contant geld zweden

Heb je contant geld nodig in Zweden? Dit zijn onze ervaringen.

Deze zomer vierden we vier weken lang vakantie in Zweden. Al die tijd heb ik geen Zweedse kroon in handen gehad. Dat wil niet zeggen dat betalen overal probleemloos verliep: soms werkte een pas niet, of konden we alleen betalen met een app. Hieronder vind je onze ervaring met wel of geen contant geld nodig hebben in Zweden, pinnen in Zweden en de steeds meer contantvrije samenleving daar.

Zweedse kronen uit Nederland meenemen

Zweedse kronen uit Nederland meenemen is iets dat we eigenlijk nooit hebben gedaan. Tenzij we nog wat Zweedse kronen hadden liggen van een vorige vakantie natuurlijk. Van tevoren Zweedse kronen halen bij de bank in Nederland, of bij een wisselkantoor euro’s omwisselen naar Zweedse kronen is in de jaren dat wij op vakantie gingen naar Zweden nooit nodig geweest. Toen we nog contant geld gebruikten in Zweden, pinden we dat gewoon bij een Zweedse geldautomaat.

contant geld zweden

Met pin betalen in Zweden

Maar dat kwam al snel steeds minder voor. We merken namelijk al snel dat je in Zweden bijna overal wel met pin kon betalen – net zo makkelijk als in Nederland. En ja, afhankelijk van je bank kunnen aan zo’n transactie wel kosten verbonden zijn. Maar dat geldt ook voor geldopnames uit Zweedse pinautomaten of het wisselen van euro’s naar Zweedse kronen. Om die kosten te verminderen, zou je het aantal transacties moeten verminderen door bijvoorbeeld één keer een groot bedrag te pinnen en daar dan lange tijd alles mee te betalen. Maar met veel contant geld rondopen vinden wij vervelender dan de kosten per pintransactie betalen. Vakantie kost nu eenmaal geld en dat mag ook best, vinden wij.

Ga jij voor het eerst naar Zweden? Dan vind je in dit digitale magazine ‘Eerste keer naar Zweden’ nog veel meer praktische tips. Lees alles over muggen (hoe erg is het en wat helpt?), elanden, mooie routes, campings (boeken of niet?) en nog veel meer!

Steeds meer contantloos in Zweden

Wat ons deze vakantie (na een paar jaar niet gekampeerd te hebben in Zweden) echt opviel, is dat steeds meer locaties ook echt contantvrij zijn geworden. Ook al zou je contant Zweeds geld bij je hebben, dan zou je daar dus nog niet mee kunnen betalen. Zo waren veel campings waar we dit jaar hebben gestaan contantvrij (er hing dan een bordje bij de receptie om je erop attent te maken dat je niet contant kon betalen) en was parkeren op parkeerplaatsen en in parkeergarages ook vaak contantvrij.

contantvrij in zweden
Contantloos restaurant in Lindvallen

Parkeren met een app

Over parkeren gesproken – daarvoor wordt ook veel gewerkt met apps. Wij downloadden na aankomst in Zweden al snel de app Easypark om op contantloze parkeerplaatsen mee te kunnen betalen. Voordeel is ook dat je met de app heel makkelijk je parkeerduur kunt verlengen als je toch langer bezig bent dan je van tevoren had gedacht.

Pinnen in Zweden

Maar meestal betalen we in Zweden met pin. Betalen met je telefoon via Swish kom je ook veel tegen, maar ik geloof dat dit alleen kan als je een Zweeds telefoonnummer hebt. Vandaar dus dat we veel pinnen in Zweden. Dat ging trouwens niet altijd goed dit jaar. In de supermarkten en andere winkels hebben we eigenlijk geen problemen gehad, maar parkeerautomaten wilden mijn bankpas (Maestro) niet accepteren. In bijna alle gevallen bood onze creditcard (MasterCard) dan uitkomst – als betalen met Easypark niet mogelijk was. Alleen in Malmö werd ook de MasterCard niet geaccepteerd. Gelukkig hadden we ook nog een Visa-creditcard en lukte het daarmee wel.

Ook gebeurde het me en paar keer dat contactloos betalen niet meteen lukte bij een winkel. Het lukte dan wel als ik de pas in het apparaat stak. Ook kreeg ik bij een ijskraam in Helsingborg de tip om de pas er iets langer op te houden – toen lukte contactloos betalen wel.

Wanneer heb je wel contant geld nodig in Zweden?

Hoewel wij ze niet zijn tegengekomen, zijn er natuurlijk wel situaties denkbaar waarin pinnen niet mogelijk is en je nog wel contant geld nodig hebt. Als je graag dingen koopt op een rommelmarkt/loppis bijvoorbeeld. Of als er een stroomstoring is en er even helemaal niet elektronisch betaald kan worden. Hoewel de kans groot is dat grote winkels bij een stroomstoring helemaal sluiten, omdat dan ook de kassa’s, schuifdeuren, lampen etc. niet werken. Dit hebben wij in Nederland wel eens meegemaakt – het hele winkelcentrum liet toen geen mensen meer toe. Dus dan kun je alsnog niets, ook al heb je contant geld bij je. Bij kleine winkeltjes zal dit niet zo snel gebeuren.

Je kunt er dus voor kiezen om bepaalde gevallen toch wat contant Zweeds geld mee te nemen. Maar wij hebben vier weken lang geen Zweedse kronen bij ons gehad en ze ook geen moment gemist. Meerdere passen meenemen (pinpas/creditcard en van verschillende maatschappijen) is wel echt handig.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

3 reacties

  1. Beste,
    Het klopt inderdaad dat je bijna overal met de kaart kan betalen maar wij staan regelmatig op camperplaatsen waar je dan een aantal Kronen in een enveloppe moet steken en dit dan in een bus steken. Zodoende zijn we wel verplicht om cash op zak te hebben.
    Grts Yves

  2. Alles goed en wel maar ik betaal voor bv voor elke kop koffie beduidend meer i.v.m. altijd omrekenkosten van kronen naar Euro. Lekker goedkoop!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *