wandelstokken

Helinox Passport: wandelstokken die overal mee naartoe kunnen

Een jaar of drie geleden wist ik ook niet beter. Toen dacht ik (net als zoveel mensen) dat lopen met wandelstokken suf was. Het was trouwens niet zo dat ik alle wandelaars met stokken suf vond. Wandelaars die ruige wandelingen door de bergen maakten, daar vond ik die stokken juist stoer bij. Maar ja, zo’n stoere wandelaar voelde ik me zelf niet. Nu weet ik beter en ga ik er vaak mee wandelen – in Nederland én in Zweden.

Wandelen met je hele lichaam

Voor mijn soort wandelingen, meestal over gebaande paden in Nederland, vond ik het dus maar suf. Tot ik met geleende stokken les kreeg in Nordic Walking en merkte dat het lopen met stokken je bovenlichaam juist meer aan het werk zet tijdens het wandelen. Dat voelde ik de volgende dag duidelijk aan mijn zijdelingse buikspieren en de spieren aan de achterkant van mijn bovenarmen. Dat beviel me wel!

Zo kocht ik mijn eerste paar Nordic Walking-stokken en ging ik daar regelmatig mee lopen. Buiten de gebouwde kom, dat wel. Want er zijn niet alleen veel mensen die lopen met stokken suf vinden, er zijn er blijkbaar ook die zich geroepen voelen om dat luid en duidelijk te laten merken. Na een paar nare opmerkingen fiets ik nu met mijn stokken naar de stadsgrens en begin daar met mijn rondje Nordic Walking. (Zou het daarmee te maken hebben dat ik geen foto van mezelf met Nordic Walking-stokken kon vinden, behalve deze (slechte – sorry!) van anderhalf jaar geleden, die ik van mijn eigen Instagram kon plukken?)

Sandra-Nordic-Walking

Lees hier wat wij ALTIJD meenemen als we gaan wandelen

Stoerdere wandelingen

Nu vind ik lopen met stokken een fijne manier van wandelen. Als ik zonder stokken loop, mis ik ze soms. Dat werd nog erger toen het me de afgelopen jaren een paar keer flink in de rug schoot. Dat gebeurde twee keer van de drie keer vlak na een wat ‘stoerdere’ wandeling: een keer over de rotsen van de Stockholm-archipel en een keer in het Zweedse Grövelsjön. Ik kocht zelfs in Zweden een nieuw paar stokken, die ik in elkaar kon schuiven. Maar vlak voordat ik naar Tsjechië zou vliegen, onder andere om te gaan wandelen en klimmen in het Boheems Paradijs in Tsjechië, kwam ik erachter dat die alsnog te groot waren voor mijn koffer. Juist als ik met het vliegtuig naar het buitenland ging, met meer kans op ruig terrein, kon ik ze dus niet meenemen.

Gelukkig gaat het meestal wel gewoon goed zonder stokken – ook die keer in Tsjechië. Maar inmiddels wilde ik gewoon graag met stokken wandelen. Wel was mijn behoefte veranderd: het was niet zo dat ik per se de Nordic Walking-techniek wilde toepassen bij het wandelen. Ik was meer op zoek naar iets om me meer steun te geven bij het wandelen, en om niet alleen mijn benen, maar ook mijn armen te gebruiken bij het wandelen. Daar heb je dus speciale wandelstokken, trekking poles of hiking poles voor, die op een paar punten verschillen van Nordic Walking-stokken. Steeds vaker viel het me op dat wandelaars heel compact opvouwbare wandelstokken bij zich hadden. Die wilde ik ook!

Helinox Passport TL125

Ik ging googelen en vond deze stokken: Helinox Passport TL125. Op de website stond ook aangegeven welke lengte wandelstokken bij mijn lichaamslengte zou passen. Aan de specificaties kon ik zien hoe licht en compact deze stokken waren. Maar toen ze bezorgd werden, was ik alsnog verbaasd. Ze wegen echt niks en nemen nauwelijks ruimte in. Nou ja, wel wat natuurlijk: ze wegen 328 gram. Ingeklapt zijn ze 37,4 cm lang en uitgeklapt 125 cm.

Helinox Passport wandelstokken

Het in elkaar zetten van de stokken gaat heel makkelijk: er loopt een koord door, net als bij de fiberstokken van een iglotent.

Helinox Passport wandelstokken

Bovenaan, onder het handvat, zit een stukje dat je uittrekt en dan vergrendelt met een palletje.

Helinox Passport wandelstokken

Daarmee zit de stok meteen stevig in elkaar, zonder gerammel of geklik tijdens het lopen.

TL in de productnaam betekent Tension Lock, voor de manier waarop de onderdelen stevig aan elkaar vergrendeld zitten. Het getal daarachter, in mijn geval 125, staat voor de lengte van de stokken. Er is ook een TL115 en een TL130, die verstelbaar is.

Het uitklappen ziet er zo uit:

Om ze weer op te vouwen, druk je het palletje in. Het koord komt dan slap te staan, zodat je de drie delen weer kunt ‘opvouwen’. Onder het handvat zit een bandje waarmee je de drie delen bij elkaar kunt houden. Er zit ook een hoes bij de stokken om ze samen te bewaren.

Helinox Passport wandelstokken

Altijd mijn wandelstokken mee

Ik ben zo blij dat ik mijn wandelstokken nu altijd kan meenemen! Ze passen nu makkelijk in een rugzak of koffer. De volgende keer als ik naar het buitenland vlieg om daar ‘stoer’ te gaan wandelen, neem ik ze lekker mee. Ze moeten dan alleen wel worden ingecheckt: omdat lange en puntige voorwerpen als wapens kunnen worden gebruikt, mogen ze niet mee in je handbagage.

Voor wandelingen over natuurlijk terrein hebben de trekking poles inderdaad harde punten.

Helinox Passport wandelstokken

Maar ik ga ze zeker ook in Nederland gebruiken. Voor stukken over verharde paden zitten er noppen bij de stokken.

Helinox Passport wandelstokken

Vind jij wandelen met stokken nog steeds suf? Ik zou zeggen: Probeer het eens! Dan ga ik erop letten dat ik mijn stokken niet (on)bewust buiten beeld laat als ik foto’s deel van mijn wandelingen. Nergens voor nodig.

Tip: Helinox maakt ook hele compacte en lichte stoelen en veldbedden 

Ik kreeg deze wandelstokken van Helinox om erover te schrijven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *