Ikea Museum Älmhult

Alles over de geschiedenis van IKEA in het IKEA Museum

Tijdens onze laatste zomervakantie in Zweden was het eindelijk zover: we gingen naar IKEA Museum in Älmhult. We liepen er door volledig ingerichte kamers, kregen een kijkje in de werkkamer van Ingvar Kamprad en gingen op de foto voor de cover van de IKEA-gids. Na ons bezoek reden we ook nog naar Elmtaryd in Agunnaryd, de E en A uit IKEA. In het huis waar Ingvar Kamprad de basis legde voor IKEA, kun je nu zelfs overnachten!

Ikea Museum Älmhult

Over het IKEA Museum

Het IKEA Museum in Zweden is gevestigd in het oorspronkelijke gebouw van de allereerste IKEA-winkel. Deze werd in 1958 werd geopend in Älmhult in de Zuid-Zweedse regio Småland. Het museum heeft een doorlopende collectie verdeeld over drie exposities: Onze roots, IKEA door de eeuwen heen en De vele kanten van Ingvar Kamprad. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen, een restaurant en een winkel.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Småland & Öland misschien interessant voor je.

Hagberg & Hagberg

Na aankomst in het museum begonnen we met de tijdelijke expositie over Hagberg & Hagberg, een broer en zus die al sinds 1979 ontwerpen voor IKEA maken. Het was leuk om bekende IKEA-producten uit de afgelopen decennia te herkennen. Ook waren er ontwerpen te zien die het om de een of andere manier niet gered hadden, bijvoorbeeld omdat de kwaliteit die de ontwerpers voor ogen hadden niet gerealiseerd kon worden voor een prijs die IKEA redelijk vond.

Ikea Museum Älmhult
Een van de ontwerpen van Hagberg & Hagberg

De geschiedenis van IKEA

Daarna bekeken we de tentoonstelling Våra rötter over de geschiedenis van IKEA. De geschiedenis van Småland, de Zweedse regio met zijn hardwerkende en zuinige mensen waaruit Ingvar Kamprad en dus ook IKEA zijn voortgekomen, speelde hierin een belangrijke rol. In het Småland van de 19e eeuw werd niets verspild en moest elke cent met bloed, zweet en tranen worden verdiend, dat was wel duidelijk.

Ikea Museum Älmhult

Vervolgens neemt het verhaal je mee naar de kindertijd van IKEA-oprichter Ingvar Kamprad in het Zweden van de jaren dertig, toen de boerengemeenschap veranderde in een welzijnsmaatschappij – ook een cruciale factor in het ontstaan van IKEA.

Ikea Museum Älmhult
De werkkamer van Ingvar Kamprad

Daarna kom je midden tussen de vele IKEA-producten terecht: van catalogi aan de muur tot meubels in compleet ingerichte ruimtes en zelfs aan het plafond.

Ikea Museum Älmhult

Zelf op de cover van de IKEA-gids

Wat je natuurlijk niet mag missen, is de kans om jezelf te laten fotograferen voor de voorkant van de IKEA-catalogus. Je kunt in het museum kiezen uit twee interieurs, waar je mag plaatsnemen om een foto te maken. Die kun je vervolgens laten afdrukken. Een beter souvenir dan dat valt volgens mij niet te bedenken. Hoewel de museumwinkel van het IKEA Museum wel hele leuke dingen verkoopt – ook dingen die je bij de gewone IKEA niet zult vinden.

Meer IKEA

Al met al vonden wij het IKEA Museum leuk, maar waren we er wel iets minder lang bezig dan we van tevoren hadden verwacht. We hadden nog wel iets meer te weten willen komen over het persoonlijke leven van Ingvar Kamprad.

Maar alles bij elkaar hadden we een hele leuke dag in Älmhult. Na een lunch bij het IKEA Museum reden we ook nog naar de gewone IKEA-winkel van Älmhult. Hier deden we weer heel veel inspiratie op om bepaalde kamers bij ons thuis te gaan aanpakken.

Elmtaryd of Älmtaryd

Ook reden we in een half uur van Älmhult naar Elmtaryd, dat tegenwoordig Älmtaryd heet. Dit is de boerderij waar Ingvar Kamprad met IKEA begon, in het dorpje Agunnaryd. Elmtaryd is de E uit Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Langs de weg bij de boerderij staat het hokje van waaruit Kamprad zijn eerste pakketjes distribueerde.

Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd

Wij reden tevreden terug naar onze camping in Zuid-Zweden. Voor ons als fans van IKEA én Zweden was het weer een mooie dag zo alles bij elkaar.

Online encyclopedie

Laat de mogelijkheid om het IKEA Museum te bezoeken nog even op zich wachten? Geen nood, want er is nu ook een online encyclopedie over IKEA: IKEA Museum Digital. Deze bevat meer dan 100 verhalen over oprichter Ingvar Kamprad en de bekendste ontwerpen van de jaren veertig tot nu. Veel van deze verhalen zijn nooit eerder gedeeld. Het zijn geschreven verhalen, video’s en interviews, geïllustreerd met historische documenten en artefacten. Het zijn niet alleen succesverhalen, maar ook eerlijke verhalen over de grootse mislukkingen en fouten, en andere opmerkelijke avonturen. Want al die gebeurtenissen samen hebben IKEA laten uitgroeien van een klein lokaal bedrijf tot een wereldwijd merk voor woninginrichting met meer dan 210.000 medewerkers en 456 winkels in 61 landen.

IKEA Museum Digital is beschikbaar in het Zweeds en Engels.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *