bjorkfors

Kajakken en schaatsen in Zweden bij Björkfors Kajak & Hostel en Schaatsen in Zweden

De afgelopen twee jaar zijn we hier thuis gegrepen door het schaatsvirus. Fans van Zweden waren we al, dus we sloegen al snel aan het ‘vakantaseren’ over een schaatsreis naar Zweden. Zo stuitte ik op Facebook op Schaatsen in Zweden en kwam ik in contact met Rick en Linda Veen uit Björkfors.

Zweeds avontuur

Rick en Linda zijn echte natuurliefhebbers en het waren dan ook de rust, ruimte en mooie natuur van Zweden die hen voor vakanties naar het Noorden lokten. Ze hadden het ook prima naar hun zin in Nederland, maar een Zweeds avontuur wilden ze wel aangaan. Zo besloten ze twaalf jaar geleden te emigreren naar Zweden.

Familie Veen in Zweden
Foto: Björkfors Kajak & Hostel

Moeilijk zouden Linda en Rick hun emigratie naar Zweden niet willen noemen. Maar een avontuur hoort wel spannend te zijn – en dat was het dan ook. Eerst sloegen de twee avonturiers hun inboedel op in Nederland. Toen reden ze met hun auto en caravan naar Zweden. Ongeveer drie maanden waren ze op zoek naar een mooie stek om te wonen en te werken. Het spannendste was dat ze niet zeker wisten of ze iets zouden vinden en of ze het dan ook zouden kunnen kopen. Verder kregen ze ook in Zweden te maken met allerlei regels en wetten, die ze ook nog eens moesten vertalen vanuit het Zweeds.

Hier vind je boeken met tips over emigreren naar Zweden

Grote voordelen

Maar het was het allemaal meer dan waard. Dat voelden ze al toen de eerste vrolijke gasten aankwamen in hun herberg. Die is in 1853 gebouwd als school en is helemaal verbouwd tot een B&B met 11 kamers. Vanuit de herberg loop je zo de bossen in of naar de meren om een frisse duik te nemen of een mooie kano- of schaatstocht te maken. De herten en elanden lopen door de tuin en de lucht is er fris en gezond. Logisch dat deze natuurliefhebbers daar blij van werden.

Bjorkfors herberg in Zweden
Foto: Björkfors Kajak & Hostel

Het runnen van hun eigen bedrijf bleek Rick en Linda ook goed te liggen. Behalve gastenverblijven in hun herberg verzorgen ze ook schaatsreizen en de verhuur van bijvoorbeeld fietsen en kano’s. Ze voorzien hun gasten graag van informatie over alles wat er in deze regio te doen is en klussen voortdurend verder aan de herberg, hun eigen woonhuis, de stuga en de tuin. Met al die activiteiten en de marketing eromheen hebben ze het hele jaar genoeg te doen. Intussen gaan de kinderen naar school en de buitenschoolse opvang. Als ze thuiskomen, dartelen ze lekker om Rick en Linda heen terwijl zij aan het werk zijn.

Dubbel zo hard werken

Eerlijk is eerlijk: om geld te verdienen, moet je hard werken. Als ondernemer zelfs dubbel zo hard. Daarbij krijg je in elk land, dus ook in Zweden, te maken met vergunningen die je moet regelen en regels die je moet naleven. Dat kost energie en geld, dus de eerste emigratietip van Linda en Rick is: zoek zoveel mogelijk uit voordat je zelf iets gaat ondernemen. Een beetje de Zweedse taal leren voor je vertrekt en je roze bril thuis laten zijn uiteraard ook belangrijk.

Voor altijd buitenlander

Na twaalf jaar merkt het stel nu dat integreren best makkelijk gaat, maar dat je als Nederlander in Zweden toch altijd als buitenlander gezien wordt, ook al spreek je de taal goed. Humor blijft bijvoorbeeld lastig als je er niet mee bent opgegroeid.

Ook merken ze dat hun jonge kinderen en ouder wordende ouders op bepaalde momenten toch graag bij hun familie zouden willen zijn. Dan is Nederland opeens ver weg, al is het vanuit Björkfors maar een dag reizen. Van vakanties naar Nederland genieten ze dan ook altijd volop.

Zomerse activiteiten in Björkfors

Björkfors ligt in de provincie Östergötland, op zo’n 1100 kilometer van Nederland. Het is een gebied vol meren en bossen, waar je in de zomer heerlijk kunt wandelen, geocachen, paardrijden of golfen. Rick en Linda verhuren fietsen, een bootje om mee te gaan vissen en kano’s en kajaks voor een- of meerdaagse tochten over de vele meren. Lekker relaxen in een hangmat of (tijdens lange zomeravonden) bij het kampvuur in de tuin kan natuurlijk ook.

Kajakken bij Björkfors in Zweden
Foto: Björkfors Kajak & Hostel

Schaatsen in Zweden

In de winter kunnen gasten met een gids de meren op om het Zweedse schaatsen te ontdekken. Want schaatsen in Zweden, dat is anders dan in Nederland. Allerlei soorten ijs kom je tegen: diepzwart kernijs, knäckebrödijs, ijs met en zonder sneeuw en ijsschotsen. De gids weet er alles over te vertellen.

Schaatsen in Zweden is een avontuur dat de avond van tevoren begint met het zoeken van de locatie met het beste ijs op dat moment. ‘s Morgens vroeg worden de uitrustingen uitgedeeld. Met Zweedse kluunschaatsen natuurlijk: stevige wandelschoenen met afneembare ijzers. Verder neem je in Zweden schaatsstokken, een reddingslijn, ijspriemen en een fluitje mee als je gaat schaatsen, en voor de zekerheid een waterdichte zak met droge kleren en wat eten en (warm) drinken. Eenmaal op het ijs kan na de veiligheidsinstructies het grote genieten beginnen, inclusief lunchpauze bij een kampvuur en na afloop misschien wel een houtgestookte sauna, warme glögg en Zweedse hapjes.

Hoewel je ‘s winters vanuit Björkfors ook kunt langlaufen, skiën en (sneeuw)wandelen, lijkt zo’n Zweeds schaatsavontuur me echt een droom.

Zie jij een verblijf in Björkfors ook wel zitten? Je vindt het prachtige plekje van Rick en Linda Veen hier:

Björkfors Kajak & Hostel en Schaatsen in Zweden
Gamla landsvägen 13
59046 Rimforsa , Sweden
0046 (0)49460047
info@bjorkforskajak.se

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *