tomteland dalarna

Waar woont de kerstman in Zweden? Hier in Tomteland!

Weet jij waar de Kerstman in Zweden woont? Tijdens onze vakantie in Dalarna gingen we – midden in de zomer – bij hem op bezoek in een themapark. En we gingen ook nog naar een mooi dierenpark. Sla deze niet over als je met kinderen naar Dalarna gaat!

Kerstman in Zweden: Tomteland

Je vindt de Kerstman in Zweden in Tomteland. De Kerstman heet daar namelijk Tomten. Hier woont met zijn vrouw in Tomteland in de Zweedse regio Dalarna. Daar pakt hij samen met zijn hulpjes alle pakjes in en beantwoordt hij post van over de hele wereld in zijn eigen postkantoor.

postkantoor van de kerstman in Tomteland Dalarna

Hoewel ze toch al wat groter waren en meer zijn opgevoed met Sinterklaas, wilden onze dochter van 8 en onze zoon van 7 toch wel graag hun naam in het gastenboek van de Kerstman schrijven. Ze vonden het machtig interessant om zomaar door zijn slaapkamer te lopen, te proberen of ze de deur naar de pakjeskamer open kregen en even in zijn slee te zitten.

gastenboek van de kerstman in Tomteland Dalarna

De Kerstman en zijn hulpjes zijn niet de enige sprookjesachtige bewoners van Tomteland. Als je goed kijkt, zie je tussen de bomen de huisjes van nissen, een soort Zweedse kabouters. Vlakbij staat het trollenhuis, waar trollen de schatten die ze hebben geroofd – sommige uit de mijn van de Kerstman – bewaren.

huis van de trollen in Tomteland Dalarna

Op verschillende podia spelen zich magische voorstellingen af, van verhalen over draken tot heksenrock. Ook valt er genoeg te spelen in de speeltuinen, op de springkussen en met de waterfietsen. Kerst loopt als een rode draad door dit alles heen: zelfs de meiboom op het centrale plein, waar elke dag omheen wordt gedanst, is een kerstvariant.

huis van de kerstman in Tomteland Dalarna

Meer voor kinderen in Dalarna

Behalve Tomteland is er nog meer leuks te doen voor gezinnen met kinderen rondom het Siljan-meer in Dalarna. De omgeving is zo mooi dat alleen al een stukje autorijden een belevenis is. Met al die meren en bossen kun je er eindeloos wandelen, zwemmen of (kajak)varen en overal vind je leuke cafeetjes, winkeltjes met handwerk en kleine openluchtmusea.

Extra leuk voor kinderen is bijvoorbeeld Leksand Sommarland.

Overnachten bij de Kerstman in Zweden: Orsa Camping

Overal in Zweden zijn volop huisjes te huur en campings te vinden. Wij kozen tijdens onze vakantie in Dalarna voor de gezinsvriendelijke Orsa Camping, vlak bij Tomteland en het dierenpark van Orsa.

Orsa Camping wordt ook wel de Rivièra van Dalarna genoemd vanwege het lange strand langs het grote meer waaraan de camping ligt. Het is een grote camping met maar liefst 800 plekken en allerlei activiteiten. Volop bedrijvigheid dus en altijd genoeg vriendjes voor kinderen om mee te spelen. De voorzieningen op de camping zijn helemaal ingesteld op kinderen: meerdere speeltuinen, verhuur van bijzondere fietsen en een activiteitenprogramma in het hoogseizoen.

Orsa Camping: Dalarna's Rivièra
Strand (en camping) zo ver als het oog reikt

Bij de ingang van het park bevindt zich een openluchtzwembad, dat overigens niet bij de prijs van de camping is inbegrepen. Ook is er een mooie midgetgolfbaan met thematische onderdelen zoals een piratenschip, een kasteel, een dalapaard en de finish van de bekende langlaufwedstrijd Vasaloppet. Wifi is gratis beschikbaar bij de receptie, waar ook een bowlingbaan is gevestigd. Wil je wifi vanuit je tent of caravan, dan kan dat tegen betaling.

Het hoogtepunt van ons verblijf op Orsa Camping was de avond waarop we de kinderen hadden beloofd ze om 12 uur ‘s nachts uit bed te halen. De avond daarvoor was het ons opgevallen hoe licht het ‘s nachts bleef. Dus kropen we om middernacht met zijn allen fluisterend uit de caravan en liepen we naar het strand vlak bij onze caravan. Aan de horizon was een roze/oranje gloed te zien van de zon die zich maar net onder die horizon bevond. Het leek wel alsof het licht en donker tegelijk was. Heel mooi om te zien.

Orsa Camping om middernacht
Middernacht op Orsa Camping (11 juli 2015)

Tips voor je gezinsvakantie in Dalarna

Tip 1: ga aan het begin van je verblijf in Dalarna naar Tomteland, want bij vertrek kun je een kaartje krijgen waarmee je hetzelfde seizoen gratis terug kunt komen.

Tip 2: kies een camping die bij je past. Wil je een grote camping waar kinderen zich dag in, dag uit kunnen vermaken op het strand aan het meer of met de vele activiteiten, dan is Orsa Camping een goede keuze. Zoek je vooral rust, dan is een kleinere camping misschien beter geschikt. Op de website van de ANWB vind je campings in alle soorten en maten – niet alleen in Dalarna, maar in heel Zweden.

Tip 3: er zijn ook leuke kant-en-klare pakketreizen te boeken in Dalarna.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Wij werden uitgenodigd om Dalarna te bezoeken voor Stralend Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Wat een leuk verhaal. Zweden stond niet op onze shortlist maar misschien moet ik van idee veranderen. De te bekijken dingen klinken leuk, Ook voor mensen zonder kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *