hedesunda camping

Meindert en Renata zijn al 10 jaar thuis in kinderland Zweden op Hedesunda Camping

Ontevreden over Nederland waren Meindert Hamstra en Renata Künz niet. De behoefte aan een nieuwe uitdaging en om meer tijd met elkaar en met de kinderen door brengen, deed hen eerst denken aan een emigratie-avontuur in Canada. Uiteindelijk werd het een prachtige plek in Zweden, waar ze nu precies tien jaar wonen: Hedesunda.

Hedesunda luchtfoto
Foto: Hedesunda Camping

Verre opa’s en oma’s

Wat ze lastig vinden aan wonen in Zweden? Het gemis van familie bij speciale gelegenheden. De wens om niet al te ver bij familie vandaan te zitten was ook de reden waarom Renata en Meindert niet voor Canada, maar voor Zweden kozen. Maar ook al is Hedesunda op 140 kilometer ten noorden van Stockholm dichterbij dan Canada, het is toch te ver voor opa’s, oma’s, ooms, tantes etc. om even te komen kijken als de kinderen bijvoorbeeld een uitvoering van school hebben. Dat is soms best even slikken, maar gelukkig hebben deze nieuwe Zweden wel een superfamilie. Ze hebben door de jaren heen al heel wat steun en hulp gekregen van familieleden, die zo vaak mogelijk proberen te komen.

Welkom met taart

Tegenover het afscheid van familie en vrienden in Nederland stond gelukkig een heel hartelijk welkom in Hedesunda. Toen Meindert en Renata er net woonden, bakten mensen taarten voor ze en kwamen zichzelf voorstellen. Zo’n warm welkom was natuurlijk een heerlijk gevoel.

Ken je deze boeken met tips over emigreren naar Zweden al?

Geen vrije tijd

De wens van Renata en Meindert om meer tijd voor elkaar te hebben, komt vooral in de wintermaanden uit. Dan werken ze samen aan projecten zoals de bouw van een nieuw vakantiehuisje of, zoals nu, het renoveren van de toiletruimtes. Tijdens het zomerseizoen zijn ze alleen maar bezig met hun gasten. De toch al lange zomerdagen zijn dus ook lange werkdagen voor ze. Voor vrije tijd is dan geen ruimte.

Hedesunda hoofdgebouw
Foto: Hedesunda Camping

Leuk land voor kinderen

Ook voor sportactiviteiten is in de winter meer tijd dan in de zomer. De jongste van het gezin speelt ijshockey en voetbal en Meindert en Renata proberen zo veel mogelijk te helpen bij de sportvereniging. Ze vinden Zweden echt een leuk land voor kinderen. Zo wordt er op school veel tijd vrijgemaakt voor sport. In Nederland kunnen we er alleen maar van dromen om te gaan skiën en langlaufen met school, maar in Zweden is dat gewoon. Ook voor muziek wordt op school tijd gemaakt en beide kinderen bespelen een muziekinstrument. Een voordeel van de prima geregelde Zweedse kinderopvang is verder dat de opvang gekoppeld is aan school, waardoor kinderen samen met hun vriendjes en vriendinnetjes in hun eigen omgeving blijven.

Hedesunda camping
Foto: Hedesunda Camping

Kies een goede plek

De grote aanrader die Meindert en Renata aan emigranten-in-spe willen meegeven is hoe belangrijk het is om goed na te denken over waar je wilt gaan wonen. Zelf hebben ze hun keuze helemaal laten afhangen van de plek – die moest goed aanvoelen. Renata is blij dat ze niet helemaal in het Noorden van Zweden wonen: haar liefde voor sneeuw is wel wat bekoeld sinds ze in Zweden woont en ze moet er niet aan denken om een nog langere winter te hebben dan nu al het geval is.

Hedesunda boten
Foto: Hedesunda Camping

Kritisch kijken

Ook het maken van een bedrijfsplan vinden ze cruciaal. Het maken van zo’n plan dwingt je om onderzoek te doen en kritisch te kijken naar de haalbaarheid van de op te starten onderneming: kun je er wel van rondkomen? Door het korte seizoen Scandinavië moet je echt een goed plan hebben wil je van een camping of B&B kunnen leven. Het hebben van een camping lijkt misschien heel romantisch, maar er gaat een hoop hard werken en rationele keuzes maken in zitten.

Je vindt Hedesunda Camping hier:

Hedesunda Camping
(klik hier voor de ANWB-info over deze camping)
Övägen 68, 81040 Hedesunda, Zweden
Tel: 0046 (0)291 – 44123
info@hedesundacamping.se

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *