houten huizen in Eksjo Zweden

De houten huizen van Eksjö + een topplek om wafels te eten

Een van de bezienswaardigheden in Zweden die ik, net als Gränna, al jarenlang op mijn ‘bucketlist’ had staan, was Eksjö in Småland. Toen we afgelopen zomer verbleven op een camping bij Jönköping, was het eindelijk zover. Een mooie rit door de bossen bracht ons naar deze Zweedse plaats vol mooie houten huisjes. Het was zeker de moeite waard!

Tre trästader

Eksjö is een van de drie plaatsen in Zweden die bekendstaan om de vele houten huizen die er nog steeds staan: de Tre trästader. De andere twee zijn Hjo en Nora.

Hjo ligt, net als Jönköping en Gränna, aan het Vättern. Het ligt aan de westkant van het meer, dus tussen het Vänern en het Vättern in. Behalve mooie houten huizen met sierlijke veranda’s en raamkozijnen zijn ook de haven en het voormalige kuuroord het bekijken waard.

Nora is een oud mijnstadje aan het meer Norasjön. Het stadje staat onder andere bekend om het lekkere ijs: Noraglassen. Een andere reden waarom ik Nora graag een keer zou willen bezoeken, zijn de Maria Lang Mysteries.

De houten huizen in Eksjö

Maar wij gingen dus naar Eksjö in de bossen van Småland. Bij de parkeerplaats waar we de auto neerzetten, hing een bord waarop meteen duidelijk te zien was waar de oude houten huizen van Eksjö zich bevinden.

houten huizen in Eksjo Zweden

We downloadden de app die je hier kan rondleiden, maar kozen er al snel voor om zelf onze route te bepalen. Eerst liepen we maar eens naar het museum van Eksjö, waar we trouwens niet naar binnen gingen. Het was zulk lekker weer dat we liever buiten bleven. Het was nog best vroeg, maar de terrasjes aan het water raakten al aardig gevuld.

houten huizen in Eksjo Zweden

De houten huizen in Eksjö zijn vooral gevouwd in de 17e, 18e en 19e eeuw. De stad Eksjö bestaat al sinds de 15e eeuw, maar nog oudere gebouwen zijn verloren gegaan bij een brand halverwege de 16e eeuw.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Småland & Öland misschien interessant voor je.

Mooiste straten en pleinen

Je vindt de mooie houten gebouwen in het oude centrum (Gamla Stan) en aan de pleinen Stora Torget en Lilla Torget. Maar liefst 50 houten huizen in Eksjö staan op de monumentenlijst en daarmee is Eksjö een van de best bewaard gebleven houten centra van Europa.

Midden door het oude centrum van Eksjö loopt een straat met veel winkeltjes. Heel gezellig om doorheen te lopen, maar vergeet zeker niet om ook eens een van de zij- of paralelle straatjes in te slaan.

houten huizen in Eksjo Zweden

Ook zijn er veel mooie binnenplaatsjes. Op één daarvan, bij Krusagården, was een terras ingericht en zaten mensen wafels te eten.

houten huizen in Eksjo Zweden

Dat zag er wel heel lekker uit, dus wij bestelden ook wafels en gingen daarmee zitten aan een van de tafeltjes op de binnenplaats.

houten huizen in Eksjo Zweden

Hoe lekker de wafels ook waren, achteraf kwam ik erachter dat we misschien beter iets anders hadden kunnen proeven: Eksjöknuten, een speciaal broodje uit deze plaats.

Na onze pauze met wafels liepen we nog naar de 18e-eeuwse kerk van Eksjö. Na een tijdje ronstruinen kwamen we vanzelf weer uit bij het water, waardoor we wisten dat we weer in de buurt van de parkeerplaats kwamen waar onze auto stond.

houten huizen in Eksjo Zweden

In de buurt: Skurugata

Wij besloten ons bezoek aan Eksjö te combineren met een korte wandeling door de kloof Skurugata, niet zo ver van Eksjö. Maar als je uitgebreider wilt winkelen, alle informatie over de monumentale panden in Eksjö wilt lezen, het museum wil bezoeken of lekker op een terrasje wilt zitten, kun je je rustig een dag vermaken in Eksjö.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *