naturum dalarna

Na de meteorietinslag: het geologische landschap van Dalarna

De Zweedse regio Dalarna staat bekend als de regio van de rode huisjes, elanden, rendieren en beschilderde Dalapaardjes. Minder bekend zijn de geologische schatten die er te vinden zijn. Zo’n 380 miljoen jaren geleden sloeg hier een meteoriet in en vormde een enorme krater in het landschap. In het Siljan Geopark, het eerste nationale UNESCO Geopark van Zweden, vind je nog steeds sporen van door ijs afgedamde meren, oude duingebieden en voormalige ijsgroeven. En dat is uniek in de wereld, want bijna nergens anders zijn de restgevolgen van een meteorietinslag zo goed bewaard gebleven als hier.

Het Siljanmeer

Het prachtige Siljanmeer – op zo’n 200 km van Stockholm – ligt er meestal rustig bij. Het beeld wordt getekend door helderblauw water, idyllische dorpjes met rode Zweedse huizen langs de oevers en hier en daar een bootje of watersporter. Het Siljanmeer is populair onder vakantiegangers, maar er zijn maar weinig bezoekers die weten hoe het is ontstaan. Het meer is het resultaat van een meteoriet die 380 miljoen jaar geleden insloeg op aarde. Het Siljanmeer dat door de inslag ontstond, ligt aan de zuidelijke rand van de oorspronkelijke krater. Die krater heeft een doorsnee van 45 km. De huidige plaatsjes Orsa, Mora, Rättvik en Leksand maken allemaal deel uit van het kratergebied. Bij Naturum Dalarna – op de top van de berg Björkberget in Siljansnäs – heb je niet alleen een fantastisch uitzicht over de omgeving, je komt hier ook alles te weten over de natuur en geologische oorsprong.

naturum dalarna

Geologische landschap

Op andere plekken op aarde waar miljoenen jaren geleden een meteoriet insloeg, zijn de vele lagen sediment in de loop van de tijd weggeërodeerd. In Dalarna is dat anders en zijn sedimenten uit de tijdperken Ordovicium en Siluur bewaard gebleven. Deze lagen zijn bijzonder rijk aan fossielen en unieke gesteenteformaties. Een droom voor veel geologische liefhebbers dus, maar ook leuk voor iedereen die wel eens een keer door een meteorietenkrater wil wandelen.

De door het Siljanmeer gevormde cirkel (Siljansringen) die rivieren en meren met elkaar verbindt, vormt één lang wandelpad. Het landschap is hier heuvelachtig met wetlands, beekjes en veel meren. Een uniek stukje historische natuur van belangrijke geologische waarde.

Wil je niet in je eentje op pad in het Siljan Geopark, ga dan op stap met ervaren gids. De Waffle Hike in natuurreservaat Styggforsen is een excursie waarbij je wandelend een route dwars door het geopark aflegt. De ijskap heeft zijn sporen achtergelaten in de vorm van een diepe kloof en bij de steile rotswanden zijn sporen zichtbaar van de meteoriet. Water stort van een 36 meter hoge rotswand naar beneden en in het gebied groeit een oerbos.

Dalhalla

Behalve het geopark kun je nog meer bijzondere activiteiten ondernemen en bijzondere plekken bezoeken in het unieke landschap van dit deel van Dalarna. De aarde hier is rijk aan kalksteen en in een oude kalksteengroeve vlak bij Rättvik ligt de openluchtarena Dalhalla, een van de meest unieke concertlocaties ter wereld. De immense krater die door kalkontginning ontstond, biedt plaats aan maar liefst 5.900 muziekliefhebbers.

Ben jij er wel eens geweest?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *