makkelijke voortent

Een makkelijke voortent: lichtgewicht, compact en snel

Ik kom uit een gezin van tentkampeerders, dus met de caravan op vakantie gaan was voor mij wel even wennen. Inmiddels vind ik het heel fijn! Wat wel een struikelblok bleef, was de klassieke voortent die bij de caravan zat. Ik kon er maar niet over uit hoe een tent die je ergens aan vastmaakt zoveel meer werk kon zijn dan een losse tent. Dat moest toch makkelijker kunnen? Omdat we meestal niet lang op één plek staan, maar graag rondtrekken door Zweden, wilden we graag een voortent die we snel konden opzetten en afbreken. En gelukkig hebben we die inmiddels gevonden! Nu hebben we een makkelijke voortent die snel staat en ook nog eens lichtgewicht en compact is. Elk jaar weer blij mee!

Onze eerste makkelijke voortent

Het is alweer heel wat jaren geleden dat we in een kampeerwinkel een voortent zagen staan met fiberstokken. Net als bij een iglotent zaten die met elastieken aan elkaar, zodat je ze alleen maar uit hoeft te klappen. Dan schuif je ze in de tent, die je in de rail van de caravan hebt geschoven, en binnen no-time staat het geraamte van je tent. Dan nog een paar haringen en klaar. Alles wat je open- en dicht kunt doen, zoals ramen, deuren en gordijnen, rol je gewoon op en zet je vast met wat lusjes – geen losse onderdelen meer. En het weegt nog een stuk minder ook. We waren meteen verkocht.

Het was nog wel even zoeken, want dit soort tenten was nog maar net verkrijgbaar. En zoals de verkoper uit de winkel al had voorspeld: we trokken er bekijks mee op de campings (niet dat dat onze bedoeling was). Mensen kwamen aanlopen met de opmerking: “Die staat snel!” Ze wilden binnen kijken en verbaasden zich over de ruimte. En ze vertrouwden ons toe dat ze zelf ook wel zo’n makkelijke voortent zouden willen, omdat ze dat gedoe net zo zat waren als wij.

Makkelijke voortent

Inmiddels zien we ze regelmatig op campings staan, dit soot voortenten met fiberstokken. Wij zouden echt niet anders meer willen. Deze tent heeft tijdens onze vakanties de afgelopen jaren regen en wind goed doorstaan en we kunnen er met zijn vijven prima in zitten. Alle drie de voorpanelen zijn oprolbaar, zodat je de tent ook als luifel kunt gebruiken. En wat is deze voortent makkelijk op te zetten en af te breken! Als we vroeger op een ochtend vroeg weg wilden, haalden we de tent de middag ervoor alvast weg. Nu zeggen we vlak voor vertrek: “Nu nog even de voortent eraf, dan kunnen we gaan.” Zo gepiept.

We waren er zo tevreden over, dat we exact dezelfde kochten toen hij na een paar jaar intensief gebruik versleten was. Dit model tent vind je onder andere bij Obelink, alleen zijn de stokken inmiddels vervangen door opblaasbare buizen – lijkt me ook handig.

Onze nieuwe lichtgewicht voortent

We waren zo tevreden met bovenstaande voortent dat we dachten dat het niet beter zou kunnen. Maar vorig jaar vielen we toch voor een ander model. Hij heeft nog maar één stok, in de vorm van een boog voor aan de tent. En omdat er maar één stok in zit en deze voortent minder haringen heeft, staat hij ook nog eens nóg sneller, is weegt hij minder en neemt hij opgevouwen maar weinig ruimte in.

De voorkant en zijkanten zijn eruit te ritsen, zodat je een luifel hebt. Daarvan hebben we erg veel plezier gehad toen we afgelopen zomer heerlijk weer hadden in Zweden. Wat ik ook fijn vind, zijn de extra stormlijnen. Die had onze vorige makkelijke voortent tent niet.

Deze tent is iets kleiner dan de vorige, maar met een beetje passen en meten kunnen we rer nog steeds met zijn vijven in zitten als het echt slecht weer is. Er kan dan zelfs nog een droogrekje voor onze handdoeken bij. Als er heel veel muggen zijn, kan het trouwens ook makkelijk zijn om in de voortent te kunnen zitten met de horren dicht. Hier lees je meer tips over de muggen in Zweden.

Op de foto hieronder hebben we onze nieuwe lichtgewicht voortent net voor de allereerste keer opgezet. Het kan allemaal nog wat netter natuurlijk, maar we zijn er heel erg blij mee. We kochten deze voortent bij Obelink, waar hij gewoon op voorraad was vlak voor onze vakantie.

makkelijke voortent

Ik hoop dat je iets hebt aan onze ervaringen met deze makkelijke voortent. Tip: lees ook even wat wij verder altijd meenemen als we gaan kamperen in Scandinavië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

7 reacties

 1. Hoi Sandra,

  Een makkelijk opzetbare voortent… Die willen wij ook!! Jouw gedachten van toen zijn precies die van ons nu… Gebruiken jullie de tent nog? Of hebben jullie inmiddels een ander alternatief gevonden? Ik hoor graag je ervaring. Wordt het niet onwijs heet in de tent bij een beetje mooi weer (vanwege het materiaal). En blijft hij goed staan bij een storm? Ik hoop dat je ons verder kunt helpen 🙂

  Dank!!

  • Hoi Jarina,

   Wij hebben de tent nog steeds. Sterker nog, toen we onze eerste versleten hadden, hebben we zonder aarzelen weer hetzelfde model gekocht. We willen niet anders meer.

   Bij mooi weer kun je de gordijnen laten zakken, dat scheelt. Bovendien kun je alle voorpanelen + twee zijdeuren openritsen. Dan heb je een soort luifel. Dus hitte geen last van. Eerder profijt van de schaduw, een reden voor ons om hem bij heet weer altijd op te zetten.

   Ook hebben we in de jaren waarin we ermee kamperen zonder problemen een aantal buien met flinke windstoten doorstaan. Behalve de haringen onder aan de tent zitten er ook nog scheerlijnen aan de voor- en zijkant van de tent.

   Ik kan het echt alleen maar aanraden 🙂

   Groetjes,
   Sandra

  • Ik ben ook op zoek naar een makkelijke voortent. Wij zijn inmiddels boven de zestig en worden wat stram en stijf. Dus het wordt tijd voor een licht gewicht en makkelijk op te zetten voortent, want het gemak dient de mens. Nu heb ik een beetje keuze stress. Je hebt eerst de Viera 390 gehad maar daarna de Fiesta comfort. wat zijn de voor- en nadelen van beide tenten? Ik denk dat qua ruimte de Viera 390 ideaal is met 2 hele jonge kleinkinderen die vaak meegaan, maar qua opzetten de Fiesta comfort? Ik zou graag jouw ervaringen horen en eventueel een advies (Kleindochter van 5 en kleinzoon van 2,5). Alvast bedankt.

 2. Hoi Sandra,

  Bedankt voor je reactie!! Ik ben overtuigt! Nu mijn man nog 😉
  Deze tent is toch wat kleiner dan als je een ‘normale’ tent koopt maar het gemak spreekt mij wel echt aan!

  Groet, Jarina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *