wandelen kullaberg zweden

Roadtripje en wandelen op de Kullaberg in Zweden

Een van de plekken die ik op de kaart had gemarkeerd om te bezoeken tijdens onze zomervakantie in Zweden, was de Kullaberg. Maar een duidelijk beeld van wat we daar zouden gaan doen, had ik eigenlijk niet. We begonnen maar gewoon aan ons roadtripje over dit schiereiland boven Helsingborg in Zuidwest-Zweden. Het werd een dag met design, jachthaventjes, uitkijkpunten, strandjes en een mooie wandeling.

Design outlet Höganäs

Deze eerste stop stond eigenlijk niet op de planning. Maar toen we in Höganäs een bord ‘Design Outlet’ zagen staan, konden we het niet laten om even te stoppen. We liepen even binnen bij de Iittala-outlet, de Orrefors Kosta Boda-outlet en het Keramiskt center. We kochten niets, maar het was zo leuk om zoveel mooi Scandinavisch design bij elkaar te zien.

Krapperups Slott

Even verderop kwamen we bij iets wat ik wel in de routeplanner had gezet: Kapperups Slott. Het kasteel zelf wordt nog bewoond en is daarom privéterrein. Maar rondom het kasteel is een prachtig park aangelegd waar je mooi een ommetje kunt maken.

wandelen kullaberg zweden

Ook is in een van de bijgebouwen een museumpje gevestigd en is er een binnenplaats met terras voor een fika. Perfect als je net toe bent aan een kopje koffie of een lekkere lunch, misschien wel voordat je gaat wandelen op de Kullaberg.

wandelen kullaberg zweden

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Jachthaven en uitzicht van Mölle

In Mölle stopten we nog even in de haven om uit te kijken over het water en op de Kullaberg, die hier al duidelijk zichtbaar is. Goed om te weten: bij de parkeerplaats bij Mölle staat een bord dat ook aangeeft of er nog plek is op de parkeerplaats bij Naturum Kullaberg. Deze loopt namelijk nog wel eens vol en dan hoef je er dus niet helemaal voor niets naartoe te rijden.

wandelen kullaberg zweden

Net buiten Mölle, in een bocht van de mooie Italiaanse weg waarover we verder reden, is een parkeerplaatsje waar je ook een geweldig uitzicht hebt. 

wandelen kullaberg zweden

Wandelen op de Kullaberg

Na even zoeken vonden we een parkeerplaats bij de vuurtoren en het bezoekerscentrum van de Kullaberg. Handig om te weten: bij de parkeerplaats zijn ook toiletten, grillplaatsen en picknickbanken. We bewonderden eerst het uitzicht bij de vuurtoren.

wandelen kullaberg zweden

Hier werd echt duidelijk wat een mooi natuurgebied dit is. De Kullaberg is 180 meter hoog en laat je uitkijken op het Kattegat, het eiland Ven en Denemarken. Langs de kust zijn meer dan 20 grotten te vinden.

wandelen kullaberg zweden

Omdat we niet meteen weer in de auto wilden stappen, besloten we een stukje te gaan wandelen. Op de Kullaberg zijn verschillende gekleurde wandelroutes aangelegd, die je zelf kunt combineren zoals jou dat het beste uitkomt.

wandelen kullaberg zweden

Op een bordje zagen we dat het (via de blauw/oranje route) 2,4 km was naar Josefinelust. Dat leek ons (heen en weer) wel een mooie afstand.

Visitgrottan

Onderweg daalden we eerst af naar Visitgrottan. Dat was best een steile afdaling – en op de terugweg dus ook een steile klim. Gelukkig zijn er touwen om je aan vast te houden.

wandelen kullaberg zweden

En het strandje waar je uitkomt, is echt schitterend.

wandelen kullaberg zweden

Ablahamn

Verderop daalden we nog een keer af, naar het strandje van Ablahamn. Let op: ook deze paadjes zijn wel flink steil om over af te dalen en weer te beklimmen. Maar het is aan het water wel heel erg mooi!

wandelen kullaberg zweden

Josefinelust

Dat gold ook voor het doel van onze wandeling: Josefinelust. Vanaf daar liepen we weer terug naar onze auto op de parkeerplaats bij Naturum Kullaberg.

Voor ons was het hiermee alweer tijd om naar huis te gaan – we hadden nogal uitgeslapen. Heb jij nog wel meer tijd? Dan lijkt het me mooi om via de gele route over te steken naar de andere kant van Kullaberget, en daar dan via de rode route terug te lopen.

Uitstapjes in de buurt van Kullaberget

Maar je kunt een halve dag op de Kullaberg ook combineren met bijvoorbeeld:

Mogelijkheden genoeg dus!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *