dalapaardjes uit Zweden

Cultuurpaspoort brengt je naar bezienswaardigheden in Dalarna

Carl Larsson, Anders Zorn en de wereldberoemde Dalapaardjes… Je komt ze allemaal tegen als je de nieuwe culturele route door Dalarna volgt. Tijdens deze leuke route kom je onderweg allemaal plekken tegen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Zweden. En al die bezienswaardigheden in Dalarna kun je laten afstempelen in je paspoort!

Cultuurpaspoort met plattegrond

Als je voor 125 Zweedse kronen een cultuurpaspoort koopt (dat kan hier en op onderstaande locaties), krijg je daarbij een plattegrond met negen culturele bezienswaardigheden in Dalarna die je kunt bezoeken. Daar heb je als pashouder speciale voordeeltjes. Als je daar gebruik van maakt, krijg je een stempel in het paspoort. Als je alle negen locaties hebt bezocht, krijg je als beloning een Dala-paardje.

9 bezienswaardigheden in Dalarna

De cultuurroute komt langs deze 9 bezienswaardigheden in Dalarna:

Nils Olsson Dalahästar in Nusnäs

Tot mijn schande moet ik toegeven dat dit de enige plek is die wij zelf bezocht hebben tijdens onze vakantie in Dalarna. En deze mag je ook echt niet missen! Wij vonden het heel leuk om te zien hoe Dala-paardjes gemaakt worden – van het uitsnijden uit een blok hout tot en met het beschilderen. Hiervoor ga je naar het dorpje Nusnäs, vlak bij Mora.

dalapaardjes

Zorn-museum in Mora

Deze mag je niet overslaan als je van kunst houdt. Het is een van de populairste galeries in Zweden met de grootste collectie van schilder Anders Zorn ter wereld. In de zomer van 2021 komen hier voor een speciale expositie ook nog werken van onder andere Manet, Monet, Gauguin en Cézanne bij. Het Zorn-museum is het hele jaar door geopend.

Falu-kopermijn in Falun

Deze staat hoog op mijn verlanglijstje. In het hart van werelderfgoed Falun kun je ondergronds gaan en in de voetsporen treden van de mijnwerkers die hier eeuwenlang hebben gewerkt. Je ziet dan enorme ondergrondse ruimtes, smalle doorgangetjes en diepe schachten. Nieuw is dat je nu ook zonder rondleiding naar binnen kunt. Falu Gruva is het hele jaar door geopend.

Dalarna Museum in Falun

Ook in Falun vind je Dalarnas Museum met de grootste verzameling Dala-paardjes ter wereld. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van Dalarna en kun je de werkplek van de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf bekijken. Ook het museum is het hele jaar door geopend.

Carl Larsson-gården in Sundborn

Welkom in het huis van Carl en Karin Larsson! Hier kom je alles te weten over dit wereldberoemde kunstenaarsechtpaar en hun wilde leven. Hun werk is echt iconisch op het gebied van Zweeds interieurdesign en gezinsleven. Sundborn ligt vlak bij Falun en Carl Larsson-gården is het hele jaar geopend.

Avesta Art in Avesta

Avesta Art is een magische mengeling geschiedenis, kunst en moderne technologie. Op een indrukwekkende industriële locatie uit 1874 is een nieuw cultureel centrum ontstaan: Verket.

Hildasholm in Leksand

Hildasholm was een cadeau dat arts en schrijver Axel Munthe op hun trouwdag aan zijn vrouw Hilda gaf. Nu is het een magisch huis met verborgen verrassingen en tuinen. Laat je rondleiden door het huis of dwaal door het twee hectaren grote natuurpark.

Ornässtugan in Borlänge

Ornässtugan ligt op een schitterende plek: een landtong in het Runn-meer, tussen Borlänge en Falun. De beroemdste bezoeker die hier ooit kwam, was koning Gustav Eriksson Vasa.

Porfyr- och Hagströmmuseet in Älvdalen

In dit museum vind je objecten die een lust zijn voor het oog én het oor. Het is een unieke verzameling kunstwerken die gemaakt zijn van het gesteente porfier en Hagström-instrumenten. Vanuit deze regio gaan zowel porfier als muziekinstrumenten de hele wereld over, onder andere naar Elvis Presley, Frank Zappa, Paul McCartney en David Bowie.

Voordat je gaat

Let op: de openingstijden en beschikbare tijdslots voor rondleidingen etc. varieert. Vaak moet je van tevoren boeken. Controleer voor je bezoek altijd de actuele informatie.

En er is meer…

Vergeet niet om ook onderweg van de ene naar de andere locatie je ogen open te houden. Dalarna heeft een prachtig, gevarieerd landschap en je komt regelmatig landwinkeltjes, cafés en restaurants, uitkijkpunten en andere interessante plekjes tegen. Het wordt vast en zeker een mooie reis – neem er de tijd voor!

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *