alevi camping

Een nieuw leven op Alevi Camping in het Klarälvendal

Wie aankomt op Alevi Camping in Midden-Zweden, wordt verwelkomd door Meine en Willy Schreiber, hun zoon Tsjeard Jan en diens vrouw Jeanine. Op zoek naar een nieuwe uitdaging kocht deze Nederlandse familie in 2008 een camping in het Klarälvendal in de provincie Värmland.

Alevi Camping receptie
Foto: Alevi Camping

Eensgezind enthousiasme

Het idee om zelfstandig iets op te bouwen, liefst in het toerisme, was afkomstig van Meine en Willy. Nu hun kinderen volwassen waren, hadden ze alle vrijheid om hun leven een nieuwe wending te geven. Hoewel ze zeker geen hekel hadden aan hun werk in Nederland, zagen ze het niet zitten om tot aan hun pensioen apothekersassistente en interim-manager te blijven. Even polsen bij hun oudste zoon Tsjeard Jan wekte ook bij hem enthousiasme op voor iets nieuws.

Handige boeken over emigreren naar Zweden

Zweedse les en zomerwerk

Meine en Willy gingen een paar keer op vakantie in Zweden en namen Zweedse les. Ook zetten ze hun huis te koop, maar nog steeds wist niemand van hun plannen. Ze hadden geluk: vlak voor de crisis verkochten ze hun huis en tijdens hun vakantie in Zweden in 2007 lieten ze zich informeren bij verschillende gemeentes. Diezelfde vakantie kwamen ze voor het eerst op Alevi Camping, waar hun jongste zoon Geart de hele maand juli vakantiewerk deed. Eén blik op het Klarälvendal was genoeg om verliefd te worden op deze regio en in plaats van drie dagen bleven ze er veertien. In augustus gingen ze nog een keer terug om Geart op te halen en Tsjeard Jan ging mee.

De grote verhuizing

Tsjeard Jan kwam thuis met een afspraak. Hij zou in januari de eigenaar van de camping gaan helpen met de huskysledetochten die hij met zijn huskyhondenkennel verzorgde in het skigebied Branäs. Tijdens die samenwerking vertrouwde de campingeigenaar Tsjeard Jan toe dat hij de camping wilde verkopen.

Alevi Camping
Foto: Alevi Camping

Op het moment dat Tsjeard Jan naar Nederland belde met deze mededeling, hadden Meine en Willy hun huis al verkocht en de Zweedse taal al geleerd. Niets stond hen dus in de weg en in april 2008 gingen ze met Tsjeard Jan naar Zweden om de camping te kopen. Tsjeard Jan vertrok in oktober definitief naar Zweden, Willy in april en Meine in mei.

En Jeanine dan? Die werkte in 2010 in het animatieteam op de camping. Inmiddels is ze getrouwd met Tsjeard Jan en werkt ze in Zweden in het onderwijs. Tsjeard Jan werkt offshore, net als toen hij nog in Nederland woonde. Hij is afwisselend vier weken op zee en vier weken op de camping.

Meer uren dan een gewone baan

De eerste winters werkte Willy met veel plezier in de apotheek van Likenäs, maar daar is ze toch mee gestopt. De camping loopt goed en dat is erg fijn, maar het betekent wel dat je in een campingseizoen meer uren maakt dan in een gewone vaste baan, zeker omdat Meine en Willy persoonlijke aandacht voor de gasten erg belangrijk vinden.

Ook in de winter is er achter de schermen nog genoeg te doen, zoals mail beantwoorden en natuurlijk de beurzen. In januari staat Alevi Camping op de Vakantiebeurs in Utrecht, in de stand van Norge Reiser, een reisorganisatie die de stuga’s op Alevi Camping in de reisgidsen heeft opgenomen.

Alevi Camping eland bij stuga
Foto: Alevi Camping

In de stand van Norge Reiser geven ze algemene informatie over Zweden en over hun eigen camping. Aansluitend op de Vakantiebeurs in Utrecht is Alevi Camping te vinden op de Caravana in Leeuwarden.  Als je naast al die activiteiten ook nog wat tijd voor jezelf wilt overhouden, past werken in een apotheek er eigenlijk gewoon niet meer bij.

Niet moeilijk, wel een uitdaging

Ze durven het bijna niet te zeggen, maar Meine en Willy hebben eigenlijk niets moeilijk gevonden aan emigreren naar Zweden. Een nieuw leven beginnen in een ander land vonden ze een uitdaging en het runnen van een eigen bedrijf vinden ze erg leuk. Wat ze wel heel belangrijk vinden voor het slagen van een emigratie, is het beheersen van de taal. Daarnaast moet je je blijven realiseren dat je te gast bent in een ander land en dat je je moet aanpassen aan je nieuwe omgeving

Een camping met 60 plaatsen, trekkershutten (stuga’s), luxe vakantiewoningen en een klein restaurant runnen, gasten een fijn verblijf bezorgen en eventuele problemen oplossen is keihard werken. Maar daar krijgen ze heel veel voor terug – in de eerste plaats heel veel dankbare gasten! Er zijn regelmatig gezinnen die na één of twee jaar weer terugkomen, of die twee tot drie weken blijven.

Natuur- en gezinscamping

Alevi Camping ligt dan ook in een prachtige omgeving vol ongerepte natuur. Op de vele meren en rivieren kun je heerlijk kano- en vlotvaren, zwemmen en vissen. Campinggasten kunnen een kano huren en zich stroomopwaarts laten brengen om vervolgens terug te peddelen naar de camping en onderweg te picknicken op een zandbank. Maar ook in de bossen vinden gasten de rust en ruimte waar veel Zweden-liefhebbers naar op zoek zijn.

Alevi Camping kanovaren
Foto: Alevi Camping

Daarnaast is de camping onder andere door het animatieteam dat activiteiten voor kinderen en jongeren organiseert, zoals knutselen of een dropping, erg populair bij Nederlandse gezinnen met kinderen. Een keer in de week is er zelfs een hele kinder-/jongerendag, waarop ouders tussen 10.00 en 14.30 iets samen kunnen gaan doen. Elke zaterdag is er een dropping voor kinderen vanaf 12 jaar. In 2016 komt er onder andere zelfs een tipi met een doorsnee van 10 meter waarin activiteiten kunnen plaatsvinden.

Samenwerking met de huskyfarm

Alevi Camping werkt samen met een huskyfarm met 26 huskyhonden. Campinggasten kunnen een bezoek brengen aan de kennel en een huskywandeling maken waarbij ze worden aangelijnd aan een huskyhond. Dit is voor beide partijen een fijne ervaring: huskyhonden willen graag werken en als wandelaar voel je de trekkracht van deze enorm sterke honden en loop je een stuk makkelijker.

Alevi Camping huskywandeling
Foto: Alevi Camping

Daarnaast komt de eigenares van de kennel drie keer per week op de camping om workshops in het maken van tindraad-armbanden te geven. De traditie om armbanden te maken van een vlecht van tindraad, vastgezet op rendierleer en met een schijfje gewei als knoopje, is afkomstig van de Sami.

Wandelen, klimmen en abseilen

Een andere samenwerking is die met Gränslöst Uteliv Sverige. Dit outdoorbedrijf neemt campinggasten mee naar een canyon met de 10 meter hoge waterval Brattfallet om te wandelen, klimmen en abseilen. Gränslöst Uteliv Sverige biedt ook een vliegviscursus, kleiduivenschieten, bushcraft, een beverkanosafari en een paddenstoelexcursie aan.

Winter op Alevi Camping

Vanaf 2016 gaat Alevi Camping in samenwerking met Norge Reiser ook winterarrangementen aanbieden. Daarvoor zijn de drie in 2014 gebouwde luxe zespersoons-vakantiewoningen beschikbaar, die behalve over een eigen vaatwasser, douche en wc ook beschikken over een pelletkachel.

Alevi Camping sneeuw
Foto: Alevi Camping

Volg of bezoek Alevi Camping

Wil je Alevi Camping volgen of zelf bezoeken tijdens je volgende vakantie in Zweden? Dat kan hier:

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Denk dat het een zeer goeie camping is voor specifieke gezinnen die wel Zweden willen leren kennen maar het avontuur zelf niet zoeken.. Super netjes en schoon. Maar een boekje met regels, geplande activiteiten, geen sprietje verkeerd, zelfs de vuurplek strak georganiseerd, moest 4x handen schudden bij aankomst, Nederlandse gidsen, … Wij werden heel erg kriebelig van deze Nederlandse enclave dat weinig met het Zweedse (camping)leven te maken heeft behalve dam de mooie omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *