midzomer

Midzomer in Dalarna: dit kun je allemaal verwachten

Waar denk jij aan bij Mizomer in Dalarna? Midzomer in Dalarna betekent lange zomernachten waarin het nauwelijks donker wordt, bloemen in je haar, dansen om de meiboom en veel tradities en klederdracht. Hoewel de dagen na deze langste dag logischerwijs weer korter beginnen te worden, kun je Midzomer eigenlijk zien als het vieren van het begin van de zomer. Midzomer staat symbool voor de Zweedse zomer. In Dalarna vinden normaal veel grote Midzomervieringen met soms wel duizenden mensen plaats. Deze zomer gaat het nog iets anders. Sommige vieringen vinden online plaats, andere op kleinere schaal. Maar de vaste ingrediënten zijn en blijven hetzelfde.

Het opzetten van de meiboom

Het feest begint wanneer iedereen bij elkaar komt om de meiboom te versieren met slingers van planten en bloemen. Meestal is iedereen die wil helpen daarbij van harte welkom. Zelf hadden wij ook een keer het geluk om hierbij te kunnen zijn tijdens onze zomervakantie in Zweden.

midzomer

Klederdracht

Dalara kent een enorm rijke traditie op het gebied van klederdracht. Verschillende delen van Dalarna hebben weer hun eigen varianten en daarbinnen wordt ook weer gevarieerd, met bijvoorbeeld speciale schorten voor dagelijks gebruik, voor begrafenissen en voor feesten. Elk onderdeel van die klederdracht is een indrukwekkend, met de hand gemaakt kunstwerk. De kledingstukken gaan vaak over van generatie op generatie en zijn dus gemaakt door de moeder of grootmoeder van degene die ze draagt. Wil je ook Midzomer vieren in zulke schitterende kledingstukken? Bij sommige handwerkwinkels in Dalarna kun je ze huren.

Muziek

Muziek is heel belangrijk bij het vieren van Midzomer. Bij het opzetten van de meiboom word volksmuziek gespeeld, meestal met een hoofdrol voor de viool. Daarbij kan ook gedanst worden. De Midzomerviering waar wij bij aanwezig waren, begon met Gärdebylåten uit Rättvik.

midzomer

Daarnaast zijn er liedjes zoals Små grodorna, waarbij ook dansjes/gebaren horen.

Eten en drinken

Lekker eten en drinken is ook heel belangrijk met Midzomer. Gerechten die veel gegeten worden zijn gravlax, haring in allerlei variaties en aardappelsalade. Zweedse aardbeien mogen niet ontbreken bij het dessert. Om de tafel extra feestelijk te dekken met Midzomer, kun je bloemen en Zweedse vlaggetjes gebruiken.

Natuur

Midzomer is ook een ideale gelegenheid voor de Zweden om de natuur in te trekken. Tijdens de festiviteiten is het duidelijk stiller in de steden. Heel veel mensen verblijven met Midzomer namelijk in zomerhuisjes of bij vrienden of familie buiten de stad. Dankzij de lange dagen heb je ook alle tijd om buiten te zijn en te wandelen, barbecueën of een frisse duik te nemen. En elk jaar is het weer hopen dat het mooi weer is met Midzomer! Mooie natuur is er in Dalarna in ieder geval genoeg.

pier rattvik dalarna

Niet alleen op Midzomeravond

De reden dat wij een keer tijdens de schoolvakantie bij een Midzomerviering konden zijn, was dat elk dorp zo zijn eigen Midzomertradities en -vieringen heeft. Die vinden niet allemaal plaats op Midzomeravond (of de vrijdag die daarbij in de buurt valt). Sommige Midzomerfeesten beginnen al op woensdag of donderdag in de week van Midzomer. En de festiviteiten kunnen doorgaan tot wel vier weken na Midzomer – zoals deze Midzomerviering vlak bij het Siljanmeer waar wij bij waren.

De ‘after-party’

Midzomer heeft ook nog een eigen after-party: ‘koeien-Midzomer’. Dat wordt een paar dagen of weken na Midzomer gevierd, ook weer op verschillende plekken in Dalarna en op verschillende manieren. Dit feest geeft het midden van de fäbod-zomer aan. Het grootste koeien-Midzomerfeest vindt plaats in Dala-Floda tijdens het ‘koeienfestival’ in het tweede weekend in juli. Het verhaal gaat dat de mensen hier niet echt warm liepen voor Midzomer, omdat alle meisjes dan nog in de zomerboerderijen in de heuvels zaten, samen met de koeien. Toen ze begin juli met de koeien terugkwamen naar het dorp, begon het feest pas echt en zo ontstond het koeienfestival.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *