Fjallbacka in Zweden

Fjällbacka: mooi kustplaatsje bekend van de Fjällbacka Murders

Een bezoek aan het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka stond al een tijd op mijn verlanglijst vanwege de serie Fjällbacka Murders, waarin de misdaadverhalen van Camilla Läckberg zijn verfilmd. Omdat het niet zo ver van de rotstekeningen van Tanum ligt, kwam het er deze vakantie dan eindelijk van. En het was zeker de moeite waard!

Aankomst in Fjällbacka

Als je vanuit het binnenland op Fjällbacka aan komt rijden, zie je als eerste de op een rots gelegen kerk. Dan zie je steeds meer van de houten huisjes die tegen de rotswanden van de 70 m hoge Vetteberg gebouwd zijn, en van het water van de archipel. De ligging van Fjällbacka is echt schitterend – geen wonder dat er veel toeristen op af komen.

Zweden Fjallbacka

Camilla Läckberg-route

Bij de VVV op de kade van de jachthaven vroeg ik of er een route was met plekken uit Fjällbackamorden. Natuurlijk was die er – ik kon zo een brochure meenemen met daarin alles over Fjällbacka. Een rondleiding met een gids behoort trouwens ook tot de mogelijkheden.

De speciale Camilla Läckberg-route liep langs plekken die te zien zijn in de verfilmingen of die terug te vinden zijn in de boeken. We begonnen met een wandeling door de Koningsklif (Kungsklyftan) naar de top van de Vetteberg.

Zweden Fjallbacka Kungsklyftan

Deze kloof tussen de rotsen is ooit ontstaan door een aardbeving. In het verhaal Predikanten (Predikant) van Camilla Läckberg wagen kinderen hun leven door van de ene kant naar de andere te springen. Maar deze plek is ook gebruikt als filmlocatie voor de verfilming van Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren.

Zweden Fjallbacka van boven

Uitzicht van de Vetteberg

Hoe hoger we kwamen, hoe mooier het uitzicht over Fjällbacka en de archipel werd. Regelmatig moesten we gewoon even stilstaan om ervan te genieten. En dan weer verder, de houten trappen op naar het plateau boven op de Vetteberg. Daar sprongen de tranen me in de ogen – niet alleen van de harde wind, maar ook door al het moois dat er te zien was. Ontroerend mooi!

Zweden Fjallbacka Vetteberget

Er was ook een langere wandeling naar de andere kant van de Vetteberg, maar wij daalden weer af over de houten trappen. Via Brandgatan, waar ooit de grote brand van Fjällbacka woedde, kwamen we weer uit bij het water. Voor de kust was het badeiland met de duiktoren te zien – ook een locatie die voorkomt in de verhalen van Camilla Läckberg.

Denk je erover om in deze regio op vakantie te gaan? Dan vind je dit Stralend Zweden Magazine over West-Zweden rondom het Vänern misschien ook wel handig. Hiermee heb je alle tips handig bij elkaar in een pdf-bestand dat je kunt downloaden, opslaan en printen.

Ingrid Bergman

Maar Fjallbacka is niet alleen beroemd geworden door de Fjallbacka Murders van Camilla Läckberg. Het is ook de plaats waar filmster Ingrig Bergman (1915-1982) een zomerhuis had (op het eiland Dannholmen om precies te zijn). Tegenover de jachthaven, op Ingrid Bergmans Torg vlak bij de toegang tot de Kungsklyfta, staat een beeld van de actrice uit ‘Casablanca’. Omdat het dit jaar honderd jaar geleden was dat ze geboren is, was er ook een fototentoonstelling over de actrice op het plein.

Zweden Fjallbacka Ingrid Bergman

Behalve de wandeling naar de Vetteberg leent Fjällbacka zich uitstekend om zomaar wat door de straatjes te lopen. Daar kom je de schattigste pastelkleurige huisjes tegen.

Nog even de punten uit de Camilla Läckberg-route uit de brochure van de VVV van Fjällbacka op een rij:

 • Ingrid Bergmans Torg – genoemd in meerdere boeken
 • Restaurant Bryggan – hier kun je gerechten proeven uit het kookboek van Camilla Läckberg
 • Kerkhof – komt voor in IJsprinses
 • Kerk –  komt voor in IJsprinses, Steenhouwer en Oorlogskind
 • Stora Hotellet – komt voor in Predikant, Steenhouwer en Zusje
 • Kungsklyftan – komt voor in Predikant
 • Brandgatan – komt voor in IJsprinses en Engeleneiland
 • Sälvik – hier wonen Erika en Patrick, de hoofdrolspelers in de verhalen
 • Kustwachtstation – komt voor in meerdere boeken
 • Duiktoren op Badholmen – komt voor in IJsprinses, Predikant, Oorlogskind, Zusje en Zeemeermin
 • Valö – komt voor in Engeleneiland
 • Väderöarna en de archipel – komt voor in Vuurtorenwachter
 • Smederij en kiosk bij Ingrid Bergmans Torg – komt o.a. voor in Steenhouwer en Zusje

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

7 reacties

 1. Altijd leuk om jouw verhalen te lezen, wij hebben al zo veel leuke tips van jou gekregen! Deze zomer gaan we weer naar Zweden en proberen weer nieuwe dingen uit 🙂

 2. Hoi we zijn aan het fantaseren over wat we gaan doen als we in fjalbacka zijn, jouw verslag brengt ons op ideeeen. hebben jullie de wandeling uit de brochure gelopen, en hoe lang is die wandeling. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *