In 3,5 uur van Umeå naar Vaasa met de Aurora Botnia

Als je op de kaart van Zweden de stad Umeå opzoekt, zie je dat je hier best dicht bij Finland bent. Bij Umeå is de Botnische golf ongeveer op z’n smalst. Aan de overkant ligt de Finse stad Vaasa. Wil je vanuit Zweden een trip naar Finland maken, maar wil je niet helemaal naar het noordelijker gelegen Haparanda rijden (de Zweedse stad die grenst aan de Finse stad Tornio)? Dan kun je ook de veerboot van Umeå naar Vaasa nemen. De huidige ferry doet er 4,5 uur over, maar in mei 2021 komt er een nieuwe in de vaart waarmee je nog maar 3,5 uur onderweg bent.

Speciaal ontwerp

Dit is voor het eerst dat er speciaal een ferry is ontwikkeld voor deze route. Bij het ontwerpproces stond milieuvriendelijkheid voorop, maar er is dus ook aan de snelheid gedacht. Van 4,5 naar 3,5 uur – dat is nogal een verbetering! Hiermee is dit niet alleen de klimaatvriendelijkste ferry ter wereld, maar ook de snelste veerverbinding tussen Zweden en Finland.

Zowel van binnen als van buiten ziet de Aurora Botnia er modern uit. Voor het interieur heeft Kudos Design natuurlijke kleuren gebruikt. Om zich te laten inspireren bleven de designers in de buurt: ze keken naar de eilanden in de Botnische golf en het weidse landschap in de Zweedse regio Västerbotten.

Aurora Botnia
Foto: Wasaline

Aan boord is plek voor 800 passagiers, die hun auto, bus of vrachtwagen kwijt kunnen op het vrachtdek. De nieuwe ferry heeft 68 hutten en een winkel. In het buffet- en à la carte-restaurant en in het café zullen vooral plaatselijke producten en specialiteiten verkrijgbaar zijn.

Onderweg zie je meteen een mooi stukje van de Kvarken-archipel (UNESCO-werelderfgoed). Als het mooi weer is, kun je daar natuurlijk aan dek van genieten. Maar ook als je liever binnen zit, heb je dankzij de grote ramen een mooi uitzicht.

Kvarken

Dankzij de nieuwe ferry komen de verschillende bestemmingen in Kvarken weer een stukje dichter bij elkaar. Steden en bezienswaardigheden aan de Zweedse en Finse kant werken namelijk al samen onder de naam Kvarken. Op deze website kun je makkelijk zien wat er zoal te zien is in Umeå en Vaasa, maar ook in de Zweedse regio Höga Kusten, de Finse regio Seinäjoki, en de Finse steden Kokkola, Kristinestad en Jakobstad.

De nieuwe veerverbinding tussen deze Zweedse en Finse bestemmingen wordt uitgevoerd door Wasaline, een veermaatschappij die eigendom is van de gemeentes Vaasa Umeå. De Aurora Botnia vervangt de M/S Wasa Express.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *