ystad in zweden

5 ‘gekke’ bezienswaardigheden voor tijdens je vakantie in Skåne

Wat is het toch jammer dat de reisgids ‘100 gekke plekken in Skåne’ van de Zweedse cabaretier Valle Westesson alleen beschikbaar is in het Zweeds. In het zuidelijkste stukje van Zweden, Skåne, zijn namelijk zulke leuke, ‘gekke’ plekken te vinden, dat het zeker de moeite waard zou zijn om deze gids in het Nederlands bij je te hebben. Er zijn in Skåne behalve de bekende bezienswaardigheden dus ook volop ongebruikelijke plekken te vinden, waarmee je deze Zuid-Zweedse regio weer heel anders beleeft. Hieronder vind je een klein voorproefje.

Spoortunnel in Barnakälla

Heb je zin in een bijzondere wandeling of fietstocht? Bezoek dan de oude spoortunnel in Barnakälla. De tunnel maakte ooit deel uit van de spoorlijn van Sölvesborg via Olofström naar Älmhult, die in 1901 werd aangelegd. Deze treinroute is al lang geleden vervangen door snellere trajecten en is niet meer in gebruik. Nu is het een mooie wandel- en fietsroute. Deze fietsroute van 29 km voert door de tunnel.

Meer bezienswaardigheden in Skåne vind je in dit Stralend Zweden Magazine. Hiermee heb je al onze persoonlijke tips voor Skåne bij elkaar in een handig pdf-bestand.

Kaffeburksmuseet in Österlen

Voor het kleinste museum van Skåne moet je naar het ‘Kaffeburksmuseet oftewel koffieblikmuseum. Eigenaar Gert Albihn heeft zijn museumpje gehuisvest in de garage van zijn zomerhuis in het gehucht Onslunda in Österlen, waar hij inmiddels permanent woont. Hij leidt bezoekers graag rond in zijn ‘wereld van de koffieblikken’. Je vindt het museum vanzelf als je naar Onslunda rijdt. Een website heeft het kleinste museum van Skåne niet.

Häxans Hus bij Hörby

Geloof je in bovenaardse, esoterische krachten? Dan is het Heksenhuis (Häxans Hus) in het dorpje Henset bij Hörby een aanrader. Ter plekke kun je sieraden, wierookstokjes en nog veel meer dingen kopen die je helpen om contact te leggen met het bovenaardse en eigenaresse Linda helpt je daar graag bij.

Bibelns Värld in Ängelholm

In Ängelholm vind je de Wereld van de Bijbel. Dit is een waar meesterwerk van Urban Lennartsson, een Zweedse priester die een aantal plekken uit het Nieuwe testament een plekje heeft gegeven in Skåne. In korte tijd bezoek je zo de stal van Bethlehem, het graf van Jezus en wandel je over de Calvarieberg voor een prachtig uitzicht over het Meer van Galilea.

Grand Circus Hotel in Malmö

Het Grand Circus Hotel in Malmö is een wel heel kleurrijke accommodatie. Hier kun je vanaf mei overnachten in een van de 12 circuscaravans die hier staan. Elke caravan is ingericht als een kleurige hotelkamer. Leuk voor je stedentrip Malmö!

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Malmö kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *