boot naar zweden

Wat is de beste route naar Zweden – onze ervaringen

Ik zie hem regelmatig voorbijkomen op verschillende websites en Facebook-pagina’s voor Zwedenfans: de vraag “Wat is de beste route naar Zweden?” Ik denk niet dat hier een eenduidig antwoord op te geven is. Het hangt af van je persoonlijke voorkeuren en ervaringen. Eén beste route naar Zweden kan ik dus niet geven – maar ik kan wel wat mogelijkheden voor je op een rijtje zetten. Plus onze eigen ervaringen met de bruggen, de veerboot van Kiel naar Göteborg en de ferry van Puttgarden naar Rodby. Door even door te klikken, kun je meten kijken wat de verschillende overtochten in jouw geval zouden kosten. En ik heb ook nog wel wat tips voor je als je op zoek bent naar de goedkoopste route naar Zweden…

Onze beste route naar Zweden

Als je wilt, kun je naar Zweden rijden zonder de boot te nemen. Je rijdt dan vanuit Nederland naar het noorden van Duitsland en dan Denemarken in. Vanuit Jutland neem je de bruggen naar Funen en Seeland en bij Kopenhagen steek je over naar Malmö in Zuid-Zweden (eerst een stukje tunnel, dan een brug). De brug naar Funen is gratis, de bruggen naar Seeland en Malmö zijn tolbruggen.

brug naar zweden

Het voordeel van deze route is dat je nooit hoeft te wachten op een boot en dat je niet bang hoeft te zijn dat je (als je met een caravan reist) vanwege harde wind vast komt te staan bij Puttgarden, zoals ons een keer is overkomen. Persoonlijk vinden wij dit de beste route naar Zweden als we genoeg tijd hebben, dus als we bijvoorbeeld vier weken op zomervakantie in Zweden gaan. Het maakt ons dan niet uit dat we wat langer over de reis doen, we behouden volledige vrijheid omdat we niets hoeven te boeken en de rit over de brug is voor ons het ultieme begin van onze zomervakantie.

Zelf hebben wij inmiddels een Brobizz aangeschaft – hiermee krijg je korting op de rit over de brug en bij regelmatig gebruik heb je de kosten van de Brobizz er al snel uit. Meer hierover en andere tips voor als je over de bruggen naar Zweden rijdt vind je op de pagina Over de bruggen naar Zweden.

Met de veerboot naar Zweden vanuit Duitsland

Maar nu we ook regelmatig voor wat kortere vakanties naar Zweden gaan en dan dus geen dagen kwijt willen zijn aan rijden, is een andere route naar Zweden toch uitgegroeid tot onze favoriet: de overtocht van Kiel naar Göteborg (via deze link kun je jouw prijs voor deze overtocht berekenen). Het voordeel van deze overtocht vinden wij dat je veel minder kilometers hoeft te rijden en dat je vaart terwijl je slaapt. Je scheept in de namiddag in, eet en slaapt aan boord en de volgende ochtend rijd je om een uur of 9 uitgerust Göteborg in Zweden in. Hier vind je onze uitgebreide ervaringen met de overtocht Kiel-Göteborg.

Maar er zijn nog meer veerdiensten naar Zweden vanuit Duitsland, waarmee wij verder nog geen ervaring hebben. Hieronder vind je een overzicht. Door op de links te klikken, kun je per overtocht kijken wat deze overtocht zou kosten. Dit is onder andere afhankelijk van met welk voertuig je reist en met hoeveel personen.

Mocht je kiezen voor een overtocht naar Zweden met Stena Line, dan is het goed om te weten dat StenaLine regelmatig speciale aanbiedingen heeft, zoals caravan gratis, aanbiedingen voor campers of vroegboekkorting. Over het algemeen is bijtijds boeken meestal voordeliger – wacht dus niet te lang met het boeken van jouw overtocht naar Zweden.

Als je je liever niet wilt vastleggen en liever op de bonnefooi door Scandinavië wilt reizen, kun je bij het boeken gebruikmaken van de optie Flexi. Je betaalt dan geen wijzigingskosten en tot 24 uur voor vertrek geen annuleringskosten. (Kijk de precieze voorwaarden nog even na wanneer je boekt, deze kunnen wel eens veranderen.)

Ga jij voor het eerst naar Zweden? Dan vind je in dit digitale magazine ‘Eerste keer naar Zweden’ nog veel meer praktische tips. Lees alles over muggen (hoe erg is het en wat helpt?), elanden, mooie routes, campings (boeken of niet?) en nog veel meer!

Korte overtocht + brug naar Zweden

Je kunt ook kiezen voor een middenweg: de boot van Puttgarden in Duitsland naar Rødby in Denemarken, en dan verder over de brug Zweden in rijden. Deze combinatie gebruiken wij ook best vaak, bijvoorbeeld als we de reis naar Zweden toch liever wat korter houden. Puttgarden-Rødby is een korte overtocht – mooi om even de benen te strekken en iets te eten en drinken. Toch geeft ook zo’n korte ferry me ook altijd wel een echt vakantiegevoel. En je rijdt nog steeds over de brug naar Zweden, maar hoeft niet helemaal door het Deense Jutland en over Fyn en Sjaelland. (We hebben deze overtocht trouwens ook wel gebruikt als we op vakantie in het oosten van Denemarken gingen, bijvoorbeeld op het eiland Møn.)

Hoeveel de veerboot naar Denemarken (van Puttgarden naar Rødby) kost, hangt af van verschillende factoren. Op de website van Scandlines kun je invullen wanneer je met de ferry naar Denemarken wilt en met wat voor vervoer. Dan kun je de precieze prijs zien.

Je kunt zonder te boeken deze veerboot naar Rødby nemen. Maar het is wel voordeliger als je van tevoren boekt. Véél voordeliger zelfs als je lang van tevoren boekt! Daarnaast vonden wij het erg makkelijk dat je, als je van tevoren hebt geboekt, alleen maar de streepjescode die je per mail hebt ontvangen voor de scanner hoeft te houden en de slagboom gaat open. En geen stress onderweg: je kunt een ticket boeken voor een vast tijdstip, maar ook met een flexibele afvaart.

Je kunt de ferry naar Rødby ook boeken in combinatie met de ferry naar Zweden (Helsingør – Helsingborg), of in combinatie met de brug naar Zweden (Öresundbrug). Ook dat kan via dit formulier op de website van Scandlines.

Hier vind je de algemene voorwaarden die gelden als je boekt bij Scandlines.

Een fijne tussenstop vlak bij de ferry vanuit Puttgarden is Heiligenhafen.

Met de ferry naar Zweden vanuit Denemarken

Je kunt er ook voor kiezen om via het Deense schiereiland Jutland wat verder naar het noorden te rijden en daar de ferry naar Zweden te pakken. Kies bijvoorbeeld voor de overtocht:

Met de boot naar Zweden vanuit andere landen

Je ziet het: er zijn heel veel mogelijke routes naar Zweden – aan jou om te bepalen wat de beste route is. En behalve via Duitsland en Denemarken kun je ook nog via andere landen naar Zweden reizen. Wat denk je van de overtocht…

boot naar zweden rodby puttgarden

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

8 reacties

 1. Beste Sandra,

  Allereerst dank voor alle tijd en moeite die je hebt gestoken, in deze prachtige website. Echt, zeer de moeite waard.

  Ik wilde als aanvulling nog de TT-lines geven met de overtocht vanuit Duitsland-Travemunde naarZweden-Trelleborg.

  Fijne dag en groet,

  Agneta

 2. Hi
  Is het mogelijk om in het hoogseizoen op de bonnefooi door Zweden/Denemarken (in hotels) te reizen?

 3. hoi sandra,

  bedankt voor al je goede tips voor een vakantie naar zweden.
  nu heb ik een vraag wij willen met zijn 2jes van de zomer naar zweden toe in augustus 3 weken en dan door zweden een beetje trekken moet je de campings van te voren boeken zoals in frankrijk in de drukke vakantie periode?

  • Beste Gert,
   Onze ervaring is dat dat niet hoeft.
   Ik moet daar wel bij zeggen dat we altijd eenvoudige campings opzoeken, geen grote campings aan de kust en geen campings van Nederlanders. En dat we meestal vrij bijtijds op de dag aankomen op de camping (zo rond 14-15 uur).
   Een goede tussenoptie is een of twee dagen van tevoren even mailen of bellen om te vragen of er plek is.
   Hartelijke groeten,
   Sandra
   Stralend Zweden

Reacties zijn gesloten.