Het Zonnepaard van Zweden: B&B Solhästen in Sandhem

Helaas lijkt het erop dat Solhästen op dit moment gesloten is.

Marijke Houwink heeft in het Zweedse Sandhem een B&B met de prachtige naam Solhästen, oftewel Zonnepaard. Daarmee is een lang gekoesterde wens van haar in vervulling gegaan.

Lange voorbereiding

Op haar achttiende was Marijke voor het eerst in Zweden. Sinds die tijd leed ze aan heimwee naar een land waar ze nooit had gewoond. Hoewel ze wel de kans kreeg om er meerdere keren een lange periode te zijn, moest ze nog even geduld hebben voordat ze er echt kon gaan wonen. Pas toen alle omstandigheden mee zaten, nu vijf jaar geleden, waagde ze de stap. Een voordeel van dat lange wachten was dat ze goed voorbereid was: ze had allerlei cursussen gevolgd en beheerste de Zweedse taal al.

B&B Solhästen Sandhem Marijke Houwink
Foto: Solhästen

Jezelf opnieuw bewijzen

Het moeilijkst vond Marijke dat ze opnieuw moest bewijzen wat ze waard was in haar werk. Niets was meer vanzelfsprekend: haar opleiding betekende in Zweden opeens niet meer zo veel. Toch lukte het haar vrij snel om opnieuw haar plek te vinden. In Nederland was ze docent Nederlands en in Zweden heeft ze een deeltijdbaan als lerares Nederlands voor kinderen met Nederlands als levende taal thuis. Daarvoor reist ze van school naar school.

Midzomer in Zweden
Foto: Solhästen

Daarnaast startte ze haar eigen bedrijfje dat inmiddels aardig loopt: ze werd eigenaar van een kleine B&B aan huis en ging werken als toeristengids. Een jaar lang volgde ze een intensieve toeristengidsopleiding en nu is ze geautoriseerd gids in Göteborg en Jönköping. Ze geeft rondleidingen over cultuurgeschiedenis in de streek waar ze woont. Daarvoor leest ze veel, bezoekt lezingen en werkt op andere manieren aan haar kennis. Op basis daarvan begeleidt ze onder andere bezoeken aan:

  • Göteborg met zijn door Nederlanders gemaakte grachten en huizen. Een bruisende stad met een rijke geschiedenis en indrukwekkende moderne architectuur.
  • Falköping en omgeving, waar zich in de afwisselende natuur veel historische en prehistorische plaatsen bevinden, zoals hunebedden, offerplaatsen en kloosterruïnes. Ook bezoekt Marijke tijdens haar rondleidingen hier twee openluchtmusea.
  • Bohuslän, de prachtige scherenkust ten noorden van Göteborg. Hier, op de eilanden Hisingen, Tjörn en Orust en op het vasteland in Tanum bevinden zich veel rotstekeningen, grafvelden, runenstenen en labyrinten. Het thema van de rondleidingen is dan ook: oude rituele plaatsen.
  • Jönköping, dat gelegen is op een strategische plek aan de zuidpunt van het grote meer Vättern. Van een klooster uit de Middeleeuwen en een verdedigingsburcht uit de zestiende eeuw is Jönköping uitgegroeid tot een levendige provincieplaats, die ook weer deels door Nederlanders is gebouwd.
  • Sandhem (tussen Falköping en Jönköping). Hier geeft Marijke rondleidingen op de oude middeleeuwse route Eriksgatuleden en over de smalle heuvelruggen van Ljunghem.
Rondleiding in Götaland met Marijke Houwink
Foto: Solhästen

Een uitgebreid programma dus. Tel daar de zorg voor de B&B-gasten bij op en Marijke moet er soms gewoon op letten om genoeg te gaan wandelen, peddelen, zwemmen en erop uit te trekken in de natuur – iets waarvan ze zo ontzettend geniet.

Nooit meer weg

De ruimte, de rust en het gevoel nooit meer weg te hoeven maken Marijke heel gelukkig. Ze geniet van de natuur en doordat ze steeds meer sociale contacten heeft, raakt ze steeds verder geworteld in Zweden. Dat leggen van contacten kostte Marijke geen moeite: ze kende al mensen in Zweden en leerde nieuwe mensen kennen door zich aan te sluiten bij projectgroepen en verenigingen.

Geen vakantie en geen paradijs

Je hart kunnen volgen op het moment dat er deuren opengaan is heerlijk, vertelt Marijke. Maar het is wel heel belangrijk om een goed beeld te krijgen van het land waarnaar je wilt verhuizen. Je komt nooit terecht in een paradijs en je nieuwe leven is geen vakantie. Verblijf voordat je de stap zet dus ook eens een keer langer dan een vakantie in het land waar je wilt gaan wonen. Zijn je vrienden en familie erg belangrijk voor je, besef dan dat het contact door de afstand onherroepelijk verandert. Je kunt in je nieuwe land best nieuwe vrienden krijgen, maar dat zijn geen jeugdvrienden en je deelt andere dingen met ze. De taal leren voordat je verhuist, maakt de opbouwfase een stuk eenvoudiger.

Waar staat het Zonnepaard?

Het adres is Fällevägen 18, Sandhem, Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *