over het water volgen, misschien dat het er daar wel wat fanatieker aan toe ging. Maar ik vond het heerlijk ontspannen overkomen allemaal.

Ook Midzomer vieren in Zweden?

Wil je ook Midzomer vieren in Zweden? Je kunt dan terecht in parken, op dorpspleinen, in openluchtmusea… Eigenlijk overal in Zweden, zo lang het maar buiten is. De meeste Zweden verlaten de stad en zoeken hun zomerhuisjes op om het te vieren met vrienden en familie.

Kun je met Midzomer nog niet in Zweden zijn, bijvoorbeeld vanwege de schoolvakanties? Houd dan de activiteitenoverzichten van het plaatselijke toeristenbureau in de gaten. Wie weet heb je net als wij geluk en kun je er alsnog bij zijn omdat het ergens bij jou in de buurt op een ander tijdstip wordt gevierd.

Tot slot nog een video om alvast in de stemming te komen:

Ook leuk om mee te maken in Zweden: Luciadag, een kreeftfeest of Kerstmis.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *