bjorkfors kano

Fietsen, wandelen en varen in de Zweedse wildernis met Outdoor Center Värmland

Evelien en Rene hebben al sinds 2010 een huis in Zweden, maar wonen er pas sinds een jaar permanent. Met hun Outdoor Center Värmland verhuren ze kano’s en fietsen en zetten ze tochten uit voor wie helemaal wil opgaan in de Zweedse wildernis.

Stress, drukte en lawaai

Verhuizen naar Zweden voelde voor Rene en Evelien als een ontsnapping: aan de drukte, het lawaai, het te veel op een kluitje wonen. Ze hadden het gevoel dat mensen in Nederland door stress, werkdruk en allerlei andere dingen niet meer blij kunnen zijn.

Boswandeling in Zweden
Foto: Outdoor Center Värmland

Emigreren leek Rene en Evelien de Ridder daarom al jaren een goed idee, maar het duurde lang voordat ze het aandurfden. De overname van een kanoverhuurbedrijfje bood een ontsnappingsroute en was het begin van Outdoor Center Värmland.

Kinderen in Nederland en Zweden

Wat wel moeilijk is, is het gemis van hun grote kinderen. Die wonen namelijk in Nederland met hun gezinnen. Ook vaders, moeders, broers en zussen missen ze. Met Sinterklaas en Kerst hadden Evelien en Rene een dipje. De kinderen die zijn meegekomen, hebben ook een moeilijke tijd gehad. Vooral de jongste, die 9 is en geen Zweeds en geen Engels sprak toen het gezin naar Zweden kwam.

Gelukkig gaat het nu erg goed. Een belangrijk voordeel van Zweden vindt Evelien dat kinderen daar nog echt kind zijn. Het leven is voor kinderen in Zweden nog een stuk relaxter.

In het onderwijs staat het kind voorop. Kinderen zijn later leerplichtig en hebben langer vakantie (10 weken in de zomer), zodat het tempo langzamer is. Ook wordt er vanuit school veel tijd gemaakt voor museumbezoeken en sportieve activiteiten als zwemmen en skiën, en praktische vaardigheden zoals koken en handwerken (voor jongens èn meisjes). Met biologie gaan de kinderen veel naar buiten.

Ondanks al die activiteiten, die we in Nederland als ‘extra’ zouden zien en waarvan vaak wordt gezegd dat er geen tijd voor is omdat de leerdoelen dan niet gehaald worden, is het niveau van de kinderen in Zweden aan het einde van hun schoolloopbaan gelijk aan dat van kinderen in Nederland.

Hier vind je handige boeken over emigreren naar Zweden

Elke dag vakantie

Net zoals zo velen noemen Evelien en Rene de rust, de ruimte en de schitterende natuur in Zweden als hun grootste geluk. In Zweden kunnen ze weer vrijuit ademen. Ze genieten elke dag weer voor de volle 100% van alle ruimte die ze nu om het huis hebben. Dat voelt toch een beetje alsof het elke dag vakantie is, ook al horen ze van mensen die langer in Zweden wonen dat dat gevoel wel slijt als je er langer woont.

Stress kennen de in Zweden niet of nauwelijks. Het werktempo ligt dan ook lager dan in Nederland. Zou het daardoor komen dat de mensen over het algemeen zo vriendelijk zijn, en dat er volop tijd en aandacht wordt besteed aan familie, zodat de familiebanden vaak heel hecht zijn?

Huis in Zweden
Foto: Outdoor Center Värmland

Financiële verschillen

Rene en Evelien hebben ervaren dat het bij de voorbereiding op een emigratie belangrijk is om je roze bril af te zetten, je goed voor te bereiden en nuchter om je heen te kijken. Aan de andere kant heb je in Zweden in financieel opzicht minder nodig. Al die extra belastingen, zorgkosten en dergelijke zoals in Nederland heb je in Zweden niet. Sportverenigingen zijn goedkoper en de kinderen eten warm op school. Als ze buiten een dorp wonen, worden ze naar school en weer thuis gebracht met de bus.

Plannen en ontmoetingen

In Zweden zien de dagen van Evelien en Rene er heel anders uit dan in Nederland. Samen zetten ze de schouders eronder. Ze werken aan het huis en de tuin en verzorgen het ‘vee’. Ook zetten ze nieuwe routes uit, doen de boekhouding, verwerken aanvragen en voeren nieuwe plannen uit – want die zijn er volop!

Met hun Outdoor Center Värmland helpen ze mensen op weg die de provincie Värmland willen verkennen. Per kano, op de mountainbike, te voet of met een combinatie daarvan. Värmland is echt een stukje Zweedse wildernis waar het oorverdovend stil kan zijn, je uren kunt lopen zonder dat je iemand tegenkomt en waar elanden, bruine beren, lynxen, veelvraten en wolven leven. Te midden van dat alles mag je een vuurtje stoken en wild kamperen voor een warme maaltijd en een fijne slaapplek. Gasten bepalen zelf hoe lang en ruig ze hun tocht maken, dus ook kinderen kunnen met de kennis en spullen van Rene en Evelien veilig op pad.

Kanovaren in Zweden
Foto: Outdoor Center Värmland

Bij al hun activiteiten ontmoeten ze veel nieuwe mensen. Zo hebben ze een samenwerkingsverband opgezet met verschillende ondernemers. Daar is Bike-Hike-Paddle ook uit ontstaan. Door samen te werken met bijvoorbeeld campingeigenaars, verhuurders en organisatoren van activiteiten kan Bike-Hike-Paddle een compleet outdoor-avontuur in Zweden aanbieden, en dat initiatief is heel goed ontvangen.

In het zomerseizoen hebben Evelien en Rene het verschrikkelijk druk, maar ze genieten ook enorm. Want al die vrolijke mensen die vakantie komen vieren in Zweden, daar word je blij van!

Ook op avontuur in Värmland?

Je vindt Evelien en Rene hier:

Outdoorcenter Värmland 
Träffen Gunnerud
SE 68361 Ekshärad (Zweden)
Tel: 0046(0)703499193 / Mail: info@outdoorcentervarmland.com

En op Facebook: Outdoor Center Värmland.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *