Wat is de beste route naar Zweden – onze ervaringen

Written by Sandra van Bijsterveld

Ik zie hem regelmatig voorbijkomen op verschillende websites en Facebook-pagina’s voor Zwedenfans: de vraag “Wat is de beste route naar Zweden?” Ik denk niet dat hier een eenduidig antwoord op te geven is. Het hangt af van je persoonlijke voorkeuren en ervaringen. Eén beste route naar Zweden kan ik dus niet geven – maar ik kan wel wat mogelijkheden voor je op een rijtje zetten. Plus onze eigen ervaringen met de bruggen, de veerboot van Kiel naar Göteborg en de ferry van Puttgarden naar Rodby.

Let op: Stena Line heeft regelmatig speciale aanbiedingen, bijvoorbeeld voor als je met de caravan of camper naar Scandinavië reist. Bijtijds boeken is meestal voordeliger.

Als je je liever niet wilt vastleggen en liever op de bonnefooi door Scandinavië wilt reizen, kun je bij Stenaline gebruikmaken van Flexi. Je betaalt dan geen wijzigingskosten en tot 24 uur voor vertrek geen annuleringskosten. Hier vind je de precieze voorwaarden van Flexi.

Ook is het goed om even na te lezen waaraan je moet denken als je je huisdier meeneemt tijdens de overtocht. (Dit is de link naar de informatie bij Stenaline – onder aan deze blogpost vind je links naar informatie over huisdieren meenemen bij andere maatschappijen.)

Tot zo ver wat algemene tips voor het boeken van de boot naar Zweden. En dan nu de mogelijke routes naar Zweden!

Beste route naar Zweden

Als je wilt, kun je naar Zweden rijden zonder de boot te nemen. Je rijdt dan vanuit Nederland naar het noorden van Duitsland en dan Denemarken in. Vanuit Jutland neem je de bruggen naar Funen en Seeland en bij Kopenhagen steek je over naar Malmö in Zuid-Zweden (eerst een stukje tunnel, dan een brug). De brug naar Funen is gratis, de bruggen naar Seeland en Malmö zijn tolbruggen.

brug naar zweden

Het voordeel van deze route is dat je nooit hoeft te wachten op een boot en dat je niet bang hoeft te zijn dat je (als je met een caravan reist) vanwege harde wind vast komt te staan bij Puttgarden, zoals ons een keer is overkomen.

Met de veerboot naar Zweden

Het voordeel van een overtocht met een veerboot is dat je minder kilometers hoeft te rijden en dat je meteen een mooie pauze hebt in je rit naar Zweden. Je kunt op de ferry rustig koffie drinken, lunchen of even je ogen dichtdoen.

Er zijn best veel verschillende overtochten naar Zweden mogelijk, zoals (klik door om prijzen en beschikbaarheid te bekijken):

boot naar zweden rodby puttgarden

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

2 thoughts on “Wat is de beste route naar Zweden – onze ervaringen

 1. Agneta says:

  Beste Sandra,

  Allereerst dank voor alle tijd en moeite die je hebt gestoken, in deze prachtige website. Echt, zeer de moeite waard.

  Ik wilde als aanvulling nog de TT-lines geven met de overtocht vanuit Duitsland-Travemunde naarZweden-Trelleborg.

  Fijne dag en groet,

  Agneta

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *