Dalarna heeft alles – ook voor kinderen!

Written by Sandra van Bijsterveld

Rondom het Siljan-meer in Dalarna valt van alles te beleven. De omgeving is zo mooi dat alleen al een stukje autorijden een belevenis is. Met al die meren en bossen kun je er eindeloos wandelen, zwemmen of (kajak)varen en overal vind je leuke cafeetjes, winkeltjes met handwerk en kleine openluchtmusea.

Ook voor kinderen heeft Dalarna van alles te bieden, zoals Leksand Sommarland en de zomerrodelbaan in Rättvik. Wij kozen tijdens onze gezinsvakantie in Zweden voor een verblijf op de gezinsvriendelijke Orsa Camping en bezochten twee attractieparken in Dalarna: Tomteland en Orsa Rovdjurspark.

Orsa Camping: de Rivièra van Dalarna

Orsa Camping wordt ook wel de Rivièra van Dalarna genoemd vanwege het lange strand langs het grote meer waaraan de camping ligt. Het is een grote camping met maar liefst 800 plekken en allerlei activiteiten. Volop bedrijvigheid dus en altijd genoeg vriendjes voor kinderen om mee te spelen. De voorzieningen op de camping zijn helemaal ingesteld op kinderen: meerdere speeltuinen, verhuur van bijzondere fietsen en een activiteitenprogramma in het hoogseizoen.

Orsa Camping: Dalarna's Rivièra
Strand (en camping) zo ver als het oog reikt

Bij de ingang van het park bevindt zich een openluchtzwembad, dat overigens niet bij de prijs van de camping is inbegrepen. Ook is er een mooie midgetgolfbaan met thematische onderdelen zoals een piratenschip, een kasteel, een dalapaard en de finish van de bekende langlaufwedstrijd Vasaloppet. Wifi is gratis beschikbaar bij de receptie, waar ook een bowlingbaan is gevestigd. Wil je wifi vanuit je tent of caravan, dan kan dat tegen betaling.

Het hoogtepunt van ons verblijf op Orsa Camping was de avond waarop we de kinderen hadden beloofd ze om 12 uur ‘s nachts uit bed te halen. De avond daarvoor was het ons opgevallen hoe licht het ‘s nachts bleef. Dus kropen we om middernacht met zijn allen fluisterend uit de caravan en liepen we naar het strand vlak bij onze caravan. Aan de horizon was een roze/oranje gloed te zien van de zon die zich maar net onder die horizon bevond. Het leek wel alsof het licht en donker tegelijk was. Heel mooi om te zien.

Orsa Camping om middernacht
Middernacht op Orsa Camping (11 juli 2015)

De kerstman, trollen en nissen in Tomteland

Niet ver van Orsa Camping ligt Tomteland. Dit is de thuisbasis van de Zweedse kerstman: Tomten. Hier woont hij met zijn vrouw, pakt hij samen met zijn hulpjes alle pakjes in en beantwoordt hij post van over de hele wereld in zijn eigen postkantoor.

postkantoor van de kerstman in Tomteland Dalarna

Hoewel ze toch al wat groter zijn en meer zijn opgevoed met Sinterklaas, wilden onze dochter van 8 en onze zoon van 7 toch wel graag hun naam in het gastenboek van de Kerstman schrijven en vonden ze het machtig interessant om zomaar door zijn slaapkamer te lopen, te proberen of ze de deur naar de pakjeskamer open kregen en even in zijn slee te zitten.

gastenboek van de kerstman in Tomteland Dalarna

De Kerstman en zijn hulpjes zijn niet de enige sprookjesachtige bewoners van Tomteland. Als je goed kijkt, zie je tussen de bomen de huisjes van nissen, een soort Zweedse kabouters. Vlakbij staat het trollenhuis, waar trollen de schatten die ze hebben geroofd – sommige uit de mijn van de Kerstman – bewaren.

huis van de trollen in Tomteland Dalarna

Op verschillende podia spelen zich magische voorstellingen af, van verhalen over draken tot heksenrock. Ook valt er genoeg te spelen in de speeltuinen, op de springkussen en met de waterfietsen. Kerst loopt als een rode draad door dit alles heen: zelfs de meiboom op het centrale plein, waar elke dag omheen wordt gedanst, is een kerstvariant.

huis van de kerstman in Tomteland Dalarna

Beren en andere dieren in Orsa Rovdjurspark

Tomteland is dus echt iets voor kinderen. Orsa Rovdjurspark is interessant voor natuurliefhebbers van alle leeftijden. Achter de hoge hekken vind je hier bruine en zwarte beren, ijsberen, wolven, veelvraten, lynxen, tijgers, luipaarden en berguilen.

bruine beer in Orsa Rovdjurspark

Bij binnenkomst krijg je een programma met de voedertijden. Wij liepen die net mis, maar kregen een ander grappig schouwspel te zien. Aan de rand van een van de berenverblijven werd namelijk gesnoeid en een van de beren werd daar heel nieuwsgierig van. Soms liep hij even weg, maar hij kwam steeds weer terug en ging op zijn achterpoten staan als de man na een korte pauze zijn maaimachine weer aanzette.

IJsbeer in Orsa Rovdjurspark

Verder zagen we onder andere een ijsbeer die net een stukje was gaan zwemmen, twee kleine beertjes met hun oplettende moeder en wolven die een rustig plekje opzochten met het vlees dat nog niet zo lang geleden in hun verblijf was neergelegd. Maar behalve de dieren is er nog iets aan Orsa Rovdjurspark dat aandacht verdient: het prachtige uitzicht vanaf het hoogste gedeelte van het park en de verhoogde looppaden boven de berenverblijven. Wat is Dalarna toch mooi!

Orsa Rovdjurspark in Dalarna

Tips voor je gezinsvakantie in Dalarna

Tip 1: ga aan het begin van je verblijf in Dalarna naar Tomteland, want bij vertrek kun je een kaartje krijgen waarmee je hetzelfde seizoen gratis terug kunt komen.

Tip 2: wil je naar Tomteland en Orsa Rovdjurspark? Koop dan een combinatiekaart voor beide parken, dat scheelt flink in de prijs. Meer informatie vind je op hier.

Tip 3: kies een camping die bij je past. Wil je een grote camping waar kinderen zich dag in, dag uit kunnen vermaken op het strand aan het meer of met de vele activiteiten, dan is Orsa Camping een goede keuze. Zoek je vooral rust, dan is een kleinere camping misschien beter geschikt. Op de website van de ANWB vind je campings in alle soorten en maten – niet alleen in Dalarna, maar in heel Zweden.

Tip 4: in Mora kun je fietsen huren, inclusief extra voorzieningen voor kinderen. Die kun je hier alvast online reserveren

Tip 5: er zijn ook leuke kant-en-klare pakketreizen te boeken in Dalarna.

Om te bewaren op Pinterest: 

dalarna met kinderen
Ik werd uitgenodigd om Orsa Camping, Orsa Rovdjurspark en Tomteland te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

2 thoughts on “Dalarna heeft alles – ook voor kinderen!

  1. Trudy Wehrmeijer says:

    Wat een leuk verhaal. Zweden stond niet op onze shortlist maar misschien moet ik van idee veranderen. De te bekijken dingen klinken leuk, Ook voor mensen zonder kinderen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *