isaberg mountain resort

Fietsen in Zweden: ken je deze routes?

Wat kun je toch heerlijk fietsen in Zweden – en dan vooral in Zuid-Zweden. Dit deel van Zweden is vlak, uitgestrekt, gevarieerd en daarmee geschikt voor elke fietser. Het fietsnetwerk in Zuid-Zweden is aanzienlijk: de South Sweden Trails omvatten al zo’n 900km aan fietsroutes en regelmatig komen er nieuwe fietsroutes bij. Zo wordt in 2023 de nieuwe fietsroute Cykelleden Skåne geopend. Daarmee wordt in één klap 560 km fietsroute toegevoegd aan het bestaande fietsnetwerk. En ook in de Zweedse regio’s Småland, Halland en Blekinge kun je heerlijk fietsen… Ken jij deze routes al?

Wil je een fietsvakantie in Zweden boeken? Op deze pagina vind je actieve reizen naar Zweden (wandelen, fietsen of varen) bij elkaar.

South Sweden Trails

De South Sweden Trails omvatten ruim 900 kilometer aan fietsroutes door de regio’s Skåne, Småland, Blekinge en Halland. Je fietst hier langs de kustlijn, door de eindeloze bossen, via leuke dorpjes, grote steden en het uitgestrekte groene binnenland van Zuid-Zweden. De South Sweden Trails bestaan uit de volgende losse fietsroutes:

  • Kattegattleden
  • Sydostleden
  • Sydkustleden

En je hoef natuurlijk niet per se alle 900 kilometers weg te trappen. De diverse routes bestaan uit losse (dag)etappes, die onafhankelijk van elkaar te fietsen zijn.

Cykelleden Skåne

In 2023 wordt de nieuwe fietsroute Cykelleden Skåne feestelijk geopend in Kristianstad. Deze Zuid-Zweedse stad is een belangrijke fietshub in de nieuwe ronde door de regio Skåne. De nieuwe Zuid-Zweedse fietsroute bestaat uit 3 etappes, die je afzonderlijk of als één volledige ronde kunt fietsen. De drie etappes van Cykelleden Skåne zijn:

  • Kristianstad – Ängelholm (174km)
  • Ystad – Båstad (251km)
  • Lomma – Kristianstad (143km)

Cykelleden Skåne is niet alleen een mooie fietsroute. Ook aan de kwaliteit en de veiligheid van de routes is gedacht. De goed bewegwijzerde routes leiden fietsers veilig over fietspaden of landwegen met weinig verkeer – ook fijn voor gezinnen met kinderen. Sowieso is Skåne een ideale fietsregio. De nieuwe fietsroutes leiden fietsers vooral door het verrassende binnenland van deze zuidelijkst gelegen regio van Zweden. Het grensgebied met Denemarken staat bol van de historie en dus fiets je hier langs veel kastelen, oude herenboerderijen en leuke dorpjes met musea en boerderijwinkeltjes. Een deel van de route (bij Kristianstad) leidt door het UNESCO-biosfeerreservaat Vattenrike, dat rijk is aan water, flora en fauna.

Hylteleden in Halland

Ook in de regio Halland wordt in 2023 een nieuwe fietsroute geopend: de Hylteleden. Vanuit het stadshart van Halmstad fiets je over een lengte van 180 km door de uitgestrekte bossen en langs spiegelgladde meren in het achterland van deze Zuid-Zweedse kustregio.

In de voetsporen van Astrid Lindgren

Zeg je Zweden, dan zeg je Astrid Lindgren. De ‘moeder’ van Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en Gebroeders Leeuwenhart groeide op in Småland. Daar kun je op de fiets stappen voor de speciale fietsroute Cykla i Filmlandskapet Småland, waarbij je langs meerdere opnamelocaties uit de tv-series van Astrid Lindgren fietst. Je start bij het filmmuseum Filmbyn in Mariannelund en fietst daarna langs de plekken waar de series over Emil van de Hazelhoeve en De Kinderen van Bolderburen opgenomen zijn. In de voetsporen van je eigen jeugdhelden kom je ook typische rode huisjes en prachtige natuur tegen.

Rondje Åsnen op de fiets

Het meer van Åsnen in Småland is niet bepaald een klein plasje water. Het kost je zo’n vier dagen om er omheen te fietsen, over een lengte van 140 km. Maar dan fiets je wel op je gemak door een droomlandschap van blauw water, kleine groene eilandjes en de machtige natuur van nationaal park Åsnen. De route start in Avesta en je verliest onderweg het meer nooit uit het oog. De route is grotendeels autoluw. Als je wilt, kun je een totaalpakket boeken, bestaande uit accommodatie en proviand voor onderweg. Ook fietsen zijn hier te huur.

Eilandhoppen met de fiets

De natuur, het water en de historische omgeving van Blekinge zijn prima te voet, per fiets, per kajak of per boot te verkennen. Het netwerk van Ark56 helpt hierbij. Het bestaat uit 16 hubs, die verschillende routes in de archipel van Blekinge met elkaar verbinden. Onderweg vind je diverse stops om te kunnen eten, overnachten en activiteiten te ondernemen. Op zo’n hub kun je ook wisselen van vervoermiddel: stap op een veerboot naar een volgend eiland, huur een fiets of een kajak of strik je veters en wandel verder. Er is een speciale app met alle routes en handige adressen.

isaberg mountain resort

MTB-trails in Småland

Liever wat meer adrenaline? Dan kun je in Zweden ook heel goed met de mountainbike op pad. In het noorden van Småland zijn de omstandigheden perfect voor mooie MTB-routes. In Jönköping vind je verschillende routes waar alle uitdagingen samenkomen: hoogteverschil, slingerende paadjes en ruige natuur. Het gebied rond de berg Huskvarna – het hoogste punt in de omgeving – is door de jaren heen de thuisbasis geweest van nationale, Scandinavische en Europese mountainbikekampioenschappen. Bekende kampioenen als Julien Absalon en Jolanda Neff reden over deze tracks. Lange beklimmingen, steile afdalingen en lastige paden liggen hier op avontuurlijke MTB-ers te wachten. Ook bij Isaberg Mountain Resort (met eigen bike park) en Gränna vind je veel MBT-mogelijkheden.

Wil je een fietsvakantie in Zweden boeken? Op deze pagina vind je actieve reizen naar Zweden (wandelen, fietsen of varen) bij elkaar.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *