Reisgids Zweden: Kosmos Wat & Hoe Onderweg Zweden

Wat en hoe onderweg Zweden

Ik ben gek op reisgidsen en vind het heerlijk om erin te bladeren en lezen  – of ik nu concrete reisplannen heb of niet. Mijn nieuwste aanwinst is de reisgids Wat & Hoe Onderweg Zweden en omdat elke reisgids zo zijn bijzonderheden heeft, vertel ik je graag hoe deze in elkaar zit. 

Zweedse thrillers

In het magazine voorin, met informatie over de Zweedse natuur, feestdagen en gerechten, staat ook een stuk over Zweedse thrillers. Extra leuk om te lezen omdat ik daar al heel wat blogposts aan heb gewijd en zelfs een mogelijke reis langs Scandinavische filmlocaties mee heb samengesteld. 

Virtuele reizen

Na nog wat informatie over overnachten, eten en drinken, winkelen en uitgaan is het tijd om regio voor regio een virtuele reis door Zweden te maken. Die reis is opgedeeld in verschillende hoofdstukken:

 • Zuid-Zweden in zeven (of meer) dagen
 • West-Zweden in zes dagen
 • Stockholm, Uppsala en Gotland in vijf (of meer) dagen
 • Midden-Zweden in zeven dagen
 • Noord-Zweden in acht dagen

De toevoeging (of meer) is niet overbodig, want deze virtuele planning is behoorlijk strak – tenminste, als je ervan houdt om het op vakantie een beetje rustig aan te doen, zoals ik.

Zuid-Zweden

Het hoofdstuk over Zuid-Zweden was voor mij vooral een kwestie van terugkijken op fijne vakanties. De hoogtepunten Malmö, Lund, Vimmerby (Astrid Lindgrens Wereld), Öland en Kalmar hebben we allemaal bezocht de afgelopen jaren. Toch blijft er altijd iets te wensen over, zoals de bruinvissafari vanuit natuurreservaat Kullaberg, de zuurstokken van Grenna Polkagriskokeri en de spannende verhalen van Sagobygden bij Ljungby.

West-Zweden

West-Zweden is voor ons al een stuk onbekender. Wel zijn we er vaak doorheen gereden op weg naar Trollhättan. De volgende keer dat we dat doen, moeten we toch echt een keer een stop inlassen bij Göteborg. Het Fjällbacka van Camilla Läckberg, en de rotstekeningen van Tanumshede staan ook hoog op mijn verlanglijstje.

Genoeg om van te dromen

De rest van de hoofdstukken zijn één grote bron van reisinspiratie voor me. Hoe langer ik over Zweden blog, hoe vreemder het wordt dat ik nog nooit in Stockholm ben geweest – daar moet ik toch echt eens iets aan veranderen. Gotland fascineert me en Dalarna lijkt me het toppunt van Zweden, met de beroemde houten paardjes in Nusnäs, knäckebröd in Leksand en het typerende rood van de Zweedse huizen uit Falu Gruva. Naar Noord-Zweden ben ik sinds mijn reis naar Noord-Noorwegen al helemaal nieuwsgierig geworden. De mooie foto’s in de gids maken dat er niet minder op.

Wandel-, fiets- en autoroutes

Achter in de gids staan behalve wat praktische informatie nog enkele wandelingen en tochten, namelijk:

 • Een rondje Djurgården (wandel- en fietstocht)
 • Een stadswandeling door Göteborg
 • Een fietstocht door Malmö
 • De autoroute cultureel Sápmi

Ik heb zo’n vermoeden dat ik Wat & Hoe onderweg Zweden de komende maanden nog vaak uit de kast ga halen, om er iets in op te zoeken of om gewoon een beetje weg te dromen. Want eigenlijk heb ik nog maar een heel klein stukje Zweden gezien…

Ik kreeg deze reisgids van uitgeverij Kosmos.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

3 reacties

 1. Oh heerlijk om te lezen! Ben nog maar net terug en krijg direct zin om weer te gaan :-). Stockholm is zeker een aanrader met kinderen.

  Zin in nog meer voorpret? Op mijn site is nog tm eind augustus een ambachtelijke zuurstok uit Granna te winnen. Een klein stukje Zweden dat we hebben meegenomen voor de napret maar ook vast goed werkt voor voorpret.

 2. Leuk om weer een post over Zweden te lezen :-). Er is nog genoeg te zien in Zweden. In januari maar weer bedenken wat we in 2015 weer gaan doen. Dit jaar een aantal dingen die ik in gedachten had niet gedaan zoals Foteviken, Fjällbacka en Tanum. Wie weet de volgende keer.

  • Ja Hans, er blijft altijd genoeg te zien en te doen. Tanum lijkt me erg mooi. Ik hoop binnenkort weer meer over Zweden te kunnen schrijven, maar voorlopig moet ik het nog even doen met verre herinneringen aan Zweden en recente herinneringen aan het – ook heel mooie – Tsjechië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *