Hovs Hallar op Bjarehalvon in Skane

Een mooie rit over Bjärehalvon langs Torekov, Hovs Hallar en Båstad

Het was een ‘trip down memory lane’, deze vakantie in Zweden. Sowieso vonden we het fijn om weer op vakantie naar Zweden te kunnen gaan. Maar het werd extra leuk doordat we de tijd namen om plekken in Zuid-Zweden te bezoeken waar we al waren geweest toen de kinderen nog klein waren. Ik had alleen wat vage herinneringen van plekken die we hadden gezien en de kinderen herinnerden zich daar al helemaal niets meer van. Deze keer beleefden we Skåne veel bewuster. Een van de plekken waar ik graag naartoe terug wilde, was Hovs Hallar. Hier hebben we destijds (zo goed en zo kwaad als het ging met die korte beentjes) geklauterd op de rotsen in zee. Nu gingen we terug. We maakten er een mooie rit over Bjärehalvon (het schiereiland Bjäre) van. Een heerlijk dagje met mooie stops onderweg! Hieronder vind je onze route.

Eerst naar Torekov

Onze eerste stop was in het kustplaatsje Torekov. Dit is echt een gezellig plaatsje met een strand dat dankzij het mooie weer goed werd gebruikt toen wij er waren.

Torekov op Bjarehalvon in Skane

Torekov is ook de plek waar je de boot kunt nemen naar het eiland Hallands Väderö, dat een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers schijnt te zijn.

Als je even iets verder het plaatsje in loopt, kom je mooie houten huisjes tegen.

Torekov op Bjarehalvon in Skane

We bleven een tijdje plakken in Torekov en keken onder het genot van een ijsje een tijdje uit over zee.

Torekov op Bjarehalvon in Skane

Op naar Hovs Hallar

Daarna parkeerden we op de plek die ik me dus nog wel herinnerde van die vakantie toen de kinderen nog klein waren: bij Hovs Hallar. Al heel dicht bij de parkeerplaats zag ik de rotsen van Hovs Hallar tevoorschijn komen, nu nog van bovenaf.

Hovs Hallar op Bjarehalvon in Skane

Via een paadje daalden we af naar het strand. Stevige schoenen zijn hier wel een aanrader, want je stapt steeds meer van de ene steen op de andere. Het strand bestaat hier namelijk uit grote en kleine keien, waarvan hier en daar steenmannetjes worden gebouwd.

Hovs Hallar op Bjarehalvon in Skane

In de branding staan gelaagde rotsformaties waarop deze keer veel mensen genoten van de zon. De vorige keer dat we hier waren, was het een stuk onstuimiger: toen konden we elkaar door het geluid van de wind en het water dat tegen de rotsen beukte nauwelijks verstaan toen we erop stonden. Nu waren sommige mensen aan het duiken van het hoogste punt van de rotsen, maar de meeste zaten te zonnen en kletsen.

We hebben geen bepaalde wandelroute gevolgd bij Hovs Hallar, maar zijn gewoon een beetje onze neus achterna gelopen. Ook leuk is het stukje (ook niet ver van de parkeerplaats) met lage boompjes waaronder je prima verstoppertje kunt spelen.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Vakantie in Skåne misschien interessant voor je.

Langs Kattviks Hamn

We vervolgden onze weg richting Båstad en wilden daarbij vooral graag langs de kust rijden. Nou, dat bleek de moeite waard. Op een gegeven moment strekte zich een prachtig uitzicht over het schiereiland en de zee voor ons uit. De weg liep flink omlaag en kwam uiteindelijk bij het water uit in Kattviks Hamn. Wat een mooi plekje! Een bord in de vorm van een ouderwetse theeketel gaf aan dat je hier ook terecht kunt voor een Zweedse fika (koffie, thee of fris met iets lekkers).

Bjarehalvon in Skane

Het badhuis van Båstad

Zo hadden we er eigenlijk al een heerlijke dag op zitten. Maar er was nog één plekje dat ik graag wilde bekijken: het kallbadhus van Båstad. Nou moet je je hierbij niet zo’n groot en sierlijk badhuis voorstellen als Ribersborg kallbadhus bij Malmö. Maar het is en blijft een mooi gezicht, zo’n badhuis op palen in zee.

Bastad op Bjarehalvon in Skane

Bovendien is ook Båstad een gezellig kustplaatsje met een mooi strand, terrassen en winkeltjes. Ideaal dus voor een stranddag of mooie zomeravond.

In Båstad kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze rit over Bjärehalvon. Doe voorzichtig als je gaat klimmen bij Hovs Hallar en vooral: veel plezier!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *