stuga langsjon

Een camping beginnen in Zweden: het verhaal van Långsjön Stugor och Camping

Bij binnenkomst in de receptie van Långsjön Stugor och Camping hoor ik Karin Galli met twee gasten een taal spreken die ik niet meteen kan thuisbrengen. Soms lijkt het op Duits en kan ik het goed volgen. Dan weer klinkt het anders en raak ik de draad kwijt. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt: zou het Zwitserduits zijn en hoe komt het dat medewerkster van een Zweedse camping die taal spreekt?

Karin Galli
Foto: Karin Galli

Dan wendt Karin zich tot mij: “Jij bent toch Sandra? Welkom! Jullie kunnen meteen naar jullie huisje rijden. Alles is al geregeld.” Vriendelijk wijst ze me de weg en als ik vertel dat we nog een taart gaan kopen voor onze jarige dochter, neemt ze uitgebreid de tijd om me een paar tips te geven.

Een fijnere ontvangst had ik me niet kunnen wensen en zoals ik in mijn artikel over het huren van een Zweedse ‘stuga’ al schreef, was alles in het huisje perfect in orde. Sommige delen van de camping zagen er nieuw uit en een modern pasjessysteem zorgde ervoor dat we met één pasje de slagboom èn de deur van ons huisje konden openen.

‘s Avonds bracht Karin ons wat beddengoed en gaf ze de plantjes aan onze veranda water. Ik besloot haar te vragen naar de taal die ze eerder die dag sprak. Het was inderdaad Zwitserduits. Karin bleek uit Zwitserland te komen. De combinatie van de prachtige camping en het idee van een verhuizing van Zwitserland naar Zweden maakte me erg nieuwsgierig. Ik was dan ook erg blij dat ze wilde meewerken aan dit interview.

Deze boeken bevatten tips over emigreren naar Zweden

Wanneer, waarom en met wie ben je naar Zweden verhuisd?

Mijn man Roger en ik bevonden ons op een keerpunt in ons leven. We vroegen ons af: “Wat zijn onze dromen? Wat willen we nog bereiken in ons leven? Wat vinden we belangrijk?” Daar begon het mee.

Roger wilde altijd graag naar Zweden en bekeek vaak online advertenties van mooie zomerhuisjes aan een meer. Op een dag zag hij dat er een stuk land met een restaurant en een kleine camping werd aangeboden. Onze collega Andy, die toe was aan een nieuwe uitdaging, was meteen enthousiast. De koop werd gesloten en het idee om een camping te beginnen was geboren.

Zo werden onze dromen in één klap werkelijkheid. In 2011 pakten we onze spullen en begonnen we ons nieuwe leven in het Zuid-Zweedse Småland.

Wat hebben jullie aan de camping veranderd?

Toen we hier kwamen, had de camping zeventien plaatsen met stroom, drie trekkershutten en drie vakantiehuizen. Het hele terrein was verwilderd en de camping kon wel een flinke opknapbeurt gebruiken.

De nieuwe wasgelegenheid – Foto: Karin Galli

We creëerden 42 ruime, vlakke plaatsen en legden drie velden voor kleine tenten en nieuwe, verlichte wegen aan. Ook het elektriciteitsnet en de riolering zijn compleet vernieuwd. Vorige zomer hebben we de receptie met een kleine winkel en een café in gebruik genomen en dit seizoen de nieuwe wasgelegenheid. Verder hebben we het restaurant gerenoveerd en voorzien van een nieuwe keuken, en een kleine trekkershut uitgebouwd.

Wat zijn echte aanraders in de omgeving voor jullie gasten?

Meer van Långsjön - Foto: Karin Galli
Meer van Långsjön – Foto: Karin Galli

In de eerste plaats natuurlijk de natuur met het meer en de bossen. Onze gasten kunnen bij ons een kano, roei- of motorboot huren, of met huurfietsen de omgeving verkennen. Vissers kunnen hier ook hun hart ophalen. Ik kan routes aanraden voor wie wil hardlopen of met het hele gezin wil gaan wandelen of fietsen.

Wat betreft uitstapjes zijn Västervik met de scherenkust en het onlosmakelijk met Astrid Lindgren verbonden Vimmerby aanraders. En niet te vergeten de smalspoortrein, het elandenpark, Nils Holgerssons Värld, de spoorfietsen… Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Bekijk hier de info van de ANWB over deze camping

Is jullie camping ook in de winter open?

Nee, in de winter is onze camping gesloten. Maar dat betekent niet dat er dan geen werk aan de winkel is. De boten en het vlot moeten uit het water, de huisjes moeten winterklaar worden gemaakt en we gebruiken de winterperiode voor reparaties en renovaties. Verder gaan we buiten het zomerseizoen naar Zwitserland om tijd door te brengen met onze kinderen, familie en vrienden.

Wel hebben we al meerdere keren aanvragen gekregen voor winterkamperen. Misschien gaan we over een tijdje rond de feestdagen open, zodat liefhebbers van kamperen en Scandinavië bij ons het echte wintergevoel kunnen ervaren.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Zweden Magazine over Småland & Öland misschien interessant voor je.

Hoe heb je zo goed Zweeds geleerd?

Eerst hebben we in Zwitserland twee privécursussen van twintig uur gevolgd en geoefend met een dvd. Met die basiskennis konden we al een beetje uit de voeten en verder was het een kwestie van leren door het te doen.

Krijgen jullie veel gasten uit Zwitserland?

Ja, we hebben verbazingwekkend veel gasten uit Zwitserland. Niet alleen familie en vrienden, maar ook Zwitsers die via-via over ons zijn getipt of die toevallig bij ons terechtkomen.

Hebben de Zweden jullie met open armen ontvangen?

Ja, we zijn echt met open armen ontvangen. We hebben de Zweden leren kennen als erg vriendelijk en open. Vooral onze buren zijn heel behulpzaam en hebben ons snel in hun hart gesloten. Met die vriendschap zijn we heel blij.

Omdat we al Zweeds hadden geleerd, konden we ons vanaf dag één verstaanbaar maken en daardoor voelden we ons gelukkig helemaal geaccepteerd door de Zweden.

Wat is het grote verschil tussen Zwitserland en Zweden?

Kort gezegd: in het kleine Zwitserland wonen bijna evenveel mensen als in het uitgestrekte Zweden. Als je dan ook nog bedenkt dat een groot deel van de Zweedse bevolking in stedelijke gebieden zoals Stockholm en Malmö woont, heb je hier per persoon veel meer rust, ruimte en natuur. Bovendien ligt het tempo hier wat langzamer. De Zweden hebben daar een mooie uitdrukking voor: ‘Det löser sig’ oftewel: ‘Rustig maar, het komt wel goed’.

Is er iets wat je mist aan Zwitserland?

Soms mis ik onze volwassen kinderen, familie en vrienden. Gelukkig krijgen we vaak bezoek uit Zwitserland, want we hebben de mensen in onze omgeving ook aangestoken met het ‘Zwedenvirus’. Wat ik ook mis, zijn typisch Zwitserse producten zoals chocola, kaas en worst. Maar dankzij onze eigen ‘privékoeriers’ komen we niets tekort.

Is er nog iets wat je graag wilt vertellen?

Het mooiste aan mijn nieuwe leven is dat ik in een omgeving woon waar anderen alleen hun vakantie doorbrengen. Uiteindelijk heb ik de baan van mijn dromen gekregen.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

5 reacties

    • Hoi Ellen, ik wil zeker een keer terug naar Smaland. Eigenlijk zijn we alleen in Vimmerby geweest. Wel een fantastische dag gehad: op de dag dat mijn dochter 7 werd zijn we naar Astrid Lindgrens Värld geweest. Karlsson heeft nog voor haar gezongen. Onvergetelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *