Hou je van lekker eten? Kom naar Zuid-Zweden!

Als je van lekker eten houdt, is een vakantie in Zuid-Zweden zeker een goed idee. Want Zuid-Zweden ontwikkelt zich steeds meer als dé culinaire bestemming van Zweden. De focus ligt op lokale ingrediënten die direct uit de natuur komen, duurzaam koken en natuurlijk ook op Scandinavische smaken. Hiermee zetten de chef-koks in het zuidelijke deel van Zweden zich steeds meer op de culinaire kaart. Zoek je authentieke foodie-belevenissen en back-to-nature gerechten, of wil je high-end dineren en proeven van Zweedse wijnen? Het kan allemaal. Zeker in het najaar is Zuid-Zweden de ideale bestemming voor een culinaire rondreis, want dit is het jaargetijde van de rivierkreeft en heel veel verse herfstproducten uit de natuur. Hieronder vind je een idee voor een rondreis langs de beste culinaire stops in de regio’s Skåne, Halland, Småland en Blekinge.

Proef de Zweedse wijn bij Hällåkra Vingård

Deze rondreis start in de zuidelijke regio Skåne. De Hällåkra-wijngaard is hier al vijf generaties een pionier in de Zweedse wijnbouw. De bodem en het klimaat geven de wijnen van de wijngaard van familie Hansson het kenmerkende Scandinavische karakter in kleur, geur en smaak. De rode wijnen zijn een mix van Rondo Regent- en Leon Millot-druiven. De witte wijnen worden gemaakt van de Solaris-druif. Het bijbehorende restaurant is een ideale lunchplek met smakelijke gerechten van lokaal geproduceerde ingrediënten die perfect passen bij de wijnen uit de wijngaard.

De kaasmakers van Soldattorpets Mejeri

De prijswinnende kazen van Soldattorps Mejeri hebben de smaak van Skåne. Deze kleinschalige kaasproducent werkt dan ook uitsluitend met melk afkomstig van de nabijgelegen boerderij, waar de koeien de hele dag in de groene weides van Skåne grazen. Het resultaat is een ambachtelijk karakter en een unieke smaak.

Fika bij Vismarlövs Bagarstuga

Een culinair rondje Zweden is niet compleet zonder een fika, de traditionele Zweedse koffiepauze met wat lekkers erbij. In 2010 opende Carina Levin haar eigen bakkerij en café en creëerde daarmee de ideale plek voor een fika-pauze. Bij Vismarlövs Bagarstuga geniet je van lokale specialiteiten als spettekaka, zuurdesembrood uit de steenoven en verschillende ‘bulles’ (zoetje broodjes). In het winkeltje kun je ook terecht voor huisgemaakte marmelades, fruitsiropen, honing en mosterd

Door naar Halland: Ästad wijngaard

Vanuit Skåne rij je door naar het noordelijke gelegen Halland. Maak een stop bij Ästad Vingård, een van de grootste wijngaarden van Zweden, met biologische teelt en eigen productie van wijnen met biologisch keurmerk. Je vindt hier ook twee restaurants, waarvan Restaurant ÄNG een Michelin-ster heeft. Blijven slapen kan in het nabijgelegen hotel en tot rust komen doe je in de Sinnenas Spa.

Schapenboerderij Öströö fårfarm

Naast de wijngaard van Ästad ligt schapenboerderij Öströö met boerderijwinkel en café. In de maanden september tot november kun je hier terecht voor vers lamsvlees afkomstig van de biologische gecertificeerde boerderij. De 18e-eeuwse kelder is een unieke plek voor een kop koffie en fika-lekkernijen. In de zomermaanden kun je in het café een picknickmand vullen en een plekje zoeken in de grote tuin.

Vangst van de dag bij Tiraholms Fisk

Schuif voor het diner aan bij Tiraholms Fisk, gerund door familie Ekwall. Aan de oevers van het meer Bolmen ligt deze unieke viskwekerij met bijbehorend restaurant en hotel. De vis wordt hier op traditionele wijze gekookt, gepekeld of gerookt. Vanuit het restaurant heb je een fantastisch uitzicht over het meer en de bosrijke omgeving. Ben je op doorreis, dan neem je een vers visje mee uit de nabijgelegen winkel.

Culinaire hoofdstad Växjö

Vanuit Tiraholm rijd je richting de culinaire hoofdstad van Småland: Växjö. Maak onderweg een stop in Ljungby bij Kastebergs Gård, een familiebedrijf met boerderij, winkel en klein café. De stad Växjö is een must voor fijnproevers met Restaurant PM & Vänner aan de absolute top. Dit fine dining-restaurant (goed voor een Michelin-ster) serveert een moderne interpretatie van de regionale keuken van Småland. Kenmerken: eclectische gastronomie en lokale smaakbommetjes, maar bovenal gezellig en sfeervol. Als je toch in Växjö bent, breng dan een bezoek aan de ‘Ekobacken’, waar diverse groenten worden verbouwd midden in de stad. De groenten worden gebruikt in de lokale restaurants en verkocht op de markt in het centrum van de stad.

Rivierkreeften vangen bij Wallby Säteri

Terwijl de zomer langzaam overgaat in de herfst, breekt in Zweden het rivierkreeftenseizoen aan. Bij Wallby Säteri in Småland kun je deze traditie uitgebreid meevieren en -proeven. De vers gevangen kreeftjes worden tijdens de Kräftskiva (kreeftenfeest) gegeten met knäckebröd, bier en schnaps. Bezoekers kunnen hier overnachten in traditionele rode huisjes en in de vroege ochtenduren getuige zijn van de kreeftenvangst. Je kunt meevaren met de vissersboten op het meer of langs de oevers lopen waar netten uitgezet zijn. De vangst van de dag wordt gekookt en ’s avonds geserveerd bij het diner.

Wallby Säteri
Foto: Wallby Säteri met dank aan Visit South Sweden/Gate2Marketing

Eten en wandelen op Öland

De foodwandelingen op het eiland Öland zijn een culinaire belevenis voor lichaam en geest. Je wandelt met een ervaren gids over het eiland en stopt onderweg om te genieten van lokale lekkernijen. Je peuzelt de typische regionale gerechten op in de buitenlucht, terwijl je uitleg krijgt over de eetcultuur en natuur van het eiland. De wandelingen voeren deels langs de zee en door de bossen in het binnenland. De foodwandelingen worden ook in de stad Kalmar aangeboden, op het vasteland van Småland.

Een stukje Azië in Blekinge

Vanuit Öland gaat de foodroute door naar de zuidelijke regio Blekinge. In Karlskrona brengt de chefkok van Kai Krog twee werelden samen: de Japanse en Scandinavische keuken. De in Tokio opgeleide chef Robert en zijn team creëren originele gerechten met een Japanse twist waarin Scandinavische ingrediënten van de hoogste kwaliteit de hoofdrol spelen. Ook de kookmethodes van beide culturen worden toegepast.

Op safari in Blekinge

De route eindigt bij Eriksberg Hotel & Safaripark, waar een tafeltje in restaurant Visenten de ultieme afsluiter is van deze foodiereis door Zuid-Zweden. De White Guide betitelde het restaurant als een ‘exclusieve ervaring met het beste dat Blekinge te bieden heeft’. Vanuit het panoramarestaurant kijk je uit over de savanne en het wildlife van het safaripark. Er wordt hier gekookt met gezonde combinaties van lokale ingrediënten direct uit de omgeving. Na afloop kun je blijven slapen in het bijbehorende hotel.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *