stenaline kiel goteborg

Met Stena Line met de boot van Kiel naar Göteborg – onze ervaring

We zijn al best vaak in Zweden geweest, maar tijdens onze eerste wintersportvakantie gingen we voor het eerst met de boot van Kiel naar Göteborg. In plaats van drie weken in de zomervakantie gingen we nu namelijk maar een weekje in de voorjaarsvakantie en bij die beperkte tijd schiet de boot lekker op. De overtocht was dan ook al inbegrepen bij die eerste wintersportvakantie in Zweden. En het beviel zo goed, dat we het sindsdien nog een paar keer hebben gedaan op die manier. Extra voordeel: nu kan ik je alles vertellen over het inchecken, het eten aan boord en andere praktische dingen op de boot van Kiel naar Göteborg.

(Liever meteen de actuele prijzen, afvaarten etc. bekijken bij Stena Line? Die vind je hier.)

Relaxt naar Kiel rijden

Deze voor ons andere manier van reizen zorgde voor een heerlijk relaxt vertrek: we hoefden vanuit Enschede pas om een uur of half elf ‘s morgens te vertrekken. We stopten onderweg om een broodje te eten, reden even een stukje langzaam bij Hamburg (uiteraard waren er werkzaamheden aan de Duitse snelweg) en stonden alsnog een uur voordat het inchecken zou beginnen op de parkeerplaats bij de boot. We zagen de Stena Scandinavica al liggen en waren meteen helemaal in vakantiestemming.

Hoe werkt inchecken bij Stena Line?

Toch werd ik nog even een beetje zenuwachtig. Waar moesten we nu precies inchecken? De meeste mensen bleven in hun auto zitten, maar sommigen liepen met hun reispapieren in de hand naar het terminal-gebouw. Ik was uitgegaan van blijven zitten, googelde wat en las tegenstrijdige berichten. Een Zweedse meneer voor ons stelde me gerust: gewoon met de auto langs het loket rijden inderdaad.

En ja hoor, keurig op tijd kwam de rij in beweging. De loketten waren opengegaan en een voor een reden de auto’s erlangs. Eigenlijk net als wanneer je bij de brug van Denemarken naar Zweden (of op andere tolwegen) langs de bemande loketten rijdt. Volgens het boekje van Pharos zouden we hierna nog naar de paspoortcontrole moeten rijden, maar het was allemaal in één keer klaar: je overhandigt je boekingsbevestiging en je paspoort of identiteitsbewijs en krijgt die al snel terug, inclusief de keycards van de hut. En dan rij je zo de boot op (wat trouwens net zo makkelijk is als het inrijden van een parkeergarage . Misschien nog wel makkelijker, want je hoeft geen krappe bochtjes te rijden.

stenaline praktisch

Let op: de vertrektijden van de boot en de tijden waarop het inchecken begint en eindigt verschillen per dag van de week en per seizoen. Kijk dit dus goed na op je reispapieren. 

Ga jij voor het eerst naar Zweden? Dan vind je in dit digitale magazine ‘Eerste keer naar Zweden’ nog veel meer praktische tips. Lees alles over muggen (hoe erg is het en wat helpt?), elanden, mooie routes, campings (boeken of niet?) en nog veel meer!

Op het autodek

Binnen no-time stonden we op het autodek. Voor die ene nacht aan boord hadden we allemaal een rugzakje bij de hand met een toilettas, nachtkleding en kleren voor de volgende dag. Daardoor konden we meteen uit de auto stappen en de lift nemen naar de bovendekken. Het autodek is tijdens de overtocht afgesloten, dus je kunt niet later nog spullen uit je auto halen.

Tip: maak even een foto van waar je precies staat. Er liggen ook blaadjes bij de betreffende lift met daarop een plattegrond van het schip en de plek waar je de volgende dag je auto kunt terugvinden. 

Stena Line Kiel Goteborg

Snel thuis aan boord

Al heel snel hadden we onze hut gevonden. Er hangen namelijk overal bordjes met hutnummers en openbare ruimtes. De trappen hebben een eigen kleur, die ook op de bordjes staat aangegeven. Zo vind je dus makkelijk de weg aan boord.

Intussen kregen we al meteen het Zwedengevoel. Op de boot wapperde een Zweedse vlag, de omroepberichten werden als eerste in het Zweeds omgeroepen en het personeel bij de informatiebalie hoorde ik onderling Zweeds spreken. Ik was best lang niet in Zweden geweest en vond het heel gezellig om, daar aan de kade in Duitsland, eigenlijk meteen het gevoel te hebben dat ik in Zweden was.

Ik had me er niet echt een voorstelling van kunnen maken hoe hij precies zou zijn, maar de hut was echt dik in orde. We hadden een eigen badkamer met toilet, wastafel en douche en handdoeken waren aanwezig. De vier bedden waren opgemaakt (even het dekbed uitvouwen) en hoewel we te horen hadden gekregen dat er geen buitenhutten meer beschikbaar waren voor onze heenweg, hadden we toch een raam, dat weliswaar niet op zee uitkeek, maar op een stuk dek en een scheepswand. Af en toe klonk er een mededeling door de intercom en er verschenen ook nog wat veiligheidsinstructies op de televisie. Beetje griezelig om bij stil te staan, maar in een vliegtuig natuurlijk ook de normaalste zaak van de wereld.

Stena Line Kiel Goteborg

Wifi en telefoonkosten aan boord

In de openbare ruimtes op de Stena Scandinavica is (zonder wachtwoord) gratis wifi beschikbaar. In onze hut hadden we dus geen wifi. Op de terugweg hadden we blijkbaar geluk met de ligging van onze hut, want toen konden onze telefoons wel vanuit de hut inloggen op de gratis wifi.

Tegenwoordig kun je in veel landen in Europa internetten net zoals je dat in Nederland doet, maar dat geldt niet op zee. Gelukkig krijg je vanzelf een melding van je provider dat je op een maritiem netwerk zit, dat hoge kosten met zich meebrengt als je gaat bellen sms’en of internetten. Wil je geen kosten maken voor gegevensverkeer, dan is het verstandig om bij je instellingen roaming uit te zetten. Je kunt dan nog wel gebeld worden en sms’jes sturen of ontvangen. Wil je dat ook niet, dan kun je je telefoon ook in de vliegtuigstand zetten – of helemaal uit natuurlijk.

Wil je alles weten over wintersport in Zweden? In dit Stralend Zweden Magazine – Wintersport in Zweden vind je al onze ervaringen en tips bij elkaar, inclusief hoe je er komt, wat je moet plannen en meenemen en de fijnste accommodaties en wintersportgebieden. Om het boeken makkelijk te maken, vind je hier wintersportreizen naar Zweden van verschillende aanbieders bij elkaar.

Eten in het buffetrestaurant

We hadden best trek gekregen en waren daarom meteen toen we aan boord kwamen even langs het restaurant gelopen, om te vragen of onze reservering voor de late dinerzitting kon worden omgezet naar de vroege zitting. Dat kon gelukkig en we kregen een plattegrondje van de eetzaal met ons tafelnummer erop mee. We waren maar wat blij met die reservering, want toen we aan kwamen lopen, was het al behoorlijk druk in het buffetrestaurant.

Het eten maakte van onze overtocht nog een extra feestje. Het is een all-inclusive-concept, dus je betaalt een vast bedrag en kunt dan pakken wat je wilt bij het warme en koude buffet. Voor het warme buffet stond een flinke rij, dus ik liep eerst maar eens langs de koude gerechten. De keuze was groot: van quiche met Västerbotten-kaas tot haring in dillesaus en van Zweedse gehaktballetjes tot gebak en ijs. Ook de drankjes (sap, fris, koffie, thee, wijn en bier) zijn inbegrepen en je kunt ze zelf tappen.

Stena Line Kiel Goteborg

Omdat er natuurlijk wel een prijskaartje aan het eten aan boord kleeft, kozen wij er op de terugweg trouwens voor om ons eigen eten (ingeslagen in een Zweedse supermarkt) mee te nemen. Je kunt ook nog overwegen om voor vertrek aan wal iets te eten – bijvoorbeeld bij de IKEA in Kiel om alvast het Zweden-gevoel te krijgen, of ontbijten met het grootste kaneelbroodje ter wereld bij Café Husaren in Göteborg. Maar wij vonden het aan boord eten wel een heerlijk begin van onze vakantie.

Slapen aan boord

Na het eten haalden we ons Zweeds op door (met behulp van de ondertiteling voor doven en slechthorenden) naar wat Zweedse kindertelevisie en een programma over een Zweedse dierenartsenpraktijk te kijken. Daarna keken we onze ogen uit bij Melodifestivalen: de verkiezing van het lied dat voor Zweden gaat meedoen met het Eurovisiesongfestival. Bijzondere deelnemers af en toe!

Al snel sliepen we allemaal. De boot was heel stabiel en we merkten nauwelijks dat we op zee zaten. Dat hangt natuurlijk ook van het weer af: op de terugweg werd ik één keer wakker omdat ik opeens iets van deining voelde. Maar van zeeziek worden was bij geen van ons ook maar enigszins sprake. Het enige waar we een beetje aan moesten wennen, was het geluid van toiletten in andere hutten die werden doorgetrokken. Op de terugweg was dat al een stuk minder.

Ontbijt met uitzicht

Wat hadden we de volgende dag een geluk! Toen we onze bordjes hadden volgeschept bij het ontbijtbuffet, was er precies nog een tafeltje over bij de grote ramen aan de voorkant. Zo konden we mooi uitkijken over de archipel van Göteborg, die steeds dichterbij kwam. Op het voordek was de bemanning al bezig met allerlei kabels.

Stena Line Kiel Goteborg

Aankomst in Göteborg

Na het ontbijt haalden we onze spullen uit de hut en gingen we nog even aan dek kijken. Heel mooi met die blauwe lucht. Maar ook echt heel koud!

Stena Line Kiel Goteborg

Weer zo’n twijfelmoment: wanneer is het precies tijd om naar de auto te gaan? Als groentjes gingen wij al veel te lang van tevoren op weg naar de auto, zodat we alleen maar vastliepen in het trapgat omdat daar veel mensen stonden te wachten tot het autodek openging. Op de terugweg wisten we: je kunt rustig wachten tot wordt omgeroepen dat je naar de auto’s kunt. Dan is het een kwestie van rustig je auto opzoeken en wachten tot jouw rij in beweging komt. Let op: start je motor pas als dat gebeurt en laat hem niet de hele tijd stationair draaien.

Er werd ook omgeroepen dat we onze paspoorten of id-kaarten bij de hand moesten houden, maar uiteindelijk konden we na een knikje van de douanebeambte gewoon zo het haventerrein af rijden. En toen reden we zomaar opeens in Göteborg!

Aanrader voor een vakantie naar Zweden

Wij zijn zo enthousiast geworden dat we de overtocht van Kiel naar Göteborg voor onze zomervakanties in Zweden ook zeker gaan overwegen. Deze overtocht is een heel relaxt begin van je vakantie, waarmee je meteen al een flink stuk op weg bent naar de mooiste regio’s van Zweden. Hier vind je alle informatie van Stena Line zelf over deze overtocht en kun je kijken wat deze kost.

Had je mijn video over onze voorjaarsvakantie in Zweden al gezien? (Vergeet niet je even te abonneren als je geen nieuwe reisverslagen wilt missen.)

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Wij hebben deze overtocht gewoon zelf geboekt en betaald en dat zouden we zo weer doen! Het diner en ontbijt kregen wij aangeboden van StenaLine.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

22 reacties

 1. Hi, super verhaal om te lezen. Wij gaan (man, vrouw en 2 kids van 3 en 4) vrijdag met de boot naar Göteborg. Scheelt weer wat stress met de juiste plek vinden als ik jou verhaal zo lees :).

 2. In voorbereiding op onze reis naar Zweden heb ik net een aantal van je blogs gelezen. Dankjewel voor de info en je fijne schrijfstijl!

 3. Wat heerlijk dat je dit zo uitgebreid hebt beschreven! We stappen om 5 uur op de boot en gaan daar nu nog meer van genieten! Dank!

  Anja en Nico

 4. Leuk om te lezen! Een vraag: wij hebben deze zomer de eerste zitting in het buffetrestaurant. Dat is volgens mij van 17.00 uur tot 18.30.
  Ben je wel op tijd op de boot om dat te halen? Zie mezelf al rennen en dan maar half uur tijd hebben om te eten

 5. Hoi, wij zijn ons aan het orienteren voor de zomer en willen ook met de boot van Kiel naar Goteborg. Ik twijfel nog om het restaurant op de boot te reserveren, omdat wij allemaal vegetariër (geen vlees, vis, gevogelte) zijn en ik kan eigenlijk niets vinden over het aanbod van het buffet. Heb jij hier mogelijk op gelet en kun je er iets over zeggen? Alvast bedankt! En leuk om je blog te ontdekken, ga zeker meer lezen!

  • Helaas heb ik hier niet goed op gelet. Ik weet wel dat er salades waren, en er was hartige taart met kaas (volgens mij vegetarisch), maar ik durf niet te zeggen of er echt ‘genoeg’ vegetarisch was. Veel plezier met de mooie plannen voor de zomer!

  • Ons raam kon niet open, maar ik heb het niet benauwd gevonden. Maar het was ook geen zomer toen wij gingen. Voor een scheepshut voor 1 nacht vond ik de ruimte zelf prima. We hebben gegeten, zijn in bed gaan liggen om nog wat tv te kijken en daarna gaan slapen. De volgende ochtend ontbijten en weer van boord, dus veel ruimte heb je ook niet nodig.

 6. Heel mooi en goed beschreven, maar weet je ook of je als je alleen bent en een hond mee hebt deze eerst in de huisdierenhut kunt brengfen en daarna ue nachtspulletjes en eten voor de hobd en zo op kan halen uit de auto + caravan.

  • Beste Ingrid, zelf geen ervaring met hond maar volgens mij is het autodek niet direct dicht. Er wordt ook nog een keer omgeroepen dat het autodek tijdens de overtocht afgesloten is. Wij zaten op dat moment al lang en breed in onze hut. Dus ik zou denken dat je wel nog een keer heen en weer kunt lopen. Maar voor 100% zekerheid zou even bij Stena Line informeren.

 7. Top deze info!
  Hier hebben we wat aan. Je kunt het natuurlijk allemaal zelf gaan uitvinden. (vakantiegevoelenzoooo)
  Maar dit is lekker makkelijk. Dank.

 8. Wij vertrekken begin juli voor 2 weken naar Zweden met Stena Line. We kijken er zo naar uit! Zou jij toevallig weten of je ontbijt en diner op de boot nog kan reserveren, het lijkt ons maar niet te lukken via onze reservering 🙁 Je blog heeft alvast heel erg geholpen, want is toch best spannend voor de eerste keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *