campus lund

Een dag in universiteitsstad Lund – met openluchtmuseum

Een van de plekken in Skåne die we graag opnieuw wilden bezoeken tijdens onze rondreis door Zuid-Zweden, was Lund. We waren hier al eerder geweest toen de kinderen heel klein waren en we op een camping bij Malmö verbleven. Ik herinnerde me vooral nog dat we met de kinderwagen door het openluchtmuseum hadden gelopen, en dat ik daarna nog wat had gewinkeld in het centrum van Lund en in een boekhandel een cursus Zweeds had gekocht. Veel meer wist ik niet meer van de stad. Hoog tijd dus voor een hernieuwde kennismaking.

Een van de oudste steden van Zweden

Lund is een van de oudste steden van Zweden: de stad werd al in 990 gesticht. Een van de eerste dingen die je bij een bezoek aan de stad ziet, is de domkerk uit de 12e eeuw. Het is een van de oudste kerken in Scandinavië. De twee torens en het altaar dateren uit 1398.

domkerk lund

Daaromheen vind je smalle, bochtige straatjes met vakwerkhuizen en vrolijk gekleurde huisjes.

straten lund

Net als in Ystad maakten de stokrozen het nog mooier op.

vakwerkhuizen lund

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Openluchtmuseum in Lund

Als vanzelf kwamen we terecht bij het openluchtmuseum van Lund: Kulturen. Dit openluchtmuseum bestaat uit een zuidelijk en een noordelijk gedeelte. De twee delen zijn met elkaar verbonden door een tunneltje onder Adelgatan door. Zo kon het dus dat we in een gewone straat in Lund liepen, maar wel links en rechts van ons de historische gebouwen van het openluchtmuseum zagen.

Een runensteen lokte ons naar het plein bij de ingang. Eigenlijk waren we deze keer niet van plan om hier naar binnen te gaan, omdat we er al eens eerder waren geweest. Maar toen bleek dat we dat toen allemaal zo leuk hadden gevonden, dat we toch nog wel een keer naar binnen wilden. En zo liepen we van de vakwerkhuizen in de straten van Lund naar de vakwerkhuizen en grasdaken in het openluchtmuseum.

In de grote gebouwen aan de zuidkant van het openluchtmuseum het hoofdgebouw zijn enkele (soms tijdelijke) exposities ingericht. Eén daarvan ging over de tekeningen van Elsa Beskow en was tegelijkertijd ingericht als een sprookjesachtige speelwereld voor kinderen.

openluchtmuseum lund elsa beskow

Verder zagen we onder andere tentoonstellingen over visserij, bouwkunde, handwerk en de Sami. Maar het leukst vonden we toch de volledig ingerichte huizen uit verschillende tijdperken en lagen van de bevolking. Sommige gebouwen staan nog op hun oorspronkelijke plek, andere zijn voorzichtig gedemonteerd en in het museum weer opgebouwd. Kulturen Lund bestaat al sinds 1892 laat je kennismaken met de manier van leven in Zuid-Zweden tussen de middeleeuwen en de jaren 30 van de 20e eeuw.

openluchtmuseum lund grasdak

Ook in de historische gebouwen aan de noordkant van het openluchtmuseum zijn trouwens tentoonstellingen over allerlei onderwerpen ingericht. Ook vind je in het park horeca, speel- en picknickplekken.

openluchtmuseum lund vakwerkhuis

De universiteit van Lund

Na ons bezoek aan het openluchtmuseum van Lund liepen we nog even het ‘gewone’ Lund in. Lund is een universiteitsstad en op de campus staan enkele prachtige gebouwen. “De universteitsbibliotheek lijkt wel Hogwarts,” zo omschrijft een van de buitenlandse studenten in Lund het.

campus lund

En inderdaad, toen ik de sfeer op de campus proefde en rondliep tussen deze gebouwen, kreeg ik zelf gewoon weer zin om te studeren. Want studeren in zulke historische gebouwen geeft je studie toch wel iets extra’s, vind ik. De universiteit van Lund bestaat al sinds 1666 en er studeren momenteel ongeveer 40.000 studenten uit Zweden en de rest van de wereld. De studenten zorgen voor een levendige sfeer. Bovendien zorgen ze ervoor dat Lund een belangrijke stad is voor innovatie: onder andere Bluetooth en de medische echografie zijn hier uitgevonden.

campus lund

We sloten ons bezoek aan Lund af met een bezoekje aan de foodhal, waar we wat lekkere kaneel- en kardemombroodjes haalden. De markthal (Saluhallen) ziet er van binnen strak en modern uit, maar bestaat al sinds 1909.

foodhal lund

Al met al is Lund geen grote stad, maar kun je er zeker wel een leuke dag doorbrengen. Als je wilt winkelen tijdens je vakantie in Zuid-Zweden, is dit ook een goede bestemming.

Bijzonder fietsevenement

Ben je toevallig op 1, 2 of 3 juli 2022 in Lund? Dan kun je een bijzonder evenement gaan bekijken: de internationale hogefietsenwedstrijd Sweden3Days. Bij deze fietswedstrijd fietsen de deelnemers op van die fietsen met een gigantisch groot voorwiel en een klein achterwiel. Deze fietsen ontstonden rond 1880 en verdwenen al snel toen de “gewone” fiets rond 1890 geïntroduceerd werd. Nu, in de 21e eeuw, worden deze oge fietsen op kleine schaal opnieuw geproduceerd. In Lund vworden 4 races verreden en er doen deelnemers mee van over de hele wereld. Nergens anders ter wereld wordt een meerdaagse wedstrijd voor high-wheelers gehouden. Er doen dit jaar 50 deelnemers mee: mannen & vrouwen, jong & oud, experts & amateurs.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *