rattvik dalarna

Duurzaam op vakantie in Dalarna: goed voor mileu en maatschappij

Dalarna staat bekend om de mooie natuur en grote culturele rijkdom. Ook wij genoten tijdens onze vakantie in Dalarna van de Dalapaardjes, het handwerk, de tradities de meren en de bossen. Maar Dalarna is ook nog eens een duurzame regio – misschien wel juist omdat de inwoners van Dalarna hun omgeving waarderen en er zuinig op willen zijn.

Hart van Zweden

In maart 2021 werd al bekend dat Zweden dat jaar was uitgeroepen tot de duurzaamste toeristenbestemming ter wereld. Hiervoor vergeleek Euromonitor International de duurzaamheid in 99 landen. Ook Dalarna, dat vaak het Hart van Zweden wordt genoemd, volgt de criteria van de Global Sustainable Tourism Council. Zowel regio’s en gemeenten als plaatselijke bedrijven hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

“Werken aan duurzaamheid maakt onlosmakelijk deel uit van het idee achter ons bedrijf. Op basis hiervan hebben we een gestructureerde aanpak ontwikkeld die gasten, werknemers en het hele bedrijf een kader biedt waarvan iedereen begrijpt welke voordelen het biedt,” aldus Patrick Lund, een van de eigenaren van Mora Hotel.

Meer dan milieu

Zoals ik ook al leerde tijdens een interessante workshop over duurzaam toerisme in Finland, is duurzaamheid meer dan alleen rekening houden met het milieu. Voor een complete aanpak dienen ook sociale en economische factoren te worden meegenomen. Het Zweedse Bureau voor Economische en Regionale Groei, de regio Dalarna en Visit Dalarna werken er samen aan om Dalarna een steeds duurzamere toeristische bestemming te maken. Doel is het ontwikkelen van het toerisme in Dalarna en tegelijkertijd de kennis van alle aspecten van duurzaamheid uitbreiden. Deelnemers aan het project krijgen concrete adviezen over hoe ze hun onderneming duurzamer kunnen maken.

Duurzaam in elke vezel

Een voorbeeld hiervan is Grand Hotel Elektra in Ludvika. Dat hotel heeft het felbegeerde Nordic Swan Ecolabel verdiend. Hiervoor moet het hotel voldoen aan alle vereiste verminderingen van de impact op het milieu. Maar dat was nog niet alles. Het hotel huurt ook bij voorkeur plaatselijke bewoners in als werknemers, gebruikt lokaal geteelde producten en onderhoudt nauwe banden met de plaatselijke bevolking.

“Na de analyse werd het ons wel duidelijk dat duurzaamheid gaat over alle aspecten van ons bedrijf, niet alleen het Swan Ecolabel. Het heeft echt effect op alles wat we doen. Werknemers, HR, het bedrijfsconcept, de financiën, investeringen, sociale media, verkoop, alles! Door die analyse ga je echt vanuit een nieuwe invalshoek nadenken over doelen en plannen,” vertelt Ulla Köhler, de CEO van Grand Hotel Elektra.

Cultureel erfgoed

Andere voorbeelden van duurzaamheid in Dalarna zijn werelderfgoedlocatie de kopermijn van Falun en Carl Larsson-gården in Sundborn. Bij deze organisaties gaat het er vooral om het culturele erfgoed te bewaren voor toekomstige generaties en om bezoekers de authenticiteit van de locaties te laten ervaren. Ze maken bijvoorbeeld deel uit van sterke regionale netwerken zoals de Culture Route, die toeristen meeneemt op een culturele reis door Dalarna. Ook de erfgoedlocaties zijn nauw betrokken bij hun directe omgeving. Zowel de mijn als de tuin werken zoveel mogelijk met plaatselijke gidsen en leveranciers.

Uit het onderzoek van Euromonitor International bleek dat 66 procent van alle consumenten ter wereld duurzamer wil reizen. Dalarna is daarvoor dus een uitstekende bestemming!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *