Een makkelijke voortent: licht en compact, snel opzetten en afbreken, geen ergernis meer

Written by Sandra van Bijsterveld

Ik kom uit een gezin van tentkampeerders, dus met de caravan op vakantie gaan was voor mij wel even wennen. Inmiddels vind ik het heel fijn. Wat wel een struikelblok bleef, was de voortent. Ik kon er maar niet over uit hoe een tent die je ergens aan vastmaakt zo veel meer werk kon zijn dan een losse tent. Losse stokken die in elkaar moeten worden geschoven, losse gordijntjes die je moet ophangen en losse panelen die je ergens moet wegleggen als je ze eruit wilt ritsen. De dag voor vertrek waren we er maar druk mee en even snel opzetten voor één nacht onderweg was er niet bij. Ik ergerde me kapot! Zeker omdat we graag rondtrekken door Zweden…

Fiberstokken: snel opzetten en lichtgewicht

Tot we jaren geleden in een kampeerwinkel een voortent zagen staan met fiberstokken. Net als bij een iglotent zitten die met elastieken aan elkaar, zodat je ze alleen maar uit hoeft te klappen. Dan schuif je ze in de tent, die je in de rail van de caravan hebt geschoven, en binnen no-time staat het geraamte van je tent. Dan nog een paar haringen en klaar. Alles wat je open- en dicht kunt doen, zoals ramen, deuren en gordijnen, rol je gewoon op en zet je vast met wat lusjes – geen losse onderdelen meer. En het weegt nog een stuk minder ook. Ideaal leek me dat.

Het was nog wel even zoeken, want dit soort tenten was nog maar net verkrijgbaar. En zoals de verkoper uit de winkel al had voorspeld: we trokken er bekijks mee (niet dat dat onze bedoeling was). Mensen kwamen aanlopen met de opmerking: “Die staat snel!” Ze wilden binnen kijken en verbaasden zich over de ruimte. En ze vertrouwden ons toe dat ze zelf ook wel zo’n makkelijke voortent zouden willen, omdat ze dat gedoe net zo zat waren als wij.

Makkelijke voortent

Inmiddels zien we ze steeds vaker op campings staan, voortenten met fiberstokken. Wij zouden niet anders meer willen. De tent heeft regen en wind goed doorstaan en we kunnen er met zijn vijven prima in zitten. Als we vroeger op een ochtend vroeg weg wilden, haalden we de tent de middag ervoor alvast weg. Nu zeggen we vlak voor vertrek: “Nu nog even de voortent eraf, dan kunnen we gaan.” Zo gepiept. Maar omdat we onze tent, die eigenlijk alleen bedoeld is voor gebruik onderweg, elke nacht gebruiken, is hij nu versleten. En dus zoeken we een nieuwe. Liefst precies dezelfde.

Voortent en luifel

Gelukkig zijn ze er nu dus volop. We lopen alleen tegen één probleempje aan. Bij onze tent konden we alle drie de panelen omhoog rollen, zodat we een soort luifel hadden. Vaak hebben we alleen ’s nachts de voorkant dicht. Maar bij veel versies die we nu zien, kan maar één paneel worden opgerold. Tot nu toe hebben we alleen de Magnum van Dorema kunnen vinden waarbij nog wel alle drie de voorpanelen kunnen worden opgerold. De mooie rode versie van deze voortent, die we in Zweden tegenkwamen, hebben we in Nederland nog niet kunnen vinden.

Update: inmiddels hebben we de tent van Dorema alweer een tijdje in gebruik en hij bevalt uitstekend. Tegenwoordig is er een nieuwe, opblaasbare variant van deze tenten. Zo te zien is deze ook in meerdere kleuren verkrijgbaar. Het zou zomaar kunnen dat we voor zo’n model kiezen als we aan een nieuwe voortent toe zijn.

Lees ook even wat wij verder altijd meenemen als we gaan kamperen in Scandinavië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

5 thoughts on “Een makkelijke voortent: licht en compact, snel opzetten en afbreken, geen ergernis meer

 1. Jarina says:

  Hoi Sandra,

  Een makkelijk opzetbare voortent… Die willen wij ook!! Jouw gedachten van toen zijn precies die van ons nu… Gebruiken jullie de tent nog? Of hebben jullie inmiddels een ander alternatief gevonden? Ik hoor graag je ervaring. Wordt het niet onwijs heet in de tent bij een beetje mooi weer (vanwege het materiaal). En blijft hij goed staan bij een storm? Ik hoop dat je ons verder kunt helpen 🙂

  Dank!!

  • Hoi Jarina,

   Wij hebben de tent nog steeds. Sterker nog, toen we onze eerste versleten hadden, hebben we zonder aarzelen weer hetzelfde model gekocht. We willen niet anders meer.

   Bij mooi weer kun je de gordijnen laten zakken, dat scheelt. Bovendien kun je alle voorpanelen + twee zijdeuren openritsen. Dan heb je een soort luifel. Dus hitte geen last van. Eerder profijt van de schaduw, een reden voor ons om hem bij heet weer altijd op te zetten.

   Ook hebben we in de jaren waarin we ermee kamperen zonder problemen een aantal buien met flinke windstoten doorstaan. Behalve de haringen onder aan de tent zitten er ook nog scheerlijnen aan de voor- en zijkant van de tent.

   Ik kan het echt alleen maar aanraden 🙂

   Groetjes,
   Sandra

 2. Jarina says:

  Hoi Sandra,

  Bedankt voor je reactie!! Ik ben overtuigt! Nu mijn man nog 😉
  Deze tent is toch wat kleiner dan als je een ‘normale’ tent koopt maar het gemak spreekt mij wel echt aan!

  Groet, Jarina

 3. Carin says:

  hoe snel zet je deze tent op?

  • Ik denk dat wij hem met 20 minuten hebben staan. Maar ik houd het nooit zo bij. In ieder geval veel sneller dan de gewone voortent die we eerst hadden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *